Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ostré zuby, neuvěřitelně silný stisk a hadí tělo dělají z murény opravdu nebezpečného tvora

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DavidClode, Pixabay

Ne každý má možnost či je schopen nahlédnout do tajů hlubin oceánů. Ten, kdo tu možnost nemá, přichází o opravdovou podívanou. I když někdy je bezpečnější zůstat nohama na zemi.

Článek

Poznávat život, který se ukrývá pod mořskou hladinou, můžeme díky možnosti potápění nebo z natočených dokumentů. První možnost je rozhodně mnohem větším zážitkem. Potápěči vidí vše v přímém přenosu, ale určitě občas zažívají situace, které je ovšem mnohem bezpečnější sledovat pouze ze záznamu. V oceánech nám nehrozí nebezpečí jen od žraloků, mořských hadů, rejnoků či medúz. Ošklivě pokousat nás může tvor, na kterého se nyní společně podíváme. Vítejte pod mořskou hladinou.

Muréna obecná (Muraena helena)

Existuje zhruba okolo 200 druhů murén. Nejznámější je muréna obecná, muréna síťovaná nebo třeba muréna žlutá. Muréna obecná je mořský obratlovec z čeledi murénovití, obývá oblasti východního Atlantiku a někdy je možné na ni narazit i v pobřežních vodách u Egypta, ve Středomoří nebo na korálových útesech. Muréna může svým podlouhlým tvarem těla připomínat hada. Dorůst může až do 150 cm a je na svoji délku poměrně těžká. Váha se může pohybovat okolo 14 kg. Ovšem jsou druhy, které mohou měřit i 4 metry, jako například muréna ganžská.

Foto: Downcametherain, www.pixabay.com

Tlama murény je plná sice malých, ale zato velmi ostrých zubů, které připomínají malé jehličky. Kdysi se tradovalo, že jsou jejich zuby jedovaté. Zajímavostí u murény je to, že má tzv. faryngeální čelist. Jedná se o druhou sadu čelistí, které se nachází až téměř u oblasti hltanu. Když se chystá ulovit svoji kořist, tuto druhou sadu lehce vysune směrem dopředu a oběť silně uchopí. Její stisk je tak silný, že ji většinou překousne. Ploutve murén nejsou velké. Spíše tvoří lem okolo celého těla murény. Nemají příliš velké oči a jejich zrak není hlavním používaným smyslem. Více se spoléhají na svůj čich. Muréna má dokonce čtyři nosní otvory. Tělo murény není pokryto šupinami a je kluzké. Barva těla je od šedé po hnědou. Téměř po celém těle má bíložluté skvrny.

Zajímavostí je, že muréna je jediný tvor, který tuto druhou čelist využívá k chycení a držení kořisti. Díky druhé čelisti nemá kořist šanci uniknout.

Muréna je charakteristická svojí taktikou při lovu. Přes den se většinou ukrývá v dutinách, skalních rozsedlinách nebo v torzech potopených lodí. Nejaktivnější je však v noci. Muréna z otvorů vykukuje tak třetinou nebo polovinou celkové délky těla. Když se její kořist přiblíží, udělá rychlý výpad a oběti se zmocní. Nejčastější součást jídelníčku jsou různé druhy ryb, korýšů nebo dokonce sépií. Nemá však problém ani s jedovatým perutýnem. Mnoho potápěčů už zakusilo kousnutí od murény, která byla schovaná v dutinách, nebyla vidět a ze strachu zaútočila. Její kousnutí je opravdu bolestivé a když kousne, nerada hned pouští.

Murény jsou silně teritoriální živočichové.

O rozmnožování murén není dosud tolik informací. Probíhá spíše v zimním období a dochází k němu v mělkých vodách. Ryby se vytřou a jejich oplodněné jikry jsou unášeny mořským proudem do celého okolí. Samice sice vypouští něco okolo 60 tisíc jiker, ale ne všechny jsou oplodněné. Spousta z nich skončí jako potrava pro jiné živočichy.

Jako u spousty živočichů je jejím hlavním predátorem člověk. I když je někdy lovena pro její nijak zvlášť dobré maso, většina zabíjených murén končí jako návnada pro jiné člověkem lovené živočichy. Její kůže se někdy používá k výrobě kožených předmětů. Někdy jsou uloveny proto, aby byly umístěny do mořských akvárií, kde si je lidé mohou při návštěvách v klidu a bezpečí prohlédnout.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/science/article/when-your-preys-in-a-hole-and-you-dont-have-a-pole-use-a-moray

https://21stoleti.cz/2009/08/19/murena-krasna-ale-nebezpecna/

https://zoom.iprima.cz/priroda/murena-zralok-433830

https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/26555/utajena-murena-novy-druh-objevila-studentka.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Muraena

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz