Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Je to malé, roztomilé a pěkně vzteklé. Psoun prériový je roztomilý ničitel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Maky Orel, www.pixabay.com

Každý kdo přemýšlí nad domácím mazlíčkem, by si měl dobře rozmyslet, které zvíře si pořídí. Některá zvířata jsou jako „tsunami“. Jsou fascinující, ale mohou být také velkým problémem.

Článek

Každý kdo přemýšlí nad domácím mazlíčkem, by si měl dobře rozmyslet, které zvíře si pořídí. Některá zvířata jsou jako „tsunami“. Jsou fascinující, ale mohou být také velkým problémem.

Psoun prériový (Cynomys ludovicianus)

Krásné, roztomilé zvíře, patřící do třídy savců, řádu hlodavců a čeledi veverkovitých. Jeho hlavní domovinou je jihozápadní Kanada a jeho výskyt sahá až po severní Mexiko. Jedná se o denního tvora, který obývá planiny v nadmořských výškách 1 300-2 000 m. Jejich váha se pohybuje v rozmezí od 0,9-1,3 kg a dorůstají 30-40 cm.

Vzhledem k tomu, že ve volné přírodě žijí v rodinných klanech, které jsou tvořené jedním samcem, několika samicemi a jejich mláďaty, je nesmírně důležité, pokud se rozhodnete pro pořízení psouna jako mazlíčka, vytvořit i takový klan u vás doma. Jsou to silně sociální zvířata a potřebují žít ve skupince. Je pro ně přirozenost tvořit si nory. Tady je již potřeba při plánování počítat s tím, že mají silnou potřebu si nory budovat. Chovat psouna jednotlivě je možné, ale pro jeho přirozený život nevhodné. Nikdy mu nenahradíte soukmenovce.

Foto: Veronika Jelínková

psouni

Svoji obezřetnost nezapřou a neustále hlídkují a hlídají svá doupata a teritoria. V případě ohrožení vyskakují, štěkají, cvakají s vyceněnými zuby a zježí se jim srst na ocase, který se díky tomu zvětší. Pokud budete mít doma skupinku, ve které bude i samec, je nutné vědět, že právě on je v době říje silně agresivní. Říje nastává od podzimu do jara. V této době je vhodné samce nepouštět. Jeho agresivita se otáčí i na svého majitele. Každého návštěvníka bere jako vetřelce, který mu narušuje teritorium a nebojí se ho vyhnat za každou cenu. Neváhá použít i své zuby a vzhledem k jeho velikosti je kousnutí velmi bolestivé.

Svým způsobem se dají ochočit, ale mějte na paměti, že volání přírody u nich většinou vyhrává. Je nutné jim dopřát neustálou zábavu. Pokud se nudí, dokáží opravdu likvidovat vše, co jim přijde do cesty. Pokud se potřebujete například probourat do vedlejší místnosti, tak psoun vám velmi rád pomůže. Neváhá se pustit do zdí či betonové podlahy. Je to velký pracant a nesmírně ho to baví.

Dokáží to být ale skvělí kamarádi a mazlíčci. Budou s vámi spát spokojeně v posteli. Přijdou si pro pamlsek na zavolání nebo se nechají hodiny hladit. Tady rozhodně platí, že spící psoun je jedno z nejroztomilejších zvířat. Svoji náklonnost vám ukáží již při vstupu do místnosti. S radostí štěknou a tím vás přivítají. Někdy je velice roztomilé, když při aktu štěknutí přepadnou na bok nebo na záda.

Foto: Veronika Jelínková

psoun

V zajetí je potřeba velmi důsledně hlídat jejich váhu a tak je nezbytné krmit správně. Je pro ně třeba kupovat speciální granule, které jsou vytvořeny přímo pro jejich potřeby a zažívání. Kvalitní seno je ale základ. Je nutné vybírat opravdu dobré seno, ideální z horských oblastí a s bojínkem. Důležité je hlídat v potravě obsah tuku a cukru. Občas je možné podávat syrovou zeleninu. Ani tady se to ale nesmí přehánět. V létě můžete ze zahrádky nabídnout i trochu trávy či pampelišek.

Pokud máte pro své psouny vytvořenou voliéru nebo klec na míru, kde mají své základní útočiště, hlídejte, aby nedocházelo často k okusu klece. Může tak dojít k poškození zubů, které jsou pro psouny opravdu velmi důležité. Zdravotní potíže u psouna vám prozradí i kvalita srsti. Pokud má vaše zvíře holá místa v srsti, odmítá přijímat potravu, hubne, hlasitě dýchá nebo mu teče z nosu, navštivte ihned veterinárního lékaře. Co se týče očkování, lze doporučit pouze očkování proti vzteklině. A to jen z důvodu, že vás psoun může pokousat. Při venkovním chovu někdo očkuje i na leptospirózu. Odčervení je dobré řešit až po vyšetření koprologie a nezatěžovat organismus zbytečným odčervováním.

Anketa

Máte doma psouny nebo o nich přemýšlíte?
Ano, máme a jsou to vtipná zvířata. Umí ale také pěkně ničit.
33,3 %
Ne, nemáme, ale přemýšlíme nad jejich pořízením.
0 %
Ano, máme jednoho a je to skvělý mazlíček.
0 %
Ne, nemáme a nelíbí se nám.
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

https://psouni.estranky.cz/clanky/nemoci-a-vady.html

https://hobbio.cz/psoun-preriovy/

https://www.pupiky.cz/psoun-jako-domaci-mazlicek

https://cs.wikipedia.org/wiki/Psoun_pr%C3%A9riov%C3%BD

Vlastní zkušenost s psouny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz