Hlavní obsah
Zdraví

Kocovina je nepříjemný stav. Proč vzniká kocovina a jak jí předejít?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio, www.pexels.com.

Vnitřní třes, mučivá bolest hlavy a žaludek plující po moři. To je nepatrný výčet potíží, které způsobuje kocovina, která je následkem konzumace alkoholu.

Článek

Kocovinou označujeme vedlejší účinky po konzumaci alkoholu, které se projevují nejčastěji mučivou bolestí hlavy, pocitem žízně, nevolností, třesem, větší citlivostí na světlo i hluk a celkovou únavou. Naplno se projevuje až po odeznění účinku alkoholu.

Tento stav způsobuje nedostatek vitamínů a minerálů v těle a výraznou dehydrataci organismu. Vznikají při něm chemické reakce, které se snaží odbourat alkohol v těle. Na odbourávání tělo využívá velké množství vody, minerálů, vitamínů a to především vitamínu C.

Odbourávat alkohol z těla se snaží buňky v játrech, které během doby odbourávání nevyrábějí glukózu. To může zapříčinit pokles hladiny krevního cukru. Játra jedou bez přestávky, aby rozložila alkohol (ethanol) na toxický acetaldehyd, který je následně oxidován až na kyselinu octovou.

Při konzumaci alkoholu dochází v těle ke snížení antidiuretického hormonu (ADH), který pomáhá k vylučování vody ledvinami z těla. Tím se tělo odvodňuje a může snadno dojít k dehydrataci organismu. Reakce těla při kocovině je rychle doplnit tekutiny. Proto přichází obrovská žízeň.

Vyvarovat se kocovině je celkem snadná záležitost. Nepít. Když už se ale člověk na konzumaci alkoholu chystá, měl by se řádně připravit. Již v průběhu dne se snažte zavodňovat a pijte dostatečné množství vody a to i v průběhu večera, kdy alkohol konzumujete. Pocity na zvracení či zvracení jsou při kocovině také způsobeny kolísáním krevního cukru v krvi. Je to většinou způsobeno nedostatečnou konzumací potravin. Ideální je se dobře najíst a něco drobného konzumovat i při popíjení alkoholu.

Důležité při vyhnutí se kocovině je volba alkoholu, který budete konzumovat. Určitě není vhodné nápoje různě míchat. To už zná snad každý a hodně z nás si tímto prošlo. V některých nápojích jsou obsaženy kongenery, což jsou látky vznikající při výrobě alkoholu a díky nim také prožijete kocovinu, kterou si nikdo nepřeje. Tyto látky jsou převážně ve whisky, brandy, rumu a červeném víně. Naopak v pivu, bílém víně, vodce a ginu tyto látky nejsou, což je činí lepší volbou.

Pochopitelně nejpříjemnější kocovina je žádná kocovina. K dobré zábavě není alkohol vůbec potřeba. Můžete také upíjet jeden drink delší dobu.

Anketa

Pijete alkohol a už vás postihla kocovina?
Ano, dám si, ale nepřeháním to. Kocovinu znám.
33,3 %
Ano, dám si ale vždy tak, že kocovinou netrpím.
66,7 %
Ne, nepiju alkohol vůbec.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

https://www.venira.cz/blog/kocovina–-co-to-je–proc-vznika-a-jak-se-ji-vyvarovat/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kocovina

https://gymbeam.cz/blog/kocovina-proc-vznika-a-jak-se-ji-rychle-zbavit/

https://aktin.cz/kocovina-proc-vlastne-vznika-a-jak-se-ji-vyvarovat

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz