Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Chov exotických zvířat u nás není pod kontrolou!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lovelooking, www.pixabay.com

Chov exotických zvířat u nás není zcela pod kontrolou. Zvířata si může pořídit nelegálně kdokoliv. Můžete žít vedle souseda vlastnícího nebezpečnou šelmu.

Článek

Černý trh se zvířaty není jen zahraniční problém, ale týká se i naší země. I u nás můžete „sehnat“ například lva, tygra a jiná nebezpečná zvířata. V naší zemi chová exotická zvířata mnoho lidí. Většina exotických zvířat spadá pod nutnou registraci CITES a díky němu existuje přehled o chovaných exotech. Nicméně zvířata obstaraná z černého trhu ji nemají, a tak není evidence takových majitelů možná.

Osobně nejsem člověk, který by odsuzoval chov exotických zvířat, která mají CITES, jsou řádně evidována a jejich podmínky chovu jsou v pořádku. Problém nastává u lidí, kteří si takové zvíře pořídí právě na černém trhu. Doma je pak chovají v naprosto nevhodných podmínkách a nezabezpečené.

Nejenom, že zvířata chovají v nevhodných podmínkách, ale ještě u nich dochází k týrání. Takovým posledním případem je tygřice Ramba. Té byly údajně kvůli zánětu drápu všechny drápy odstraněny. Tygřice byla odebrána a umístěna pro ni na vhodnější místo. Nutno podotknout, že mnozí majitelé takových zvířat si mysleli, že je zvířata milují, ta je však napadla a útok skončil fatálně.

Velký problém je, že bohatí lidé mají větší potřebu si taková zvířata pořídit. Je to asi nějaký důkaz prestiže či něco tomu podobného. Můžeme tomu ale říkat „opičí láska“. Jak může někdo chovat zvíře, kterému odstraní drápy a říkat tomu, že ho miluje? Zvířeti je vzata jeho přirozenost a takové zvíře se případnému útoku stejného druhu nemá šanci řádně bránit.

Takoví majitelé nejsou vždy schopni takové nebezpečné zvíře dostatečně zabezpečit. Není to tak dlouho, kdy se v okolí Nymburka pohybovala puma, která utekla majiteli. Pochopitelně zvíře není registrované a takový člověk se o něj dál už nepřihlásí. Čekalo by ho hodně vysvětlování a určitě i pokuta. Stalo se, že i ze zooparku utekla právě puma. Všechna taková zvířata by měl někdo pravidelně kontrolovat.

Tímto jednáním ohrožují bezpečí ostatních obyvatelů. Zvíře, které je v neznámém prostředí, je silně vystresované a může tak dojít k napadení. Někdo může oponovat, že takové zvíře držené v zajetí ztrácí svoji přirozenost lovit. Zvíře však může zaútočit čistě ze stresu. Pokud je však vyhladovělé, může se o útok pokusit. Nikdo pak za takový útok neponese odpovědnost. Majitel je nedohledatelný.

Tady zcela nepomůže rada, rozhlížejte se a pokud takové zvíře zahlédnete, přivolejte pomoc. Ono totiž takové zvíře při útoku vidíte až v těsné blízkosti a nemáte úplně šanci reagovat. Pokud se o útěku ví, je většinou obyvatelstvo informováno a není doporučeno se pohybovat v místě, kde se zvíře může pohybovat. Bohužel šelmy jsou schopné ujít velkou vzdálenost a tak by měl být ostražitý každý ve vzdálenosti několika desítek km od hlášeného zmizení.

Pašování zvířat je bohužel velmi časté. Ať je o papoušky, různé ještěry, hady a další exotická zvířata. Bohužel v našich bezpečnostních složkách nemáme specializovaný útvar, který by fungoval celorepublikově a řešil tak kauzy pašovaných zvířat. Proto je u nás celkem snadné si takové zvíře obstarat. Snad se někdy dočkáme změny a pořídit si takové zvíře nebude snadnou záležitostí.

Anketa

Jaký je váš pohled na chov exotických druhů? Jste pro jejich zákaz či nikoliv?
Ano, jsem pro zákaz takového chovu.
10 %
Ne, pokud by bylo zvíře i majitel řádně registrován.
40 %
Ano, jsem pro zákaz určitých druhů.
20 %
Ne, každý by měl mít možnost chovat zvíře jaké chce.
30 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Zdroje:

https://www.investigace.cz/nelegalni-obchod-s-exotickymi-zviraty-je-v-cesku-problem/

https://hitradiofmplus.cz/aktualne/ze-zoo-v-plzni-utekl-lev

https://radiopatriot.cz/u-jikve-na-nymbursku-byla-spatrena-velka-kockovita-selma-mohla-by-to-byt-puma-ktera-desila-jablonecko/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz