Hlavní obsah
Sport

Staré psy novým kouskům nenaučíš. Poučí se nový šéf komise rozhodčích?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nový šéf komise rozhodčích Libor Kovařík stojí před nelehkým úkolem. Pokud si někdo totiž myslel, že se zvolením Radka Příhody do funkce předsedy komise rozhodčích budou sudí odvádět jako mávnutím kouzelného proutku výborné výkony, mýlil se.

Článek

Jistě, chybovati je lidské ve všech činnostech. Ale pokud se tyto chyby opakují, je třeba se nad tím pozastavit. Zvláště u fotbalových rozhodčích, kteří jsou pod drobnohledem fanoušků, jsou jejich chyby více vidět.

Libor Kovařík, který začal velet rozhodčím v profesionálních soutěžích, se tak v prvním případě musí zbavit kolegů, kteří v minulosti odváděli špatné výkony. Nahradit by je měl mladými, perspektivními sudími, kteří by měli přinést svěží vítr do neklidných fotbalových vod. Jistě, někteří dostali šanci a využili ji – a někteří naopak zklamali a měli by se vrátit na nějaký čas do nižších soutěží. Arbitr Dalibor Černý, který skvěle odřídil poslední dva ligové zápasy pražských „S“, se stal zářným příkladem faktu, že skvělí mladí rozhodčí v Česku existují.

Další věcí jsou směšné tresty za hrubé chyby ligových rozhodčích. Po hrubce musí přijít adekvátní trest, nikoli jen tresty naoko. To se potom arbitrům vesele píská, když ví, že je v případě menších přestupků stihne pouze malý trest. Také využívání videa ve fotbalové lize je obrovský problém. Nový předseda komise rozhodčích by měl jednoznačně rozdělit sudí na ty, kteří budou utkání řídit na hrací ploše, a na zbylé videorozhodčí.

Video by přece mělo zkoumat pouze zásadní situace v daném utkání. Videorozhodčí nemůže dlouho zjišťovat okolnosti situací, které si hlavní sudí na ploše musí pohlídat sám. No a pokud to tak rozhodčí u videa činí, jedná se o jasný důkaz jeho zneužití. Někteří z týmu rozhodčích jakoby chtěli být za každou cenu vidět a nechápou, že mohou ovlivnit zápas v situacích, jejichž hodnocení jim nepřísluší.

Další problém: nezaujatý divák se nemůže zbavit dojmu to, že když dojde k chybným rozhodnutím českých arbitrů – ať už na fotbalovém trávníku, nebo u videa – tak toto pochybení ve větší míře pocítí kluby mimo„silnou trojku“. Schválně, vzpomene si někdo na situaci z minulého ligového ročníku, kdy byl poškozen větší a silnější klub na úkor slabšího?

Každopádně nový předseda komise rozhodčích Libor Kovařík má před sebou velmi těžký úkol a pokud se neodhodlá k razantním krokům v nejbližším budoucnosti, tak se pověst místních fotbalových rozhodčích v Evropě a mezi fanoušky kopané jen tak nezlepší. Arbitři musí pochopit, že hlavní protagonisté na fotbalových trávnících jsou fotbalisté, a nikoli sudí. Ti by měli být v pravý čas na pravém místě, a ne se pasovat do role hlavních postav fotbalových utkání.

Na tento problém by se měl Libor Kovařík zaměřit nejvíce, jinak budou čeští fotbaloví rozhodčí nadále přešlapovat v bludném kruhu, ze kterého už by bylo načase najít cestu ven.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám