Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kosatka dravá: Vrcholový predátor oceánů a vysoce inteligentní mořský savec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Asi každý z nás si při pohledu na kosatku vzpomene na dojemný příběh kosatky jménem Willy, kterou ztvárnil samec jménem Keiko. V zajetí jsou ale tato zvířata neustále vystavována stresu, který může mít fatální následky.

Článek

Není nad to, vidět zvířata svobodná ve svém přirozeném prostředí. Jen tam je člověk může vidět v celé své kráse, poznat jejich chování a pochopit jejich způsob života. V zoologických zahradách můžeme sice zvířata pozorovat z malé vzdálenosti, ale pořád jsou limitována prostředím a velikostí výběhu. Nicméně je jim většinou ponechána jistá svoboda a nemusí se předvádět při různých cirkusových kouscích, jako je to například v tzv. mořských světech. Právě tam jsou nejen kosatky používány při show čistě pro získání peněz.

Kosatka dravá (Orcinus orca)

Tento mořský savec patří do čeledi delfínovití a je jeho největším zástupcem. U menších jedinců je možná záměna za kosatku černou, která je jim velmi podobná. Jejich domovinou jsou vody polárních oblastí až po oblast rovníku. Často se však vyskytují i ve studenějších vodách u pobřeží. Je to vrcholový predátor s vysokou inteligencí. Pro kosatku je charakteristické její zbarvení. Hruď a bok kombinuje černá i bílá barva. Hřbet je pouze černý. Nad očima mají kosatky ještě typickou bílou skvrnu.

Jejich tělo je celkově velmi mohutné, podsadité a těžké. Samice bývají menší než samci a dorůstají mezi 5-7 metry. Byly však pozorovány samice s délkou i okolo 8 metrů. U samců je běžná velikost od 6-8 metrů. U jednoho samce bylo dokonce naměřeno 9,8 metrů. Dominantou samců bývá hřbetní ploutev, která je za běžných okolností vzpřímená a může dosáhnout okolo dvou metrů. Impozantní je jejich váha, která se pohybuje od 2 do 6 tun a někdy dokonce neuvěřitelných 10 tun.

Kosatky mají velký repertoár jídelníčku, který se může lišit lokalitou, ve které se kosatky nacházejí. Do jídelníčku většiny kosatek patří různé druhy ryb (sleď, tuňák, losos), některé druhy žraloků, a to včetně velkého bílého. Jejich oblíbenou potravou jsou lvouni, tuleni, ptáci, chobotnice, olihně a troufnou si i na kytovce. Jejich lov by neměl pozorovat člověk citlivý. Někdy si dokáží se svojí kořistí hrát jako kočka s myší. Například tuleni jsou jejich oblíbenou hračkou. Pohazují si s nimi jako s hadrovou panenkou.

Každá skupina má svoji vlastní taktiku lovu. Například sledě naženou do houfu za pomoci vypouštění bublin. Následuje silné máchnutí ocasní ploutví a sledi jsou omráčeni či rovnou uhynou. Může jich takto najednou znehybnět až 15  kusů, na kterých si ihned pochutná. Když loví tuleně, který odpočívá na ledové kře, plavou směrem k němu a vlna, kterou vytvoří, ho smete do vody. Pokud se mu nepovede uprchnout, stává se nejdřív hračkou a následně krmivem.

Kosatky jsou silně sociální a žijí ve skupinách, kterou tvoří samice matka a její potomstvo. Ty pak mají své potomky a tak to pokračuje. Mají pevné rodinné vazby. Každá skupina má svůj vlastní repertoár komunikace. Jejich zpívání a cvakání je velmi zvučné. Je tak možné a snadné různé klany a stáda rozlišovat. Stejně tak díky skvrnám a ploutvím je možné poznat konkrétního jedince. Pro komunikaci používají i plácání ploutví do vody či výskoky a další akrobatické prvky. K dalšímu velmi známému komunikačnímu prvku patří echolokace. Ta jim pomáhá se orientovat v prostoru či najít svoji kořist.

Samice kosatky jsou pohlavně dospělé někdy okolo 15. roku života. Samotná březost může trvat od 15 do 18 měsíců. Narozené mládě měří něco okolo dvou metrů a váží kolem 180 kg. Mateřské mléko přijímají celý rok, kdy jsou na něm zcela závislá. Po jednom roce života začínají malé kosatky ochutnávat i jinou potravu a matka je postupně učí taktice lovu. Matka se o své mládě stará celé dva roky a další zhruba rok a půl mu je pomáhá potravu hledat. Většina samic kosatek rodí jednou za pět let. Není to ale pravidlo. Úmrtnost mláďat je však vysoká. Mluví se až o polovině narozených mláďat ne starších půl roku.

Kosatky byly masivně loveny do roku 1981. Jednak pro jejich maso a velmi často také jako konkurence rybářů. Bohužel loveny byly také z pouhého strachu. I když téhož roku vstoupil v platnost zákaz lovu všech velryb, i dnes jsou pytláky loveny. Kosatka však za normálních okolností na lidi neútočí. Někdy od roku 2020 jsou zaznamenány případy, kdy kosatky pronásledovaly čluny či lodě a útočily na ně. Někteří odborníci mluví o tom, že to dělají pouze ze zvědavosti a určité hravosti. Jiní si myslí, že se může jednat o účelné chování se snahou pomstít se rybářům, kteří zranili či zabili nějakého člena skupiny kosatek. Pravdou je, že takové chování skupina učí své potomky, kteří v takovém chování mohou pokračovat.

Zaznamenané útoky na člověka jsou však v uzavřených mořských světech. Tam to ale kosatkám člověk nemůže mít za zlé. Jsou uvězněny v malých nádržích, kde musí pro potěchu lidí předvádět různé triky. Někteří jedinci jsou často frustrovaní. I když se zdá, že mají své trenéry rády, není tomu tak. Vše dělají za odměnu, kterou dostávají ve formě ryb. Asi nejznámějším útočníkem na lidi byl obrovský samec jménem Tilikum, který byl známý svojí agresivitou. Ta se vystupňovala a v únoru 2010 zabil svoji trenérku Dawn Brancheau. Ta nebyla jediná, kterou nakonec usmrtil. O tomto samci kosatky byl natočen dokument s názvem Black Fish, který určitě stojí za zhlédnutí. Právě tam člověk pochopí, jak se nejspíš cítí kosatky, které jsou zajaty a následně nuceny a učeny dělat to, co po nich člověk chce.

Žádné divoké zvíře si nezaslouží být vězněno za účelem potěchy člověka a finančního zisku. Kdyby takovým zvířatům bylo alespoň umožněno žít v mnohem lepších podmínkách, svět by byl pro ně hned lepším místem. Bohužel takto držené kosatky se většinou nemohou navrátit zpět do volné přírody. Nejsou už většinou schopny řádně lovit nebo se začlenit do skupiny. Pokud by se jim to přece jen povedlo, hrozí jim, že onemocní a stejně nepřežijí. To byl i případ jedné z nejznámějších kosatek, samce Keika.

Anketa

Co si myslíte o držení kytovců v zajetí?
Jsem jednoznačně proti držení kytovců v zajetí.
95,2 %
Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel/a.
2,3 %
Nevadí mi to. Několikrát jsem byl/a na jejich představení a líbilo se mi to.
2,5 %
Celkem hlasovalo 835 čtenářů.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/orca/

https://www.stoplusjednicka.cz/temata/kosatka

https://www.stoplusjednicka.cz/kosatky-drave-obavani-cernobili-zabijaci

https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/23869/kosatka-neni-velryba-nejvetsi-delfin-na-lovu.html

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/442033/zemrel-tilikum-kosatka-zabijak-v-orlandu-zabil-tri-lidi.html

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-kosatka-keiko-zemrela-na-zapal-plic-277537

https://en.wikipedia.org/wiki/Orca

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz