Hlavní obsah
Cestování

V Praze není všude draze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Nevěříte? Tak pojďte se mnou. Vezmu vás na výlet po pražských památkách a muzeích, kde se neplatí vstupné.

Článek

Začneme v kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně a podíváme se na Pražské Jezulátko. Soška o výšce 47 centimetrů, vyrobená ze dřeva s povrchem vymodelovaným z barevného vosku, pochází ze Španělska a doba jejího vzniku je datována do poloviny 16. století. Představuje Ježíše Krista v dětství a v tomto kostele je umístěna od roku 1641. Je s ní spojena celá řada pověstí, legend a dokonce jedno záhadné zcizení, což není legenda, ale pravda. Došlo k němu v roce 1961, soška se později našla, ale loupež zůstala neobjasněna.

A čím je Jezulátko slavné a proč přitahuje denně stovky poutníků z celého světa? Přisuzuje se mu zázračná moc. Mnohým lidem prý přineslo uzdravení z nevyléčitelné choroby, nové síly, úlevu od bolesti, lásku, peníze… Zkrátka Ježíš vyslyšel jejich modlitby, prosby a splnil jim přání. Každopádně, za pokus to stojí.

A pokud na zázraky nevěříte, můžete alespoň obdivovat umění dávných stavitelů, malířů, štukatérů a dalších umělců a kochat se honosným interiérem tohoto renesančně barokního svatostánku. Za zmínku stojí několik bohatě zlacených oltářů od nejlepších mistrů svého řemesla ze 17. a 18. století. Nebo třeba obraz, zachycující umírajícího svatého Josefa od význačného malíře Petra Brandla.

Přístupné jsou i katakomby pod kostelem, které dříve sloužily k ukládání rakví s nebožtíky. Kostel je přístupný denně po celý rok a vstup je zdarma! Do tohoto nádherného a Čechy poněkud opomíjeného svatostánku můžete zavítat i na bohoslužby. Mše se konají každý den a můžete si vybrat z pěti jazyků, samozřejmě včetně češtiny. Tak se pomodleme, vyslovme přání a jdeme dál.

Ano, jdeme pěšky. Přes Malostranské náměstí, Karlův most, Staroměstské náměstí a Prašnou bránou na Příkopy. Kdo si myslí, že tuto trasu nezvládne, může jet metrem, ale přijde o hodně: O úchvatné pohledy z Karlova mostu na Pražský hrad, vltavské nábřeží a Národní divadlo, které nám závidí celý svět. Bude ochuzen o pochod apoštolů na staroměstském orloji, malebnost Staroměstského náměstí i majestátnost pozdně gotické Prašné brány.

Ať již zvolíte jakoukoliv cestu, sejdeme se v České národní bance. Ne, nepůjdeme si tam vyměnit neplatné bankovky, ale dovědět se něco o jejich historii. Expozici „Lidé a peníze“ najdeme v krásných prostorách bývalého historického trezoru přímo v budově ČNB, Na Příkopě 28. Seznámíme se v ní s vývojem platidel a peněz od jejich vzniku až do současnosti i historií české a československé měny. Unikátním exponátem je bezesporu vysokohmotnostní zlatá mince v nominální hodnotě 100 000 000 Kč. Tuto největší zlatou minci v Evropě a druhou největší na světě, vydala ČNB v roce 2019 u příležitosti stého výročí vzniku československé měny. Expozice, která mne doslova nadchla, je otevřena po celý rok, úterý až sobota a vstup je zdarma.

Dále jsem si přichystala něco pro pány kluky všech věkových kategorií: Armádní muzeum Žižkov, které najdeme, jak už název napovídá, na Žižkově v historických budovách Památníku osvobození. Na výstavní ploše více než 5 tisíc metrů čtverečních je soustředěno přes 7 tisíc exponátů, mapujících vojenské dějiny českého území od prvopočátků až dodnes.

Muzeum prošlo nedávno rozsáhlou rekonstrukcí a patří k nejmodernějším svého druhu v Evropě. Kromě klasických historických artefaktů a exponátů ve vitrínách, máte k dispozici vyspělou audio a videotechniku, takže návštěva tohoto památníku je zážitkem pro všechny smysly. A to doslova, neboť v nejvyšším patře jedné z budov komplexu můžete navštívit unikátní kavárnu a dopřát potěšení i vašim chuťovým buňkám. A ještě na vás čeká jeden bonus: Z kavárenské terasy je úchvatný výhled na historické centrum Prahy a Pražský hrad. Muzeum je otevřeno od úterý do neděle po celý rok a vstupné opět zdarma.

A jak se sem dostanete? Buď MHD, konkrétně metrem a autobusem. Nebo můžete využít pohodlnější variantu, kterou používám já, a sice alternativní taxi. Název záměrně neuvádím, aby to nebyla reklama, ale můžete si vygooglit. Vítr v peněžence vám opravdu nezpůsobí.

A na závěr jsem si nechala lahůdku pro všechny milovníky letadel, mezi něž se řadím i já: Letecké muzeum Kbely, které najdeme přímo v areálu historického vojenského letiště ve stejnojmenné čtvrti a patří k největší leteckým muzeím v Evropě. Jeho expozici tvoří více jak tři stovky letounů, a to jak v hangárech, tak venkovních prostorách. Řada historických strojů patří ke světovým unikátům.

Prvotně je muzeum zaměřeno na historii československého a českého letectví. Velká expozice je věnovaná 2. světové válce. Samozřejmě nesmí chybět například proslulé cvičné letouny naší provenience Aero L-29 Delfín a Aero L-39 Albatros, nejrozšířenější „učební“ letadla na světě. Bohatě jsou zastoupeny i další tuzemské značky: Avia, Letov a Zlín. Najdeme tu i Iljušiny (Il 18 a Il 14-Avia), Tupolev TU-104 a ukrajinské Antonovy – AN 26 a AN 24. Zdaleka nemohu vyjmenovat všechny letouny, to bychom tady byli do rána. Kromě letadel a vrtulníků tu uvidíme i letecké motory a příslušenství.

Část rozsáhlé expozice najdeme ještě v hangárech bývalé Aerovky v Letňanech, vzdálené necelý kilometr. Muzeum, v němž bych klidně vydržela celý den, je otevřeno od května do září denně mimo pondělí a vstup je taktéž zdarma. Jste-li milovníky aviacie, opravdu si tu přijdete na své a dvě hodiny, uváděné na turistických portálech, vám k návštěvě rozhodně stačit nebudou.

Jak vidíte, i v naší matičce stověžaté najdete místa, kde se můžete ponořit do historie či obdivovat umění našich předků zcela zdarma.
A kam vás pozvu příště? Nechte se překvapit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz