Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nesouhlasím se zákazem mobilů ve školách, neboť naprosto postrádá logiku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

A také se tím vracíme do nechvalně proslulého období hluboké totality, kdy se to ve školách zákazy jen hemžilo. Kupříkladu kluci nesměli mít dlouhé vlasy a naopak ani holou hlavu.

Článek

Dívky si nesměly lakovat nehty a chodit do školy nalíčené, neb to byly údajně projevy západní kultury. Americké montérky pasáků dobytka, jak nazývala jedna moje učitelka džíny z Tuzexu, byly také prohřeškem proti školnímu řádu. Stejně tak trička s nápisy v angličtině, dovezená zpoza železné opony nebo modré vlasy. Ještě, že tenkrát neexistoval piercing a tetování bylo výsadou námořníků a vězňů. Nedovedu si představit, jak by na dnes běžnou úpravu zevnějšku, reagovali tehdejší učitelé, povětšinou zapřisáhlí komunisté.

Zkrátka, zákazů jsme měli po krk nejen ve škole a s příchodem sametové revoluce jsme byli nadšeni z volnosti a svobody projevu. A teď mají naše vnoučata zažívat totéž, co my tenkrát?

Vždyť mobil se stal již dávno součástí našeho života a nepoužíváme ho jen ke komunikaci, ale supluje řadu dalších přístrojů. Drtivá většina z nás, včetně starších dětí a teenagerů využívá svůj chytrý telefon i jako peněženku, to jest platí s ním místo klasické platební karty. Tento způsob placení je rychlejší, bezpečnější a pro děti výhodnější, jelikož plastovou kartičku ztratí snáz než mobil, na který si většinou dávají pozor. Když nebudou moci mobily do školy ani nosit, jak navrhují někteří zpátečníci, budou nuceni vrátit se do dřevních dob bankovních, aby si koupily jízdenku v autobuse nebo svačinu.

Mimochodem, všimli jste si někdy, kolik dětí dnes nosí klasické hodinky? Daly by se spočítat na prstech jedné ruky. Buď nemají žádné nebo chytré, což je téměř totéž jako smartphone. Ty jim taky zakážete? To už se můžeme rovnou vrátit ke kuličkovému počítadlu, morseovce a přesýpacím hodinám.

Ano, jsem pro zákaz používání mobilů při vyučování, to je samozřejmost. Ale nevidím jediný důvod, proč by je žáci a studenti nemohli používat cestou do školy, domů a o přestávkách.

A ti, kdož si svůj chytrý komunikátor i přes zákaz do školy vezmou, budou ho muset ráno odevzdat do úschovy, podobně jako si odkládají svršky v šatně? Jenže dnes už děcka nemají přístroje z bazaru za pětistovku, ale smartphony a iPhony i v hodnotách několika desítek tisíc. Já na jejich místě bych takové zařízení do žádné „úschovny zavazadel“ neodložila.

Domníváte-li se, že tímto zákazem vyléčíte děti ze závislosti na magickém světě jedniček a nul, hluboce se mýlíte. Co myslíte, že udělají prvně, když přijdou ze školy domů? Vezmou do ruky mobil a odloží ho, až půjdou spát, protože budou muset dohonit, co zameškaly. Takže toto opatření se jaksi mine účinkem, naopak se stane kontraproduktivní.

Mimochodem, já bych taky nepracovala na pozici, kde bych nesměla používat svůj soukromý mobil. Naštěstí mám možnost volby, ale obávám se, že naši potomci ji ve škole již brzy mít nebudou. Co jim zakážete příště?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz