Hlavní obsah
Zdraví

Mrtvice přichází nečekaně a v tichosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rawpixel, www.freepik.com

Zákeřná cévní mozková příhoda je nejčastější příčinou úmrtí, a to nejen v pokročilém věku, ale týká se i mladých lidí.

Článek

Cévní mozková příhoda přichází v okamžiku, kdy dojde k poruchám krevního oběhu v mozkové tkáni, v tzv. mozkovém parenchymu. Dále také utržením trombu z cév v dolních končetinách. Podle vzniku je můžeme rozdělit na mozkové hemoragie, centrální venózní trombózu a nejznámější a nejčastější ischemickou cévní mozkovou příhodu (ICMP).

Mozková hemoragie - krvácení do mozkové tkáně

Při vysokém krevním tlaku neboli hypertenzi může dojít ke krvácení do mozkové tkáně nebo mozkových komor. V takovém případě hovoříme o intracerebrálním krvácení. Při hypertenzi dochází k poškození stěn žil a tepen, které pak mohou zapříčinit krvácivost. Pokud dojde k náhlému krvácení, kvůli oslabeným cévním stěnám, hovoříme o subarachnoidálním krvácení. Nejčastější příčinou je aneuryzma.

Ischemická cévní mozková příhoda (ICMP)

O této příhodě mluvíme tehdy, když dojde k zúžení nebo uzavření cév, které zásobují mozek. Tím dojde ke snížení prokrvení tkáně nebo až ischemii a tím k poškození neuronů. Ateroskleróza, která zapříčiňuje postupné zužování cév, je nejčastější příčinou ICMP. Ischemickou cévní mozkovou příhodu můžeme rozdělit na tranzitorní ischemickou ataku (TIA) a mozkový infarkt (MI).

ICMP vyžaduje urgentní hospitalizaci nemocného a okamžité zahájení léčby. Čím dříve je léčba zahájena, tím větší je šance na lepší konečný výsledek. Vzhledem k tomu, že se jedná o onemocnění, kdy se pacient může dostat do vysoké invalidity nebo dokonce zemřít, jsou první minuty lékařského zásahu rozhodující.

Je velmi důležité, aby byla veřejnost dobře informována o příznacích a o důležitosti okamžitého přivolání lékařské pomoci. Mezi nejběžnější příznaky patří pokles ústního koutku na jedné straně tváře, potíže s mluvením a porozuměním řeči, kdy může postižený působit až zmateným dojmem. Může mít potíže s rovnováhou, může mít závratě a pocit na zvracení nebo dokonce zvracet.

Pak záleží na organizovanosti záchranných složek, jak rychle zvládnou pacienta dopravit do nemocnice a tam jej včasně hospitalizovat. V tomto případě je časový interval od začátku příznaků zásadní. Neměl by trvat déle než 90 minut. K rychlejšímu transportu mohou složky využít i leteckou záchranou službu.

Nejlepší je, když se pacient dostane přímo do iktového centra (komplexní cerebrovaskulární centrum), kde je garance kvalitní péče. Celý zdravotnický tým má v čele neurologa, který je specialista na tuto problematiku. Další, kdo se bude o pacienta starat, pokud to jeho zdravotní stav bude vyžadovat, je fyzioterapeut, rehabilitační lékař, logoped, psycholog, ergoterapeut, dietolog, sociální pracovník a mnoho dalších. Nejdůležitější je pochopitelně i rodina pacienta, který potřebuje podporu své rodiny.

Určitě jste se každý někdy setkal s člověkem nebo z doslechu víte, že mnoho pacientů po prodělání mrtvice skončí třeba na invalidním vozíku a jsou následně odkázáni na pomoc druhých. Jsou také případy, kdy se člověk učí vše od začátku, jako malé dítě. Mluvit, psát, číst i chodit. Někteří mají veliké štěstí a obejdou se bez větších zdravotních komplikací.

Nedá se jednoznačně říct, která skupina lidí je nejvíce ohrožena. Pochopitelně jsou tu různé predispozice. Ohroženi jsou lidé s nadváhou, kuřáci, lidé s problémy krevního oběhu, cukrovkáři a další. Mrtvice si však může vybrat i sportovně založeného člověka, který nekouří a nepije, je hubený a netrápí ho žádné potíže. To je na ní nejvíce zákeřné, protože v tu chvilku přichází opravdu v tichosti a nečekaně.

Jako prevence se doporučuje udržovat své tělo v dobré kondici. Chodit na procházky do přírody, sportovat, jíst zdravě, nekouřit a nepít alkohol. Starat se o své tělo a nepřecházet nemoci. Pravidelně chodit ke svému lékaři a nepodceňovat zdravotní potíže i lehkého charakteru. Co je také velmi důležité a podceňované, chodit pravidelně k zubnímu lékaři.

Právě podceňované nemoci ústní dutiny mohou být příčinou mrtvice nebo dokonce infarktu. Bakterie, které se například ze zaníceného zubu dostanou do krevního oběhu až k srdeční chlopni, mohou způsobit zánět nebo sraženinu, která ucpe cévy. Tím pak může dojít k mrtvici či infarktu.

Zdroje:

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2010/09/12.pdf?fbclid=IwAR2eoh7zFAyamnLIilYyxdJjflUDDdSO49qQCKyfbnMQOuBnorehH-Zug9g

https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2020/05/03.pdf?fbclid=IwAR20×HgPGxOYpg2GjVVqk1C_buMUMos-MSFativRaq_nzoCHnFBQdVAzxNI

https://www.solen.cz/artkey/int-200206-0010_Cevni_mozkove_prihody_obecny_uvod_a_klasifikace.php?fbclid=IwAR3i4s1ciNzvlK38jV2EpsE5bTZtrAPIesF9L1O92fxnsOvcUxeE01aGr1s

https://theses.cz/id/9k3maq/Aneta_Hloup_-_BP.pdf?fbclid=IwAR0oLbhcoyrOLzqo1JOE4×2vKnCIqECdrnHOGdt_rcEjefh-C4naRD4dWT4

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/zkazene-zuby-mohou-zpusobit-infarkt.A071108_100232_zuby_bad

Anketa

Znáte někoho ve svém okolí, kdo prodělal mrtvici?
Máme člena rodiny, který mrtvici prodělal s následky.
56,8 %
Máme známou/mého, který prodělal mrtvici bez následků.
18,4 %
Nikoho takového osobně neznám.
7,7 %
Bohužel známý/á na mrtvici zemřel/la.
17,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2031 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz