Hlavní obsah
Umění a zábava

Když senioři dychtí po adrenalinu aneb Veteránská rallye

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Dnešní senioři mají hodně daleko k pohádkovým dědečkům a babičkám. Tisknou se tělo na tělo při tandemovém seskoku padákem, visí na gumě z mostu, vznášejí se ve vzdušném tunelu a vyhledávají další adrenalinové zážitky.

Článek

A na jeden takový, adrenalinem doslova prošpikovaný, vás právě teď pozvu. Tak se pořádně držte, bude to fičák!

Přicházíme právě včas, závodníci se nám řadí na startovní čáře a vybírají si ty nejvhodnější pozice. Nervozita stoupá, atmosféra by se dala krájet, asi jako před každým závodem. A my čekáme na pokyn startéra. Ano, právě přichází a uvolňuje nákupní vozíky. Je odstartováno! Rychle hole a tašky do soutěžních vozů a první závodníci vyrážejí na trať. Vedoucí posádka bravurně střihla ostrou pravotočivou zatáčku, jen mírně přibrzďuje u regálu s akčními jogurty a hbitým grifem hodným dělníka u pásu po dvaceti letech praxe, nakládá hned dvě plata najednou. A rychle kupředu! Rovinku s nejdražším alkoholem profrčí všechny posádky jak Halleyova kometa, až se jim od koleček jiskří. A hurá na další kontrolní stanoviště u másla, zkontrolovat ceny, jestli se vyplatí.

Á, zdá se, že máme na trati první karambol, dva vozy v sobě. Aha, teď dostávám zprávu od časomíry a upřesňuji, nikoliv vozy, dvě dámy v sobě! Okamžitě přichází traťový komisař a zjišťuje rozsah škod: Rozbité plato vajec. A příčina? Bylo poslední akční a při přetahování vypadlo závodnicím z ruky. Po odstranění nečistot z dráhy pokračují obě dámy dál, ovšem s pokutou za neadekvátní reakci a časovou ztrátou.
A jak jsme na tom u dalšího kontrolního, tentokrát čokoládového bodu? Právě došlo ke změně ve vedení. Dosavadní vedoucí závodnice zaváhala u bílé čokolády, čehož využili soutěžící na dalších místech a do čela se dostává dáma v černém, která zvolila výhodnější trasu a lepší obutí, jenž jí umožňuje rozjezd s vyšší akcelerací. Ano, risk se vyplatil a právem získává rychlostní prémii, cukr za dvacku. Sice se trošku zdržela nakládáním desetikilového balení, ale časovou ztrátu rychle dohání a nechává celé závodní pole za sebou.

Následuje další velice rychlý úsek, rovinka u energetických nápojů. Ty nechávají naši aktéři zcela bez povšimnutí. A není divu, energie mají dost.
A nyní máme před sebou nejtěžší část celého závodu. Na naše závodníky čeká opravdu zatěžkávací zkouška „dva v jednom“: Škola smyku a jízda zručnosti zároveň. A v čem tato technická vložka spočívá? Soutěžící musí v co nejkratším čase zdolat velmi kluzký úsek, úspěšně se vyhnout střepům z rozbité lahve oleje a uklízecí četě. Zatímco někteří závodníci nejsou schopni udržet přímý směr či dokonce svádějí nerovný boj se zemskou přitažlivostí, ti nejzručnější již mají tento nebezpečný úsek za sebou. Jako kulový blesk prosviští kolem regálů se zdravou výživou a míří k dalšímu kontrolnímu bodu u subtropického ovoce. A právě nám zde došlo ke kolizi dvou soutěžních vozů. Vypadá, že na vině je nepozornost jednoho z řidičů, který zaměřil svůj zrak na cenu mandarinek a nevěnoval pozornost dění na trati. Následuje ostrá výměna názorů mezi oběma aktéry, kteří jsou potrestáni tím, že na ně mandarinky za 23 již nezbydou.

Tempo dnešního závodu je opravdu vražedné. Soutěžící lapají po dechu, odkládají svršky a utírají si pot. Pořadatelé však mysleli na všechno, tak si účastníci dnešní rallye mohou dopřát i osvěžení v podobě ponoření do kryokomory – mrazicího boxu s akčními rybími prsty a kuřecími křídly.

A my se podíváme, jak vypadá situace na čele závodního pole. Soutěžní posádky čeká poslední rychlostní zkouška a boj o čelní umístění vrcholí. Na vedoucí pozici se dostává poprvé v dnešním závodě muž. Jeden z pouhých tří odvážlivců na startovní listině. Ovšem pozor! Právě se ho pokouší předjet soupeřka se značně přetíženým závodním strojem. A dokonce se ho snaží pomocí hole vytlačit ze závodní dráhy. Zasáhnou až diváci, kteří mají smysl pro fair play a dámu vlastními silami zbrzdí.
Závodníkům již ubývají síly, ale vidina poslední rychlostní prémie je donutí, sáhnout si až na dno. Ano, ti nejrychlejší získávají mouku za 12. 

A už se nám první závodní stroje blíží do cílové rovinky – markovací zóny. Ajaj, vedoucí posádka zvolila špatnou taktiku, zajela do boxu číslo 3, kde čekalo nejméně závodníků, ale bohužel odbavení tu trvá nejdéle. A máme tu další zádrhel: Závodník, který se celou dobu držel na špici, musí na trestné kolo kolem regálu s moukou, neboť překročil maximální povolené množství tovaru. To se nám to pořadí hezky zamíchalo, zkrátka závod je napínavý až do samého konce.
A kdo nakonec zvítězil? Všichni, kteří tuto velmi dramatickou rallye dokončili a nyní třímají v rukou cenné akční trofeje.

Vážení příznivci motoristického sportu, dřív, než se rozloučíme, podíváme se ještě do parkoviště závodních strojů. Závodníci právě opouštějí svá vozidla, utírají si pot z čela a sčítají šrámy. Klesající hladina adrenalinu a okysličený mozek dávají hybnému ústrojí na vědomí, že je choré a naši veteráni se s obřími zavazadly belhají vstříc novým adrenalinovým zážitkům na zastávku MHD. Tak na viděnou příště, v tramvaji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz