Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jak zazimovat levanduli: nepříznivé povětrnostní podmínky ji mohou trvale poškodit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Heřmánková

Levandule patří v našich zahradách k velmi oblíbeným bylinám

Některé druhy levandulí u nás dokáží přežít zimu. Jak tuto krásnou bylinu připravit na zimní období na záhoně a v nádobě? Jaké jsou podmínky k přezimování, které bychom měli splnit, aby nám levandule příští rok opět přinesla užitek i radost.

Článek

Zazimování levandule se vyplatí

Voňavá a léčivá levandule pochází ze Středomoří. Druhy, které rostou v horských oblastech, např. pravá levandule (Lavandula vera), jsou odolnější a bez větších problémů zimu přežijí. Oproti tomu levandule nádherná (Lavandula angustifolia) nebo širokolistá (Lavandula latifolia) jsou na chlad náchylnější. Již při nakupování levandulí bychom si měli přečíst, o jaký druh se jedná a jaké podmínky k pěstování potřebuje. Dlouhodobější a velké mrazy mohou i mrazuvzdornou levanduli velmi poškodit.

Co udělat s levandulí na podzim

Zazimování levandule začíná prakticky již podzimním střihem. Ten provádějte v srpnu. V případě krásného počasí můžete levanduli střihnout ještě na začátku září. Jen dávejte dobrý pozor, abyste nestříhali do dřeva! Udělejte pouze mírně tvarující střih, aby keříčky byly kompaktní a měly pravidelný tvar. Pokud jste podzimní střih nestihli, nevadí. Odřízněte tedy pouze odkvetlé květenství. Pamatujte, že hluboký střih se provádí až zjara.

Jak zazimovat levanduli na záhoně

Na záhoně většinou pěstujete odolnější druhy, je tedy předpoklad, že je necháte na stanovišti. Levandule jsou schopné bez úhony přežít mrazy až -15 °C. Nesmí však mít dlouhodobé trvání. Co však levanduli může poškodit, je kolísání teplot, větrné počasí a sluneční záření. Na její ochranu k ní přihrňte mulč v podobě listí, drobného klestí, použít můžete i jutové nebo kokosové chrániče. Přes nadzemní část položte větvičky smrčí, které jsou vzdušné a dokáží keříky levandule ochránit nejen před mrazem, ale i od možného poškození těžkým sněhem.

Levanduli může poškodit dlouhodobý mráz, kolísání teplot, větrné počasí a sluneční záření

Jak zazimovat levanduli v květináči doma

Zazimování levandulí v mobilních nádobách je jednoduché. Přenesete je i s květináčem do suché a nevytápěné místnosti. Při zimním uskladnění v nevytápěné místnosti (chodba, garáž, sklep, zimní zahrada, skleník) levanduli jednou za čas zalejte. Nesmí však být přemokřená. Nádobu můžete také zapustit do země (např. na chráněné místo na kompostu), aby nepromrzla. Choulostivé druhy levandulí, které pěstujete na záhoně, vyryjte a dejte do nádoby, kterou přenesete opět na vhodné stanoviště.

Jak uchovat levanduli přes zimu v květináči na zahradě

Nemáte-li možnost umístit nádoby s levandulí do vnitřních prostor, je nutné ji zazimovat na místě. V takovém případě si pamatujte, že musíte chránit nejen nadzemní část, ale i kořeny. Nádobu obalte ochranným materiálem např. kokosovou nebo slaměnou rohoží, rounem, mulčovacím materiálem. Posloužit může i bublinková folie, kterou několikrát omotáte kolem nádoby. Co se však osvědčilo před promrznutím, je izolace květináče od země. Podložte pod něj např. polystyren, pomůže i dřevěná podložka. Nadzemní část pokryjte smrčím, popř. ochrannou textilií. V zimě je často větrno a proto kontrolujte, zda nadzemní pokrývku neodfoukl vítr. Nádobu můžete také zapustit do země (např. na chráněné místo do kompostu), aby nepromrzla.

Co škodí levanduli v zimě nejvíc

Mrazy společně se silným průvanem, větrem a intenzivním slunečním zářením je kombinace, která levandule může naprosto zničit. Může dojít k uschnutí rostliny, protože se přes listy vypaří více vody, než je schopná ze zmrzlé půdy přijmout. Raději tedy nepodceňte zazimování i u mrazuvzdorných levandulí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz