Hlavní obsah
Umění a zábava

Pán prstenů: Prsteny moci – Seriál vs. Knižní předloha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pán prstenů: Prsteny moci vtrhl mezi lidi s velkým očekáváním. Část fanoušků předlohy se těšila, velká část se spíše bála. Nyní nás ale čeká už druhá série.

Článek

Seriál „Pán prstenů: Prsteny moci“ přinesl velká očekávání mezi fanoušky, zejména díky svému bohatému rozpočtu a slibu prozkoumat svět J.R.R. Tolkiena.

Amazon zdatně lákal na mnoho věcí, které ale většinou byly splněny jen z malé části. Tvůrcům se sice podařilo využít rozpočet a vykouzlit vizuálně úchvatný svět. Už se jim ale nepovedla další zásadní věc a tou je příběh.


Seriál se zaměřuje na Druhý věk Středozemě, což je období, o kterém Tolkien napsal poměrně málo konkrétního textu. Nešlo tedy využít konkrétní předlohu, místo toho se sáhlo po různých dodatcích a vedlejších textech.

Tvůrci seriálu proto měli značnou tvůrčí volnost, což by automaticky nemuselo být předzvěstí katastrofy. To by ale tvůrci museli projevit určitou citlivost k předloze a pochopit hlubší smysl celého příběhu.

Bohužel se tak však nestalo a my dostali generované fantasy, které je na úrovni podprůměrných fanfikcí. Jako příklad zmíním rozdíly mezi elfem a člověkem. Na jedné straně tu máme stvoření, které může žít tisíce let, což se samozřejmě odráží i od vnímání toku času. Na druhé straně tu máme smrtelného člověka, který řadu věcí vnímá z úplně jiného úhlu.

Seriál se však na tento aspekt vykašlal a jediným rozdílem mezi elfem a člověkem je tvar uší. Seriál podobný přístup ale uplatňuje neustále.

Dalším z výrazných rozdílů je zahrnutí nových postav, jako je Galadriel v mladém věku a její bojovná povaha. Opravdu fanoušci stáli o blond Xenu?

Seriál také přináší nové dějové linie, které nejsou přímo odvozené z Tolkienova díla a působí poněkud nepatřičně. Tolkien sice poskytnul jen omezený rozhled o tomto období, ale i tak je patrné, že docházelo k velkým věcem.

Dalším rozdílem je jistá časová komprese. V knihách „Druhý věk“ pokrývá tisíce let, ale v seriálu jsou tyto události zkráceny na podstatně kratší dobu. Zničena tak zcela byla jakákoliv časová kontinuita a většinou se nejedná o malé změny. Většina věcí tak vlastně vůbec nevyzní tím správným způsobem.

Dalším rozdílem je Sauron, který je zde zcela jinou postavou než v knihách.
Sauron, klíčová postava Druhého věku, je v seriálu ztvárněn více jako manipulátor než jako temná hrozba. Masivní odklon od předlohy tak dokonale zničil představy o této postavě.

Celkově si tvůrci moc nelámali hlavu ani s vývojem nebo charakteristikou postav. Nevidíme zde žádný posun nebo hlubší náhled do duše dané postavy.

Tvůrci však opakují stále stejné chyby a druhá série by na přístupu nic měnit neměla. Dočkáme se dalšího zhušťování děje a nových postav, které nemají oporu v knihách.

Dočkáme se tak 29.8. další generované fantasy nebo opravdu povedeného odkazu na knihy, které jsou mistrovským dílem?

Zdroje k článku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz