Hlavní obsah

Nightwish - Yesterwynde (Recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nightwish vydali své nové CD v roce 2024. „Yesterwynde“ opět posunulo skupinu k novému zvuku. Tentokrát jde o velkou změnu, která je rozhodně směřováním k lepší budoucnosti.

Článek

Nové album otevírá andělská „Yesterwynde“. Je to jakýsi úvod do světa Nightwish, který v této skladbě nastíní celkové směřování nového alba.Nové album otevírá andělská „Yesterwynde“. Je to jakýsi úvod do světa Nightwish, který v této skladbě nastíní celkové směřování nového alba.


„An Ocean Of Strange Islands“ se stala třetím singlem z alba. Uhrane svojí atmosférou.


„The Antikythera Mechanism“ je další písnička, která vykouzlí zajímavou atmosféru. Pohybuje se ale v jiných vodách, než její předchůdce.


„The Day Of…“ je asi nejpřístupnější věc na albu. Nečekejte ale další „Nemo“ nebo „Storytime“. Na albu se nehraje hra na rádiově přístupný materiál.


„Perfume Of The Timeless“ byla to první, co lidé mohli z nového alba slyšet. Rozhodně se jednalo o překvapivou volbu, neboť píseň má přibližně osm minut. To je na singl poněkud zvláštní stopáž. Písnička ale vaši pozornost, udrží až do konce.


„Sway“ je pomalejší píseň, která má za sebou i jednu zajímavost. Původně byla nazpívaná pouze Floor Jansen a trvalo delší dobu, než se rozhodlo a zapojení Troye. Zpěvačce se toto rozhodnutí ale příliš nezamlouvalo.


„The Children Of `Ata“ obsahuje, na poměry skupiny, velmi zvláštní pasáže. Rozhodně jde o zajímavý posun.


„Something Whispered Follow Me“ má sice klidnější úvod, který se ale brzy rozvine a celá píseň, se dostane až k velkému finále.


„Spider Silk“je takový menší návrat ke kořenům. Rozhodně ale nejde o vykrádání.


„Hiraeth“ je první a poslední píseň na albu, kdy má hlavní zpěv na starosti Troy. „Hiraeth“ je také jediná píseň, které nemá orchestrální pasáže.


„The Weave“ má až filmový nádech. Osobně by mi seděla nějakého filmu od Tima Burtona.


„Lanternlight“ se stala čtvrtým singlem z alba. Jedná se o křehkou baladu a skvělé zakončení alba.

„Yesterwynde“ je rozhodně překvapivé album. Skupina se opět pohnula jiným směrem a objevuje místa, která dosud nenavštívila i tak si ale zachovává svůj typický zvuk. Nejedná se ale jednoduché album a rozhodně potřebuje více poslechů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz