Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nártoun: Jeho podivuhodný vzhled byl předlohou například pro postavu Gluma z Pána prstenů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Charly Severino, www.pexels.com

Ač tak možná na první pohled nevypadá, nártoun patří do skupiny primátů. Je jedním z nejzajímavějších zvířat planety a jeho vzhled byl předlohou třeba pro postavu mistra Yody z Hvězdných válek či postavy Gluma z Pána prstenů.

Článek

Byl dlouho považován za nejmenšího primáta planety. Hlavní podíl na tomto tvrzení měli obchodníci z Filipín, kteří tak snadno lákali turisty. Prvenství však vlastní maki nejmenší, který žije na Madagaskaru. I když je malý tělem, jeho aktivita a lovecké umění je dokonalé. Když se na něj člověk podívá, první, co upoutá, jsou jeho nádherné obrovské oči. Není divu, že byl inspirací pro filmové postavy.

Nártoun filipínský (Tarsius syrichta)

Jeho domovinou jsou deštné pralesy na jihovýchodě Filipín a na ostrovech Samar, Bohol, Mindanao a Leyte. Jeho pojmenování vzniklo díky jeho extrémně dlouhé nártní kosti. Nártoun je tak maličký, že se v klidu vejde do dlaně. Dorůstá se od 8 do 16 cm a váží maximálně do 160 g. Jeho ocas je delší než on sám a měří až 25 cm.

První, čeho si člověk všimne, jsou jeho nepohyblivé, ale obrovské oči, které mu zajišťují perfektní vidění, a to zejména v noci. Příroda umí skvěle kompenzovat a pokud někde něco funguje omezeně, jinde je funkčnost enormní. A to je i případ nártouna. Sice má nepohyblivé oči, ale to mu nahrazuje dokonalé otáčení hlavy, a to až o neuvěřitelných 180°. Má tak dokonalý přehled, co se kolem něj a za ním děje.

Stejně jako mají dobrý zrak, mají perfektní i sluch. Ušní boltce mohou fungovat nezávisle na sobě a jsou schopné zaznamenat i to nejmenší zašustění. Mají velmi štíhlé a dlouhé končetiny. Mají také velmi prodlouženou nártní kost. Prsty jsou ukončeny polštářky, které nártoun používá k lepšímu uchopení. Na některých prstech jsou místo nehtů drápy, které pomáhají v péči o srst a případnému podrbání se.

Nártoun je primárně noční tvor. Přes den si v klidu odpočívá v korunách stromů, kde se ukrývá ve větvích. Jakmile se setmí, stane se z něj aktivní lovec, který se vydává hledat kořist. Pohybují se velmi zdatně a dokáže jedním skokem překonat vzdálenost 5 metrů. To je na jeho velikost neuvěřitelný skok. Jsou to výhradní masožravci, což je u primátů velmi výjimečné. Když zahlédnou nebo uslyší potencionální kořist, skočí po kořisti a chytnou ji do svých předních končetin. Hlavní součást jídelníčku tvoří hmyz, pavouci, ale pochutnají si i na menších obratlovcích či plazech.

Samci jsou oproti samicím mnohem větší a těžší. Jejich komunikační kanál je opravdu velmi široký. Vydávají mnoho různých zvuků a velká část jejich komunikace je o frekvenci až 70 kHz, což lidské ucho není schopno zaregistrovat. Po většinu roku žijí jednotlivě. Doba páření je však vždy čas, kdy samec hledá svoji partnerku. Většinou si samec vybere jednu samici a s tou se páří. Jsou však výjimky, někteří si vytvoří harém z několika samiček. Při námluvách o sebe společně pečují a samice si samce sekretem, který vylučuje ze žláz okolo čenichu, označkuje.

I přesto, že má samice několik bradavek, po šestiměsíční březosti porodí pouze jedno mládě. Je úžasné, že novorozené mládě okamžitě vidí a je schopno se samo udržet na větvích, a to i přesto, že váží pouhých 25 gramů. Matka jej odstavuje už ve věku šesti týdnů a v té době se již pokouší živit samo. Samice má většinou dvě mláďata ročně. Pohlavní dospělost začíná okolo dvou let a celkově se nártoun může dožít krásných dvaceti let.

Bohužel tato zvláštní, ale roztomilá zvířátka dostávají ránu jak jinak než od člověka. Z volné přírody jsou loveni a nabízeni jako domácí mazlíčci. Nártouni však velmi těžce snášejí život v zajetí. Zajetí je velmi stresuje a mnohdy nejsou schopni se ani rozmnožovat a umírají mnohem dříve.

Anketa

Znáte toto zvířátko? Vidíte podobnost se zmíněnou postavou Gluma či mistra Yody?
Ano, už jsem o něm slyšel/a a podobnost tam určitě je.
64,8 %
Ne, slyším o něm poprvé, ale podobnost s oběma tam rozhodně je.
23,8 %
Ano, už jsem o něm slyšel/a, ale podobnost tam nevidím.
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 210 čtenářů.

Zdroje:

https://www.stoplusjednicka.cz/nepatrny-nartoun-filipinsky-nejokatejsi-stvoreni-sveta

https://www.nationalgeographic.com/science/article/110311-new-species-found-fossils-primates-tarsiers-thailand-science

https://en.wikipedia.org/wiki/Tarsier

https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rtoun_filip%C3%ADnsk%C3%BD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz