Hlavní obsah
Sport

Freediving je sport, který je fascinující, ale i život ohrožující

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ellianne Dipp, www.pexels.com

Kdo z milovníků vody si někdy nepřál, potápět se jen tak, bez ničeho a užívat si hlubiny moře nebo oceánu?

Článek

Kdo z milovníků vody si někdy nepřál, potápět se jen tak, bez ničeho a užívat si hlubiny moře nebo oceánu?

Běžný člověk si krásu podmořského světa většinou užívá se šnorchlem, protože zadržet dech na delší dobu je velmi náročné. Šnorchlování se dá poměrně dobře naučit. Díky němu se můžete poměrně snadno nadechnout a dál se kochat životem pod hladinou.

Jsou ale lidé, kterým toto nestačí a chtějí být pod hladinou déle, a to bez pomůcek jako je šnorchl nebo kyslíková bomba. Chtějí se potápět do co největší hloubky. Takovému sportu se říká Freediving. Je mnoho sportovců, kteří se neustále snaží překonávat sami sebe a chtějí zaútočit na světové rekordy.

Dá se říct, že Freediving je více než sport, životní styl a rozhodně je plný adrenalinu. Lidé se při tomto sportu učí velké koncentraci a relaxaci, sebekontrole a mentální i fyzické kondici. Musí dokonale poznávat své tělo. Existují kurzy, kde vás instruktoři naučí, jak se na takový ponor připravit. Disciplín je více. Každá z nich je jedinečná.

Statická apnoe (STA)

Tady se potápěč snaží o co nejdelší zadržení dechu v klidové poloze. Nesmí se ponořit do více jak tří metrů a měří se maximální čas, kdy potápěč vydrží pod vodou.

Dynamická apnoe (DYN/DNF)

Tato disciplína spočívá v tom, že se potápěč pokouší na jeden jediný nádech pod hladinou přeplavat co nejdelší vzdálenost. Jako pomůcku může mít dvě ploutve, monoploutve (jedna společná ploutev na obě nohy) nebo také bez ploutví. Nesmí se dotknout ani odrážet ode dna.

Konstatní váha (CWT/CNF)

Jedná se o nebezpečnou disciplínu, kdy potápěč sestupuje a vystupuje podél lana do hloubky, za pomocí ploutví, monoploutve nebo bez ploutví. Potápěč s sebou nese zátěž, kterou nesmí odhodit. Nesmí se víc než jedenkrát přitáhnout nebo se dotknout lana. Měří se maximální hloubka, kterou potápěč dosáhne.

Free Immersion (FIM)

Také nebezpečná disciplína, kdy potápěč sestupuje a vystupuje podél lana, za pomocí ručkování. Jsou zakázány ploutve a nesmí se odhodit zátěž. Opět se měří maximální hloubka, kterou potápěč dosáhne.

Variabilní váha (VWT)

V této disciplíně, jak už naznačuje název, potápěč sestupuje do hloubky za použití zátěže o maximální váze 30 kg. Potápěč při sestupu a dosažení maximální hloubky, zátěž upustí. Následně vystupuje za pomocí ploutví nebo monoploutve nebo přitahováním se za lano. I tady se měří maximální dosažená hloubka potápěče.

No Limits (NLT)

Tato disciplína je extrémně hloubková, kde je dosahováno největších hloubek na jeden nádech. Pomocí závaží, které nemá hmotnostní limit, sestupuje potápěč do co největší hloubky. Závaží je spojeno s takzvaným sledem, který potápěč dopraví do hloubky, které chce dosáhnout. Většinou je pak potápěč vytažen na hladinu za pomoci naplněného balónu vzduchem. Měří se jako u předchozích soutěží maximální hloubka.

Foto: Svetlana Obysova, www.pexels.com

Ti, co se sportu věnují profesionálně, jezdí na ponory na známá freedivingová místa. Fascinující sport, kdy člověk opouští bezpečnou hladinu a ponořuje se hluboko do ticha a temnoty, kde je zcela sám. Potápěči mají většinou kolem sebe asistenty, kteří je zachraňují v okamžicích, kdy začínají ztrácet vědomí potom, co jim dojde dech.

Potápěči jsou při ponoru do hloubky vystaveni obrovskému tlaku, který ve vodě v určité hloubce je. Tím, že jsou tito potápěči pod hladinou delší dobu, absorbuje jejich tělo příliš mnoho dusíku, do svého krevního oběhu. Proto, když sestupují a vystupují, musí to dělat velmi pomalu.

Když potápěč sestupuje, podtlak okolí působí na všechny orgány. Barotrauma je velmi zatěžující a při rychlém sestupu a špatné přípravě přípravě, může skončit smrtí. To samé platí při příliš rychlém výstupu. Pokud potápěč neudělá vše správně, může dojít k přetlakovému barotraumatu, které také může skončit smrtí.

Pokud vás tento sport zaujal, určitě doporučuji shlédnout dostupné dokumenty. Asi nejznámější je dokument s italskou potápěčkou Alessiou Zecchini a jejím přítelem S. Keenanem. Právě on své ambice zahodil a soustředil se na kariéru pomocného potápěče. Bohužel právě on v roce 2017 zahynul, když se snažil pomoct své přítelkyni při pokusu o překonání rekordu. Zecchini měla jako svůj vzor potápěčku Natalii Molchanovou, která při svém ponoru v roce 2015 zmizela a její tělo nebylo nikdy objeveno.

Každý sport má svá úskalí a každý může být nebezpečný. Je ale důležité na sobě pracovat, mít skvělé trenéry a nikdy zbytečně neriskovat. Nepodceňovat situaci a naslouchat svému tělu. V jiných sportech vám někdo z okolí může případně pomoci. Tady jste sami, v temnotě, tichu a v místě, které nám není přirozeným domovem. To vše je třeba si uvědomit.

Anketa

Znáte freediving nebo znáte někoho, kdo se mu věnuje?
Ano, tento sport znám, ale neznám nikoho, kdo by se mu věnoval.
22,2 %
Ano, tento sport znám a sama/sám se mu věnuji.
0 %
Ano, tento sport znám, věnuje se mu kamarád/ka.
11,1 %
Ne, nikdy jsem o něm neslyšel/a.
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz