Hlavní obsah
Umění a zábava

Lady Gaga - Joanne (retro recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Album „Joanne“, vydané v roce 2016, představuje významný odklon od předchozí tvorby Lady Gaga, která byla do té doby silně ovlivněna popem, elektronikou a extravagantními vizuály.

Článek

„Joanne“ je intimní a zralé album, inspirované country, folkem a rockem. Lady Gaga se ale neodprodstila od svého vlastního stylu a tak si vše, pojala svým vlastním způsobem.

Prozkoumává osobní a rodinné téma spojené se svojí tetou, která zemřela v mladém věku. V životě královny popu ale zanechala nesmazatelnou stopu.

Album otevírá syrová rocková „Diamond Heart“, kde Gaga odhaluje svou minulost a své životní zkušenosti. Je to energetická píseň, která přináší silný zvuk a zároveň evokuje osobní zranitelnost. Gaga zde projevuje svou nezávislost a vnitřní sílu, která k ní neodmyslitelně patří.

„A-YO“ je hravá country-popová písnička, kde se elektrické kytary a energický beat střetávají s chytlavým zpěvem. Je to výzva k tanci a ukázka všestrannosti, co se žánru týče.

„Joanne“ se stala titulní písni celého alba a je opravdu jeho srdcem. Gaga zde ztišila svůj hlas a zpívá o své tetě Joanne, což vytváří dojemnou baladu plnou ztráty, lásky a smíření. Je to jedna z nejintimnějších písní její kariéry.

„John Wayne“ je divoká jízda, která spojuje country a rockovou Královna popu zde zpívá o své touze po vášnivém, ale riskantním vztahu. Je to další ukázka, jak album zkoumá různé styly a žánry. Stále je tu ale velká dávka autenticity.

„Dancin' In Circles“ je ovlivněna latinskými rytmy a smyslnými vibracemi. Ukazuje Lady Gaga v hravém a lehce provokativním světle. Je to návrat k její popovější stránce, ale s příchutí experimentu.

„Perfect Illusion“ se stala prvním singlem z alba a to plným právem. Popová písnička s příměsí rocku, pojednává o klamu v lásce.

„Million Reasons“ se stala singlem a stala se jakýmsi protipólem k předchozí písni. Pomalá balada se stala jednou z nejúspěšnějších skladeb alba. Lady Gaga zde exceluje v jednoduchosti, doprovázená kytarou a emotivním zpěvem. Píseň si získala srdce posluchačů svou upřímností a křehkostí.

„Sinner's Prayer“ je propojení country a gospelu, kde Gaga zpívá o lidských slabostech a morálce. Píseň má lehkou a uvolněnou atmosféru, ale zároveň nese silné téma.

„Come to Mama“ je stylizovaná do retro stylu, který mi nikdy k srdci příliš nepřirostl.
Přináší pozitivní a uvolněnou energii. Text hovoří o jednotě a lásce, což reflektuje větší poselství celého alba.

„Hey Girl“ , je duet s Florence Welch z Florence + the Machine. Oslavou ženské solidarity a sebepřijetí. Je to pomalejší, soulově laděná píseň, kde obě zpěvačky svými hlasy skvěle spolupracují.

„Angel Down“ je působivý závěr celého alba. Balada s hlubokým poselstvím, inspirovaná smrtí Trayvona Martina. Lady Gaga zde vyjadřuje svou frustraci a touhu po spravedlnosti, což píseň činí silným uzavřením alba.

„Joanne“ je důkazem hudebního růstu Lady Gaga, která se zde představuje v novém, mnohem osobnějším světle, než tomu bylo dříve zvykem. Od country přes folk až po pop, což vyvarovalo úžasnou atmosféru. Album je žánrově rozmanité, ale drží pohromadě a to i díky emocím, které královna popu do každé písně vkládá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz