Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak vám sebereflexe pomůže k lepšímu životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Johannes Plenio, www.pixabay.com

Sebereflexe je nesmírně důležitá a žádoucí vlastnost, kterou by se měl každý naučit. Je ku prospěchu jak v osobním, tak pracovním životě.

Článek

Kdo se neumí zamyslet nad svým chováním, učit se z něj a změnit jej, ten ve svém životě nikdy nebude zcela šťastný a spokojený.

Sebereflexe je proces sebehodnocení nebo i sebepoznání. Jde o upřímnost člověka vůči sobě samému. Musí se ale hledat jak pozitivní, tak negativní směr. Je k tomu potřeba velká míra pokory, inteligence a umění podívat se na své chování, názory a hodnoty.

V pracovním životě to může člověka velmi posunout. Nikdo není neomylný. Přiznat ale svoji vlastní chybu není někdy snadné. Je mnohem jednodušší ji svalit na někoho jiného. V zaměstnání to určitě zažil za život každý. Dostanete úkol a snažíte se ho splnit. Nicméně se vám to nepovede, ale jste přesvědčeni, že chyby, které se najdou, nejsou vaše. Místo toho, aby si člověk posypal hlavu popelem, hledá chybu v druhém.

Lidé bez sebereflexe mají neustále pocit, že jim okolí křivdí. Neradi přiznávají své chyby a jsou přehnaně citliví na jakoukoliv výtku. Znaky chybějící sebereflexe s sebou nesou ukřivděnost, manipulaci a využívání slabších.

Laskavost vůči svému okolí je hodnota, které si vaše okolí bude vážit. Ku prospěchu je určitě i své sebehodnocení, a to v nějakém pravidelném režimu. Díky sebereflexi budeme schopni si říct, na jaké úkoly stačíme a naopak co už je na nás moc. To určitě pomůže na poli pracovním. Schopnost sebereflexe je určitým znakem inteligence, díky ní se také můžete naučit řešit i nepříjemné věci v pozitivním duchu.

Ve vztahu je sebereflexe ještě více důležitá. Pokud něco ve vztahu říkáme nebo děláme, ale nedokážeme se zastavit a podívat se, zda to, jak se chovám je v pořádku a druhému příjemné, tak se vztah nikam neposune nebo dokonce zcela zanikne. Většina problémů ve vztahu je chybou obou stran. A ten, kdo se nad sebou dokáže zamyslet a poučit se, tak se i tady dostane mnohem dál.

Na sebereflexi se musí pracovat. Je nesmírně důležité myslet pozitivně. Někdy se podívejte do zrcadla a pochvalte se. Zhodnoťte si za den, co se vám povedlo, např. „povedlo se mi naučit něco novou kolegyni“. Zkuste si i říct, proč se vám to povedlo. Pak se podívejte na to, co se vám nepovedlo, a pokuste se přemýšlet, proč se tak stalo. Bylo to tím, že máte určité slabiny? Nebo to bylo tím, že danému problému jen nerozumíte? Je potřeba si své slabiny přiznat a pak na nich pracovat. Každý máme své silné stránky a slabé stránky.

Když si nebudete s něčím vědět rady, je určitě velmi dobré požádat o radu třeba zkušenějšího kolegu nebo zkušenějšího staršího člověka. Nechte si od druhého říct, co můžete zlepšit a kde děláte chyby. Když to nebudete brát jako výtku, můžete se něčemu naučit a tak se zdokonalovat. Někdy je dobré si udělat i videozáznam a zpětně se podívat a tak se můžete opět zamyslet, co by šlo udělat lépe.

Nikdo vás nezná lépe, než se znáte vy. Jen je někdy obtížné si vše přiznat. Začněte přemýšlet nad tím, proč a jak co děláte. Třeba si v tom přemýšlení uvědomíte, že jste to mohli třeba udělat jinak a lépe. Existuje také mnoho kurzů, kde můžete nahlédnout do toho, jak si uvědomovat sám sebe a naučit se tak sebereflexi.

Zdroje:

https://vzdelavaniaprace.cz/sebereflexe-jak-vam-pomuze-v-kariere/

https://theses.cz/id/l2zdzy/DP_Holoubkov.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz