Hlavní obsah
Cestování

Za příjemným koupáním a odpočinkem na Mělické písníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Mělické písníky

K létu neodmyslitelně patří relax u vody. A pokud stejně jako já, nemáte v oblibě plovárny, kde se tísní stovky lidí na malém prostoru a při plavání do sebe narážejí, pojeďte se mnou za koupáním do přírody.

Článek

Vypravíme se na Mělické písníky nedaleko Pardubic. Tam vám nebudou děti skákat na hlavu ani muzika rvát ušní bubínky a průvan v peněžence také nepocítíte.

Přírodní koupaliště sestávající ze dvou vodních ploch oddělených hrází, vzniklo v 70. letech minulého století zatopením bývalého štěrkopískového lomu. Je obklopeno borovými lesy a zaujímá obrovskou plochu, téměř 34 hektarů.

V průzračné vodě si do sytosti užijete nejen plavání. Na své si tu přijdou i milovníci paddleboardingu či surfování. Pokud máte dostatek odvahy, můžete se přihlásit do zdejší školy vodního lyžování. A pro nás ostatní jsou tu připraveny další atrakce, například jízda na banánu nebo nafukovacím kole v závěsu za motorovým člunem. Zkusila jsem a je to taky pořádný adrenalin. Ideální podmínky pro své hobby tu najdou i typičtí plážoví povaleči, a to v podobě několika kilometrů čistých písečných pláží, na něž je vstup zdarma. Platí se pouze za vjezd autem. Jestli vám na nějakém tom kroku nezáleží a nemusíte nutně parkovat deset metrů od pláže, nebudete platit nic. Zdejší zátoky si oblíbili i rybáři, které potkáte zejména v časných ranních hodinách. A dokonce zde pamatují i na vyznavače nudismu. Je tu pro ně vyhrazena jedna velká pláž, na níž mohou i kempovat.

Hlady ani žízní tu také nebudete strádat, neboť břehy písníků jsou téměř kolem dokola lemovány stánky s občerstvením. Další restaurace, supermarkety a veškeré služby včetně lékárny a polikliniky, najdete v pět kilometrů vzdáleném městě Přelouč. Chcete-li na pláži v lůně přírody strávit více dnů, můžete se ubytovat ve vlastním stanu či karavanu v některém ze zdejších kempů nebo si karavan pronajmout (doporučuji s časovým předstihem před sezónou).

Když vás slunce a voda omrzí, nabízí se výlet na nedaleký zámek Choltice, hrad Kunětická hora, do Národního hřebčína Kladruby nad Labem nebo Lázní Bohdaneč. A zatoužíte-li po pravém městském ruchu, zavítejte do nedaleké krajské metropole, města perníku a koňských dostihů, do Pardubic.

A jak se sem dostanete? Velice snadno po dálnici D11 Praha – Hradec Králové, exit 68 směr Pardubice. Tato rekreační oblast je dostupná i veřejnou dopravou. Když pojedete vlakem od Prahy nebo naopak od České Třebové, vystoupíte na zastávce Valy u Přelouče a půjdete přibližně jeden kilometr pěšky.

Ať už vyrazíte za vodními radovánkami na pár hodin nebo několik dnů, přeji vám příznivé počasí a spoustu krásných zážitků!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz