Hlavní obsah
Umění a zábava

Harry Potter a Kámen mudrců (Retro recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

„Harry Potter a Kámen mudrců“ první kniha ze světoznámé série, kterou ani není potřeba blíže představovat. Dovolím si ale zveřejnit svůj vlastní názor.

Článek

Série o brýlatém čaroději od britské autorky J.K. Rowlingové, která poslední dobou plní internet i jinak než svým neslavnějším dílem. Nyní se ale oprostím od křivd, které měla údajně LGBT lidem způsobit, a vrátím se k její prvotině.

Spisovatelka představuje čtenářům kouzelnický svět, který se stal základem moderní literatury pro mladé dospělé. Kniha sleduje příběh mladého chlapce, který na své jedenácté narozeniny zjistí, že je kouzelník.

Kniha ale od začátku naráží na to, co se stalo hned po jeho narození. Relativně brzy se tak rozbíhá daleko složitější příběh.

Harry Potter se sice velmi brzy rozběhne ale zároveň nám, hned na začátku, předloží trochu pomalejší pasáž. Proč musíme se strýcem Harry Pottera projít téměř celý jeho pracovní den? Během té doby se dozvíme pouze to, že je Vernon Dursley při těle, nemá rád kouzelníky a vede firmu, která vyrábí vrtačky. To vše se ale táhne až neuvěřitelně pomalu.

Naštěstí se ale pomalejší pasáže, už prakticky neobjeví. Harry je pozván k nástupu do Školy čar a kouzel v Bradavicích. Tím začíná jeho neuvěřitelná cesta plná dobrodružství, přátelství a odhalování tajemství o svém původu.

Rowlingová skvěle pracuje se světem nekouzelníků a tím čarodějným. Zabývá se otázkou, jak by takové fungování reálně vypadalo, což vede k řadě zajímavých detailů a narážek.

Autorčin styl je snadno čitelný a dokáže vtáhnout do příběhu jak dětské, tak i dospělé čtenáře. Její popisy jsou živé a plné fantazie, což zajišťuje, že každá stránka přináší nové překvapení a vzrušení.

Jednou z nejsilnějších stránek knihy jsou její postavy. Každá z nich má vlastní historii a působí jako nedílná část, celého příběhu. Harry Potter, osamělý a zanedbávaný chlapec, který najde své místo v kouzelnickém světě, je postavou, s níž se mohou čtenáři snadno ztotožnit. Hermiona Grangerová a Ron Weasley, jsou rovněž skvěle vykreslené postavy, které představují důležité hodnoty přátelství a loajality.

Každá postava je originální a má charakteristiku, která jí od ostatních dokonale odliší. Ať už se jedná o barvu vlasů nebo specifický druh oblékání. Samozřejmostí je i jedinečné chování a názory na různé věci.

Kniha je vynikajícím začátkem pro všechny, kdo chtějí objevit kouzlo literatury a zároveň nabízí silný zážitek, který zůstane v mysli dlouho po dočtení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz