Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejmenší chameleon světa je velký jako slunečnicové semínko. Říká se mu nanochameleon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Frank Glaw, Jörn Köhler, Oliver Hawlitschek, Fanomezana M. Ratsoavina, Andolalao Rakotoarison, CC BY 4.0

Jeden z nejmenších žijících tvorů je z říše plazů a je jím opravdu titěrný chameleon. Pokud si ale někdo představí nádherného, barvy měnícího chameleona, byl by zklamán.

Článek

Rozmanitost živočišných druhů je nesmírná a určitě ani zdaleka neznáme všechny. Teprve v roce 2021 byl objeven jeden z nejmenších plazů naší planety, chameleon, který dostal jméno Brookesia nana. Chameleoni jsou velmi známá zvířata, která jsou často chována i v našich domovech.

Chameleon nana (Brookesia nana)

Jedná se o poměrně nedávno nalezeného chameleona. Objevil ho v roce 2021 jak herpetolog Frank Glaw, tak někteří výzkumníci pocházející z Německa. Jelikož se jedná o tvora endemického, můžeme ho nalézt pouze na Madagaskaru. Žije v horských deštných pralesích, kde byl také objeven. Objeveni byli zatím pouze dva jedinci a nějakou dobu se spekulovalo, zda se jedná o dospělé jedince či mláďata. Jeden z vědců však provedl u jednoho jedince mini CT vyšetření a zjistil, že se jedná o samici, která v sobě měla vajíčka. Bylo tedy jasné, že se jedná o dospělé jedince.

Jako u ostatních z rodu Brookesia jsou samice větší než samci. Je to z toho důvodu, aby měla samice prostor na vajíčka. Tělo mají zbarvené do hnědé a jsou na něm patrné skvrny a různé mapy. Ocas je spíše žlutooranžový a samci ho mají výrazně kratší než samice. Velikost tohoto druhu připomíná slunečnicové semínko. Samci měří pouhých 22 mm. Samice jsou nepatrně větší s délkou 29 mm. Pro představu slouží hlavní fotografie, na které je vidět na lidském prstě, nebo na videu níže.

Charakteristickým znakem chameleonů je jejich „vystřelovací jazyk“. Ten má i tento druh. předpokládá se, že jejich potravou mohou být různí roztoči a drobný hmyz, který přes den loví při zemi. Na noc se chodí ukrývat na listy či stébla různých travin. Když se k nim v noci přibližuje predátor, pustí se stébla a padnou do trávy, kde se snaží, aby je oko predátora nezahlédlo. Dalším častým a známým jevem u chameleonů je změna barev. Mnoho chameleonů mění svoji barvu, aby se maskovalo či jako projev svojí nálady nebo v době páření. U tohoto chameleona nebyla zaznamenána žádná změna barevnosti.

U nás se nejčastěji setkáme s chameleonem jako s domácím mazlíčkem, kterého lze chovat v teráriu nebo lépe flexáriu. I když je to tvor velmi zajímavý a krásný, určitě nepatří do rukou nezkušených. Je třeba jim zabezpečit podmínky, které nejlépe vystihují jejich přirozené prostředí. Když nemají vhodné podmínky, mohou je postihnout různá onemocnění a někdy až úhyn. Mezi takové nejčastěji chované patří chameleon jemenský nebo chameleon pardálí. Nutno podotknout, že ač si spousta majitelů myslí, že když jim chameleon prchá po ruce třeba na hlavu, že tím prokazuje náklonnost, pravdou je, že chameleon se spíše snaží co nejrychleji ukrýt. Nijak zvlášť o dotyk člověka nestojí. Opět je potřeba na to koukat jiným pohledem a nehledat v jeho chování to, co člověk většinou vidí.

Vědci se o budoucnost tohoto druhu obávají kvůli klimatickým změnám a devastaci porostů, a to hlavně proto, že se zatím podařilo objevit pouze jeden pár. Třeba se někdy o tomto novém druhu dozvíme více informací. Snad tento zajímavý živočich nebude jeden z těch, o kterých se dočteme pouze z literatury, neboť spadne do skupiny vyhynulých živočichů.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/animals/article/tiny-chameleon-smallest-reptile-discovered-madagascar

https://en.wikipedia.org/wiki/Brookesia_nana

https://www.wn24.cz/chameleon-o-velikosti-slunecnicoveho-seminka-byl-nalezen-na-madagaskaru-jedna-se-nejspise-o-nejmensiho-plaza-na-svete/

https://cnn.iprima.cz/nejmensi-plaz-sveta-vedci-objevili-novy-druh-chameleona-hrozi-mu-vyhynuti-19292

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz