Hlavní obsah
Zdraví

Následky po prodělání mrtvice vás mohou dostat i na vozík

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stevepb, www.pixabay.com

Následky po prodělané mrtvici mohou být lehkého rámce, ale také mohou člověka upoutat na invalidní vozík. Tím ale život rozhodně nekončí.

Článek

Prodělání mrtvice je pro tělo člověka obrovský zásah. Někdo projde mrtvicí bez větších následků. Někdo to štěstí ale nemá a může mít různé fyzické i psychické problémy. Mnoho lidí si myslí, že prodělání mrtvice znamená, že má člověk ochrnutou pouze jednu polovinu těla.

Každá část mozku soustřeďuje různé funkce a pokud dojde k poškození nějaké této části, dojde tím k poškození schopnosti provádět určité činnosti. Pokud dojde k většímu poškození, může člověk skončit jako invalida.

Nejčastější následky bývají poruchy hybnosti končetin. Je to v důsledku poškození nervových buněk. Tím často dochází k ochrnutí. Člověku pak nefunguje koordinace, necítí doteky a je ovlivněno i vnímání polohy. Pokud je pacient odhodlaný, může pravidelnou rehabilitací svůj stav zlepšit. Pochopitelně se může stát, že ani cvičení nepomůže. Nicméně i tak je pro končetiny důležité, aby se pasivně procvičovaly. Se cviky vám pomůže odborník a je důležité takové cviky vykonávat správně a pravidelně.

Jako dalším častým následkem bývá ochabnutí svalů obličeje. Může dojít k poklesu ústního koutku a díky tomu i vytékání slin. Může dojít k poškození oka, které může být problém otevřít a zavřít a může také více slzet. V horších případech může mít člověk potíže s polykáním a řečí. U postižení tvorby řeči mohou být narušeny také schopnosti psát a číst. Pokud by se jednalo pouze o potíže s výslovností, může pomoct logoped.

Poruchy orientace jsou bohužel častým problémem po mrtvici. Je třeba postiženému připomínat osobní údaje nebo za pomoci kalendářů zlepšovat orientaci v čase. V takovém případě je dobré neměnit nemocnému prostředí. Pokusit se opakovací metodou zlepšit orientaci.

Bohužel pokud dojde k problémům s polykáním, může být pacient ohrožen podvýživou, a tím nedostatkem energie a živin. V takovém případě, a po dohodě s lékařem, je vhodné konzumovat doplňky stravy, které pomohou dodat energii, dodají živiny, minerály a vitamíny. Při této poruše může hrozit vdechnutí potravy. Tato komplikace pak může způsobit infekci dýchacích cest vedoucí až k zápalu plic.

Inkontinence je dalším nepříjemným následkem, který ničí kvalitu života. Neschopnost udržet moč či stolici člověka většinou dostane do velkých psychických problémů a není schopen dále vykonávat zaměstnání. Pokud je člověk navíc upoután na invalidní vozík, musí takovému člověku většinou pomáhat asistent. Pokud se jedná pouze o únik moči, dobrou prevencí je upravit pitný režim. Nicméně nesnižujte množství tekutin, aby nedošlo k dehydrataci. Je dobré pít méně, ale častěji.

Porucha zraku je častým důsledkem prodělání mrtvice. Může docházet ke zdvojenému vidění či výpadkem zorného pole nebo poklesu víčka. Na zdvojené vidění se většinou používají krytky na jedno oko, která pomáhá problém vyřešit. Krytky se pak používají střídavě na obě oči. Pokles víčka se pak řeší cvičením obličejových svalů.

Někdy se mohou po prodělání mrtvice dostavit epileptické záchvaty. To je určitě problém, který není příjemný. Je doprovázen poruchami vědomí nebo křečemi končetin. Dá se však díky lékům držet pod kontrolou a není to bezvýchodná situace. Lékař vám určitě pomůže.

Jedním z nejnáročnějších důsledků mrtvice jsou sociální důsledky. Je náročné starat se o nemocného člověka. Starat se správně o postiženého člověka, který má následky po mrtvici je ale někdy opravdu nadlidský výkon. Rodina se většinou snaží o takového člověka postarat svépomocí.

Bohužel je to ale někdy tak fyzicky náročné, že to není možné dělat správně. Může pak docházet i k depresím. Je dobré zvážit své možnosti a nejdůležitější je, aby takový člověk dostal naprosto profesionální péči. To však neznamená, že takového člověka opustíme. Vždy se dá najít taková cesta, aby o takového člověka bylo dobře postaráno, ale nepřišel zcela o kontakt s milovanou rodinou.

Anketa

Má váš známý po mrtvici trvalé následky menšího nebo většího rozsahu?
Ano, bohužel je upoután na invalidní vozík.
100 %
Ne, měl štěstí a vyváznul pouze s lehkým následkem.
0 %
Ano, je zcela odkázán na pomoc asistenta.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

https://www.nemvy.cz/media/cache/file/10/cmp-pece.pdf

https://www.provasesrdce.cz/o-mozkove-mrtvici

https://www.s-pas.cz/nasledky-mozkove-prihody/

https://www.fnol.cz/aktuality/efektivni-rehabilitace-po-mrtvici

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz