Hlavní obsah
Umění a zábava

Katy Perry - One of the Boys (Retro recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

CD „One of the Boys“, vydané v roce 2008, představuje oficiální debut Katy Perry a výrazně jí pomohlo stát se jednou z popových ikon. Tímto albem se jí podařilo prorazit nejen díky chytlavým melodiím.

Článek

Katy Perry zkoušela prorazit s pózou hodné holky s kytarou. To se jí nepodařilo, a tak se přidalo trochu rebelství. Katy Perry ale rozhodně není žádná divoká šelma ale spíše malé koťátko, co dělá první nesmělé krůčky. Debutové album se ale rozhodně povedlo.

Vše začíná hravou „One of the Boys“. Titulní skladba je pop-rockový kousek, kde Katy zpívá o přeměně z dívky na dospělou ženu, která chce, aby byla brána vážně. Píseň má nádech rebelství, ale vše je uhlazené, aby to rádia neodmítla.

„I Kissed a Girl“ se stal celosvětovým hitem a odstartoval kariéru Katy Perry. Píseň o polibku mezi dvěma ženami, která prozkoumává hranice sexuality, získala obrovskou pozornost. Chytlavá melodie a trochu odvážnější text dělají z této skladby hit.

„Waking Up in Vegas“ je píseň o divokých nočních eskapádách ve Vegas. Chytlavá věc je plná energie a zábavy.

„Thinking of You“ je balada o neopětované lásce a touze po někom, kdo už není součástí života. Téma, které bylo zpracováno již mnohokrát a stále baví.

„Mannequin“ pojednává o vztahu, kde chybí emoce a váš partner působí jako figurína. Pop-rockový rytmus a ironický text zdůrazňuje frustraci, kterou Katy prožívá.

„Ur So Gay“ vyvolala jisté kontroverze kvůli svému textu, kde Katy zpívá o svém bývalém partnerovi, kterého označuje jako „příliš gay“, i když není homosexuál.

„Hot N Cold“ je další obrovský hit z alba. Jde o chytlavou a taneční píseň o náladových vztazích, kde se pocity neustále mění. Katy zde vyniká svým přímým a energickým stylem, což z písně dělá klubový hit. Dynamický refrén a téměř univerzální téma vztahové nestability přispěly k dalšímu úspěšnému singlu.

„If You Can Afford Me“ je píseň s poselstvím o hodnotě sebe samé. Katy zde zpívá o tom, že si zaslouží respekt a nemá čas na vztahy, které nejsou opravdové. Hledá lásku, která přetrvá.

„Lost“ je další balada na albu a jejich počet už začíná být trochu únavný. Katy Perry opravdu není Sia nebo Adele a tolik balad už začíná nudit.

„Self Inflicted“ je pop-rocková píseň, jak si někdy sami způsobujeme bolest v lásce. Energická skladba s rychlým tempem, rozhodně pobaví i když nejde zrovna o hit.

„I'm Still Breathing“ je temná balada o zlomeném srdci a přežití po těžkém rozchodu. Text se snaží působit emotivně.

„Fingerprints“ je píseň o vzestupu a odhodlání. Text je plný naděje a touhy, která jí požene ještě řadu let. Opravdu skvělé zakončení alba.

Dvanáct písní velmi rychle skončilo a zanechalo po sobě stopu v historii popu. Rozhodně se jedná o povedené album, pokud přistoupíme na hru, kterou pro nás zpěvačka vymyslela. Katy Perry není umělkyní, která by bořila popové mantinely, od toho tu máme Lady Gaga. Chtěla hlavně pobavit a vytvořit písničky, které se budou hodit do rádií a to se jí povedlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz