Hlavní obsah
Umění a zábava

Lady Gaga - Born This Way (retro recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Lady Gaga se svým albem „Born This Way“ z roku 2011 pokračuje v definování své pozice jako popové královny, která nejen že vládne popovým žebříčkům, ale také vyvolává bouřlivé společenské debaty.

Článek

Album si vzalo jako hlavní téma sebepřijetí a oslavu identity. Postupem času se stalo důležitým mezníkem v její kariéře.

CD začíná dynamickou skladbou „Marry the Night“, která okamžitě nastavuje tón pro zbytek desky. Je to hymna o překonávání osobních démonů a triumfu nad obtížemi. Hudebně se jedná o typickou tvorbu Lady Gaga. Relativně vesele znějící písnička si v sobě zachovává poněkud temný podtón.

„Born This Way“ dala název celému albu a rozhodně to má i svůj hlubší význam.
Nejikoničtější skladba alba je oslavou individuality a různorodosti, zejména LGBTQ+ komunity. Text naráží na otázky týkající se identity, rasy ale i sexuální orientace. Lady Gaga zde vysílá jasnou zprávu, každý je dokonalý takový, jaký je. Každý se nějak narodil a podle toho by měl i žít.

„Government Hooker“ je poněkud experimentálnější a temnější, než je u Gaga zvykem. Nádech temnoty, zde udeří opravdu silně. Teatrální úvod, elektronický zvuk a futuristické beaty, tvoří společně dokonalou píseň. Text je satirická reflexe o vlivu a moci a zároveň o kompromisu mezi osobními ambicemi a očekáváním společnosti.

„Judas“ je provokativní skladba, která kombinuje mytologické i fantasy prvky s romantickými motivy. Lady Gaga zde vypráví o toxickém vztahu a neodolatelné přitažlivosti, což je metaforicky srovnáno s postavou Jidáše. Skladba zaujme svým energickým beatem. Jedná se o pokračování ikonické „Bad Romance“.

Skladba „Americano“ je oslavou latino hudby a zároveň vyjadřuje postoj Lady Gaga k otázkám týkajícím se imigrace a práv LGBT komunity. Je to směs mariachi, elektroniky a divokého popu.

„Hair“ je optimistická hymna o osobní svobodě a identitě. Královna popu zde zpívá o tom, jak její vlasy symbolizují pravé já a svobodu být sama sebou. Je to další skladba, která nese poselství sebepřijetí a sebevyjádření.

„Scheiße“ je energická taneční skladba s trochu přisprostlým textem. Ten je směsí němčiny a angličtiny. „Scheiße“ je feministická hymna, kde Lady Gaga zpívá o síle žen a boji za rovnoprávnost.

Následující „Bloody Mary“ má temnější atmosféru. Skladba využívá náboženské motivy, které ale Lady Gaga používá svým vlastním stylem. Písnička vznikla v době, kdy se pracovalo na „The Fame Monster“, ale nakonec se objevila až zde.

Skladba „Bad Kids“ je věnována všem, kteří se cítí jako outsideři. Jedná se o další skladbu o sebepřijetí a pro povzbuzení všech lidí, kteří si někdy připadají ztracení. Každý má svou vlastní hodnotu, bez ohledu na to, co si myslí ostatní.

„Highway Unicorn (Road to Love) je sice epická skladba. Jde ale o poněkud slabší místo. Na albu se najdou rozhodně i lepší písně. Rozhodně bych ji ale neoznačil za odpad.

„Heavy Metal Lover“ je temná, elektronická a velmi povedená. Jedná se o pomalejší píseň ale rozhodně ne o typickou baladu.

„Electric Chapel“ nasaje trochu rockové hudby i když se stále jedná o elektronický pop. V tónu „Born This Way“ se jedná o odlehčenější skladbu.

„Yoü and I“ je rocková balada, ve které Gaga vzdává hold svým kořenům, životním i hudebním. Skladba obsahuje samply od skupiny Queen. Při dokončování písně se zapojil i Brian May osobně.

Album uzavírá energická hymna „The Edge of Glory“. Skladba je o životě a o tom, jak s ním naložíte.

„Born This Way“ se stalo kultovním dílem, které jen tak nezmizí. Je symbolem pro ty, kdo hledají inspiraci v přijetí sebe sama. Lady Gaga zde míchá různé hudební styly, ale vždy zůstává věrná svému poselství, a tím je oslava individuality a odvaha být jiný. To vše v kombinaci s úžasnými melodiemi a silnými texty. To vše dělá z tohoto alba skutečný popový klenot.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz