Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Praze vzniklo nové přírodní pohřebiště. Je to louka plná květin a jmenuje se Louka vzpomínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TZ Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy

Na Louce vzpomínek budete pochováni v přírodní rakvi i oblečení. Namísto mramoru bude nad vámi louka plná květin.

Článek

Po Lese vzpomínek umožnil Ďáblický hřbitov nově další přírodní způsob pohřbívání – Louku vzpomínek. V pátek 7. září byl projekt oficiálně odstartován a v Čechách tak díky němu vzniklo vůbec první ekologické pohřebiště. Takzvaný „luční hřbitov“ má nynější kapacitu 350 míst, ale dle zájmu a potřeby je spravující městská organizace Hřbitovní a pohřební služby Praha (HPSP) připravena prostor rozšířit až na několik tisíc hrobových míst.

Těla zesnulých se na Louce vzpomínek do země ukládají v rakvích z čistého dřeva nebo proutí, bez laku a dodatečných ozdob nebo umělých výstelek. Také oděv do rakve nesmí obsahovat syntetické látky - volí se tak třeba čistá bavlna, hedvábí, konopí nebo len. Totéž platí pro obuv. Pokud pozůstalí chtějí, mohou pro svého blízkého hrob vykopat sami.

Náhrobky zde zesnulí nemají, porostou nad nimi pouze květiny a na místo jejich uložení poukáží jen dubové cedulky se jménem. A to nejen kvůli přírodnímu rázu louky, ale i kvůli skutečnosti, že materiály na náhrobky se často dováží až z Asie nebo Afriky a samotná výroba také vyžaduje velkou spoustu energie.

Původní plán byl pohřbívat zesnulé pouze do rubáše z přírodního plátna. Tento plán nakonec správa hřbitovů nezrealizovala. Podle nich to legislativa nedovoluje. Podle nás, Pohřebních průvodců, ale i podle Ministerstva pro místní rozvoj to povolené je, my takový pohřeb i nabízíme, ale je běžné, že když se startuje něco nového, tak se názory chvíli slaďují. Na Louce vzpomínek však zesnulí alespoň neprocházejí kremací, která produkuje velké množství CO2 a je i energeticky velmi náročná.

Pro koho je Louka vzpomínek?

Pohřeb na Louce vzpomínek může objednat kdokoliv, nezávisle na tom, jestli zesnulý žil či zemřel v Praze. Louka vzpomínek nabízí v České republice prozatím nejvíc ekologický způsob nakládání s tělem, které neprochází kremací uvolňující CO2 a spalující velké množství zemního plynu. Od běžného hřbitova se liší také tím, že rakev ani oblečení zesnulého neobsahuje žádné umělé látky a nad hrobem nedlí kamenný ani jiný náhrobek.

Jak vypadá pohřeb na Louce vzpomínek?

Součástí fyzického pohřbení těla v rakvi samozřejmě může být i obřad rozloučení, a to přímo v altánu na louce. Tento obřad se mnohem více podobá tomu, jak je doporučujeme my za Pohřební průvodce. Není nutné zde spěchat a celé loučení stihnout za 20 minut tak jako jinde na hřbitově. Zde máte hodinu i více. Také se nese v méně formálním duchu a pozůstalí jsou všemu fyzicky i pomyslně „blíž“. Mohou se do obřadu i sami aktivně zapojit, například sdílením vzpomínek nebo přínosem vzpomínkových předmětů. Je jen na nich, jestli si obřad vymyslí a odmoderují sami, najmou si alespoň řečníka, nebo rovnou celou pohřební agenturu.

Kolik stojí pohřeb na Louce vzpomínek?

Cena obřadu se pohybuje v podobné rovině jako při rozloučení v krematoriu, ale vždy záleží na tom, jak si daná rodina pohřeb představuje. Může tak být ve výsledku i mnohem nižší, a to i za mnohem delší obřad. Preferujete obřad se spoustou květin či bez? Nebo jen s květinami v květináči? S občerstvením, živou hudbou nebo fotografem? Pro dospělého v dřevěné rakvi nebo pro zesnulé miminko v malé proutěné?

Přesné provozní podmínky Louky vzpomínek ještě hřbitov nestanovil, doplníme je v co nejbližší době. Obřady ale můžeme promýšlet už teď.

Líbí se vám tento způsob rozloučení? Vybrali byste si ho? Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem!

Zuzana Hrnčířová, Pohřební průvodci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz