Hlavní obsah
Cestování

Nejstrašidelnější místa Čech a Moravy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Bojíte se rádi? Pokud ano, pojďte se mnou. Vezmu vás na místa, kde vám bude doslova běhat mráz po zádech. A jelikož se říká „Kdo se bojí, nesmí do lesa“, začneme právě v něm. A ne ledajakém, přímo v tom nejhrůzostrašnějším u nás, Branišovském.

Článek

Vypravíme se za ním do jižních Čech a najdeme ho kousek od Českých Budějovic. V lese Bor se nudit rozhodně nebudete, paranormálními jevy a záhadnými úkazy je totiž doslova prošpikován. A není divu. K místu se totiž váže hned několik tragédií.

Kdysi dávno stával les na bažinách, přikrytých mechem a trávou, v nichž utonula řada nic netušících pocestných. Následně se tu podle dobových záznamů za nejasných okolností postřílela vojenská hlídka. A také zde několik lidí dobrovolně skoncovalo se životem oběšením. Les pravděpodobně díky své negativní energii tyto zoufalce přitahuje.

Strom oběšenců už sice nestojí, ale na jeho místě bývají údajně slyšet lidské hlasy. Někteří návštěvníci prý slýchávají kroky v suchém listí nebo na sněhu, ačkoliv kolem nich není ani živáčka. Objevují se i zmínky o časových posunech. Je tedy možné, že pokud se do lesa vypravíte, strávíte v něm víc času, než byste chtěli. Třeba jen proto, že milujete záhady a tajemno, a tak se vám nebude chtít zpátky do nudného normálního světa.

Za dalším strašidelným místem se vydáme ještě kousek jižněji, konkrétně na Šumavu a bude to Pohádka. A proč s velkým pé? Protože se jedná o zchátralou zemědělskou usedlost u obce Čachrov, která se tak nazývá. Jmenovat by se ale měla spíš Noční můra. Traduje se, že ji v minulosti proklela žena obviněná z čarodějnictví. Od té doby to s ní šlo pořádně z kopce. Prakticky každý vlastník této usedlosti skončil špatně. Ženy se prý ve většině případů zbláznily a muži oběsili.

Dodnes je v tomto rozpadajícím se stavení cítit silná negativní energie. Ta měla patrně vliv i na posledního zdejšího obyvatele, pětinásobného vraha Ivana Roubala, odsouzeného na doživotí. Ten se do dlouho opuštěného obydlí nastěhoval v roce 1991. Pravděpodobně dvě z obětí zabil právě tady a jejich těla dal sežrat prasatům, která zde choval, i když se k tomu nikdy nepřiznal. Občas se tu někdo pokusí přenocovat, a to i přes pověru, která tvrdí, že kdo v Pohádce zůstane přes noc, do roka zemře. Sice nikoho z těchto odvážlivců osobně neznám, ale věřím, že je to jen legenda.

V přírodě ještě chvíli zůstaneme, ale přesuneme se z Čech na Moravu, konkrétně do Moravského krasu, kde najdeme jeskyni Býčí skála, opředenou mnoha legendami. Jedná se o místo, které bylo v době bronzové a možná ještě dříve zasvěceno rituálním vraždám. V 19. století zde doktor Jindřich Wankel objevil tzv. Halštatský pohřeb z 5. století před naším letopočtem. Zemřelého velmože mělo na onen svět následovat 40 dívek, služebnictvo i koně. Zatímco tělo nebožtíka bylo spáleno na hranici, ženy byly umučeny a koně rozsekáni.

V rozlehlém jeskynním komplexu se prý dodnes ozývá zpěv, křik a pláč nebo se náhle objevují tajemná světla. Z jeskyně ven intenzivně sálá negativní energie, která citlivější povahy od návštěvy zcela odradí. Pokud vás ne, najdete ji na naučné stezce Josefovským údolím. Tak hodně odvahy!

Z Moravy se nyní přemístíme až na samý sever Čech, do obce Jánská nedaleko hranic s Německem a náš objekt zájmu najdeme opět pod zemí. Budeme zkoumat záhadné prostory podzemní letecké továrny z II. světové války zvané Rabštejn, kde pracovali vězni z koncentračních táborů.

Původní přádelny bavlny, které tu fungovaly od poloviny 19. století, před II. světovou válkou zanikly a na jejich místě byly v roce 1942 vybudovány nacisty obrovské podzemní montážní haly, jimiž postupně prošlo asi 6000 totálně nasazených dělníků. Mnoho z nich našlo v nelidských podmínkách továrny smrt.

Kombinace chladu, temna a kruté minulosti tohoto nechvalně proslulého místa může návštěvníkům způsobovat nevolnost. A nejen lidem, negativně zde reagují i psi: Štěkají, ježí se, vzpouzejí nebo do těchto strašidelných prostor vůbec nechtějí vstoupit. A přitom nemohou znát jejich minulost.

Další místo, které dodnes nahání návštěvníkům hrůzu, je rovněž spjato s II. světovou válkou a najdeme ho taktéž v severních Čechách, kousíček od města Litoměřice. Ano, hádáte správně, navštívíme neblaze proslulou pevnost Terezín, v níž nacisté zřídili koncentrační tábor a vězení. Kdyby zdi mohly vyprávět, dověděli bychom se hrůzné příběhy utrpení a smrti válečných vězňů.

Pevnost, kterou založil císař Josef II. v roce 1780 a na počest své matky Marie Terezie, ji nazval Terezín, je tvořena dvěma částmi - Malou a Velkou pevností a původně sloužila na obranu před pruským nebezpečím. Její prostory sloužily jako vězení již mnohem dříve, než za II. světové války, přesněji od poloviny 19. století. Zemřel tu například Gavrilo Princip, který v roce 1914 spáchal atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este. V roce 1940 zabralo celý areál gestapo, v Malé pevnosti zřídilo věznici a ve Velké židovské ghetto s přestupní stanicí do vyhlazovacích táborů. Jako ve všech takových nacistických zařízeních i zde byli vězni vystaveni velice krutým podmínkám bez jídla a topení. V jejich důsledku a na následky hrubého zacházení a mučení, tu zemřeli desítky tisíc lidí. A jejich žalostné osudy se navěky vpily do zdejších stěn. Proto tu řada návštěvníků pociťuje silnou negativní energii a tíhu.

Já osobně jsem si odnesla z tohoto místa velice silné trauma, neboť jsem byla jako dítě nucena ho navštěvovat každý rok v rámci povinné školní exkurze. Psychické problémy spojené s tímto ponurým místem, nasyceným utrpením našich předků, mne provázely prakticky po celé dětství. Proto nedoporučuji návštěvu s dětmi.

Severní Čechy na chvíli opustíme a podíváme se do naší matičky stověžaté. Ano, i tam najdeme strašidelná místa, kupříkladu takový bohnický hřbitov, kterému se přezdívá hřbitov bláznů. Koluje o něm plno skutečně hrůzostrašných historek a je považován za jedno z nejděsivějších míst Evropy.

V roce 1903 byla v Bohnicích založena psychiatrická léčebna, do níž se začali svážet psychicky nemocní lidé ze všech koutů země. Úmrtnost pacientů byla tak vysoká, že v roce 1909 vedení léčebny rozhodlo o zřízení vlastního hřbitova. Odtud pramení název ,,hřbitov bláznů“. Celkem zde najdeme zhruba 4700 hrobů, z čehož 98 % pohřbených tvoří právě pacienti bohnické léčebny. V celém prostoru se přitom dějí nevysvětlitelné úkazy, ze kterých běhá mráz po zádech!

Vnímaví návštěvníci tu mívají rozporuplné pocity, jednotlivé části hřbitova působí různě. U některých hrobů se cítí velice dobře, ujdou pár kroků a jako mavnutím kouzelného proutku na ně padne tíha, mají pocit jako kdyby je někdo škrtil a vysával z nich energii. Teď si řeknete, toto jsou pouze subjektivní pocity přecitlivělých jedinců a pramení již ze samotné návštěvy hřbitova jako takového. Ano, třeba máte pravdu, ale jak logicky vysvětlíte, že se vám tu během chvilky vybije plně nabitý mobil, přestože je tu signál na maximum? To už není subjektivní pocit, ale prokazatelný fakt.

A na závěr dnešního putování po strašidelných místech zavítáme ještě jednou na sever, tentokrát na Liberecko a zámek Lemberk. Původně gotický hrad ze 13. století u obce Lvová byl později přestavěn na renesanční zámek.

Mezi nejstrašidelnější lokality Česka je řazen kvůli častému výskytu nevysvětlitelných jevů, které potvrzují jak místní kasteláni, tak návštěvníci a dokonce i policie. Mnoho osob dosvědčilo, že z podkroví jasně slyšeli kroky, ačkoli tam nikdo nebyl. Kromě toho se z prázdných místností zabezpečených alarmem, ozývají zvuky připomínající stěhování nábytku. Kvůli samovolně aktivovanému alarmu vyjížděli již několikrát na zámek policisté. A výsledek? Vždy jen konstatují, že k žádnému vloupání nedošlo a pro tento opakující se jev nemají vysvětlení. A co je ještě pozoruhodnější? Jejich služební psi, kteří se hned tak ničeho nezaleknou, odmítají do některých prostor zámku vstoupit.

Nejvíc záhadných úkazů se odehrává v Bajkovém sále. Očití svědci tady slyšeli dětský pláč, spatřili rozházené květiny či posunuté obrazy. A zdejší kastelánka občas slýchává ze zamčené zámecké kaple zvuky varhan. A prokazatelně v ní nikdo není, pouze ty varhany. Žádnou z uvedených záhad zámku Lemberk se nikdy nepodařilo vysvětlit a původ těchto událostí je dosud obestřen tajemstvím. Tak zavítejte a třeba se vám to povede.

Těžko se rozlišuje mezi tím, co je pouhým výplodem bujné lidské fantazie a co skutečností. Tak jestli máte pro strach uděláno, můžete vyrazit a vytvořit si o nevysvětlitelných jevech vlastní úsudek.

Zdroj informací: https://travelking.cz/blog/objevte-to-nej-z-ceska-10-nejstrasidelnejsich-mist-v-cesku-4-tajne-tipy https://www.slevomat.cz/magazin/2166-nejstrasidelnejsi-mista?srsltid=AfmBOoryicg8ILRV_Vult8g7AmAtC-bzZLyBAibkZlTmIviGqU_XZfBD „Průvodce tajemnými místy Čech a Moravy“ - autoři: kolektiv reportérů časopisu Enigma, rok vydání 2019, vydavatelství RF Hobby

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz