Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kozlík lékařský je přírodní zázrak, který můžete použít i pro domácí mazlíčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Terapeutická bylina, pocházející pravděpodobně již z dob antického Řecka. Mohou ji použít lidé a využití nachází i u majitelů psů a koček. Čím je tak zajímavá a jak se používá?

Článek

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

Kozlík je terapeutická bylina z čeledi zimolezovitých. Je to vysoká vytrvalá bylina s hustým květenstvím drobnějších bílých či narůžovělých květů. Rostlina je známa svým specifickým zápachem. Dá se říci, že zápach je opravdu velice intenzivní. Jeho výskyt je spíše v nižších polohách, a to po celé České republice. Kozlík lékařský dorůstá úctyhodné výšky, a to od 60-200 cm.

Nadzemní nedřevnatý stonek bylin (lodyha) je přímá a v květenství větvená a vyrůstá z krátkého, silného a vertikálního podzemního oddenku. Jeho dlouze řapíkaté listy jsou lichozpeřené a složené ze 7-9 párů lístků. Kvete v letních měsících, nejčastěji pak v červenci. Soubor květů na společném stonku je hustý, větvený, složený z drobných oboupohlavních květů.

Využití Kozlíku lékařského má široký záběr. Jeho tinktura se užívá nejčastěji při nespavosti a bolestech hlavy. Hojně se také využívá při nervozitě, nadýmání a při žaludečních křečích. Velmi dobře funguje na zmírnění pocitů strachu. Tinktura se používá i při neuralgii, což je velmi bolestivé chronické onemocnění trojklaného nervu. Ženy jej v minulosti používaly při menstruačních bolestech i jako lék na močové cesty. Kozlík se upravuje a užívá mnoha způsoby. Většinou se používá oddenek, který se opláchne studenou vodou a při teplotě 30°C se usuší.

Kozlík lékařský je často nazýván kočičí drogou. Jeho zápach kočky neodrazuje, ale naopak v nich vyvolává až pocity transu. Je skvělým pomocníkem, když kočičku vezete do nového prostředí. Existuje mnoho hraček, které jsou „navoněné“ kozlíkem a kočky je naprosto zbožňují. Jsou schopné se po takové hračce válet, olizovat ji. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že pro mé kočky je mnohem silnější a zajímavější než kočičí šanta. Jenom je třeba si zvyknout na ten šílený zápach.

Je také možné použít kozlík ve spreji, který se dá stříkat na místa, kde chcete, aby kočička odpočívala. Jeho výhoda je, že ho můžete nastříkat na větší plochu. V případě více kočiček je to žádoucí. Mohou o kousky nastříkané plochy bojovat. Můžete také nastříkat hračky, o které již kočička delší dobu nejeví zájem. Tím je snadno oživíte a uděláte atraktivní. Pro pejsky se dá použít také kozlík ve spreji. Pokud například váš pejsek nerad cestuje, můžete mu v přepravce nastříkat jeho oblíbenou deku.

Můžete ho také používat při nežádoucím chování jak psů, tak koček. U psů pomáhá při nadměrném štěkání způsobeném separační úzkostí. Hojně se používá při strachu z ohňostroje nebo bouřce. U kočiček se používá při seznamování s jiným domácím mazlíčkem a při transportu. Pokud kozlík používáte jako pomoc při potížích, je nutné vždy dodržovat doporučené dávkování.

Pokud tedy řešíte, jak zabavit svoji kočičku nebo řešíte problematické chování či strach vašeho zvířete, určitě s kozlíkem chybu neuděláte. Možná jste o něm ani do této chvíle nevěděli, ale jednoznačně mohu říct, že je to skvělá terapeutická bylina. V přírodě mají kočky možnost si ji vyhledat. V domácím prostředí ji můžeme zajistit my. Pokud domů koupíte hračky, které jsou napuštěné kozlíkem, vypněte televizi a užívejte si pohledu na svoji poblouzněnou kočičku. Stojí to za to! Jen si při hře dejte kolíček na nos. Ten zápach je opravdu pronikavý.

Anketa

Máte Kozlík lékařský vyzkoušený u zvířat? Reagují na něj vaše zvířata?
Ano, je to skvělá bylina, která funguje. Naše kočky ho milují.
43,4 %
Ne, mám vyzkoušené pouze na sobě.
31,7 %
Vůbec o této bylině nevím, ale určitě ji vyzkouším.
19,3 %
Ano, máme vyzkoušené, ale je to takový zápach, že to doma nechci.
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 145 čtenářů.

Zdroje:

https://www.mazlicekshop.cz/blog/santa-kocici–kozlik-lekarsky-a-jejich-vliv-na-kocky/

https://www.salviaparadise.cz/byliny-a-jejich-uziti-u-zvirat-kozlik-lekarsky-uziti-u-zvirat-c-254_1224_1250.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kozl%C3%ADk_l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%BD

https://www.kotvicnikovafarma.cz/p/615/kozlik-lekarsky-valeriana-officinalis-baldrian-kocici-koren-odolenrezervace-jaro-2018

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz