Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Množírny psů a utrpení štěňat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Množitelé přivádí na svět štěňata ve velkém. Psi v nich často a nesnesitelně trpí. Přesto se jedná o výnosný byznys, který se bohužel šíří.

Článek

Množírny psů jsou problémem, který zaznívá čím dál častěji. Část společnosti ale stále nechápe nebezpečí, které tím vzniká.

Nejdříve se dovolím menší ohlédnutím za tím, co je vlastně množírna.

Jedná se o nepovolený chov psů, popřípadě i koček ale o těch se dále bavit nebudeme.

Zpravidla se vše děje bez veterinárního dohledu, který je bez jakýchkoliv potřebných povolení. Majitelé drží zvířata v nevyhovujících podmínkách. Fena má štěňata bez potřebných rozestupů, což samozřejmě nese i zdravotní rizika.

Největší úskalí množíren je ale v samotných lidech. Většinou se jedná o manipulanty, kterým může neznalý člověk, lehce naletět.

První možností, jak se množírně vyhnout je jedna důležitá věc. Čistokrevný pes bez PP je nesmysl a nic takového neexistuje. Pokud vás teda inzerát láká například na dalmatina bez PP, někde je chyba.

Obvyklý je i argument, že veterinář nevystavil PP všem štěňatům, protože jich bylo moc. To je další a velmi rozšířený nesmysl a PP dostávají všechna štěňata, na počtu opravdu nezáleží.

Druhou věcí je nemožnost vidět prostředí z jakého pes pochází. Množitel, který drží zvířata ve špinavých klecích, se tím určitě nepůjde chlubit.

Existují ale i „gaučové“ množírny, kdy vám majitel svá zvířata ukáže.

Třetí věcí je příliš mnoho vrhů. Pokud vám „chovatel“ tvrdí, že má více vrhů a brzy budou další, je to varovný signál.

Čtvrtou věcí je brzké odstavení štěňat. Ta se odstavují ve věku 50 dní.

Bohužel jsem několikrát narazil na argument, kdy člověk tvrdil, že zachránil psa z množírny. To je další nesmysl, který se bohužel šíří dál. Pokud berete štěně přímo z množírny, nezachraňujete vůbec nic a nikoho. „Chovatel“ měl díky vám odbyt a je to pro něj signál, aby fenu co nejdříve znovu nakryl. Rozdíl je to pouze v případě, že sice máte štěně původně z množírny, ale vy si ho vezmete již z útulku.

To znamená, že množírna byla uzavřena a další podobné jednání, již bylo zastaveno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz