Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Ovce byla dříve jen hospodářské zvíře. Dnes je to i skvělý mazlíček

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Jelínková

Asi všichni znají přirovnání „tupá jako ovce“. Málokdo ale ví, že ovce je velmi inteligentní zvíře, které navíc může být i skvělým terapeutem.

Článek

Ovce byla a je odpradávna chována primárně jako zvíře na maso, mléko a pro jejich vlnu. Nicméně dnes je můžeme často vidět i u rodinných domů jako živou sekačku na trávu a jako mazlíčky nejen pro děti.

Plemen ovcí je skutečně mnoho. Mezi ty nejznámější patří plemeno oxford, suffolk, ovce romanovská, kamerunská a valaška. Mezi nově se rozrůstající plemena patří hlavně ovce Ouessantská (zakrslá) a v současné době i velmi oblíbená Walliserská černonosá ovce.

Ouessantská ovce je poměrně nejběžnější právě u rodinných domů, a to hlavně pro jejich nenáročnost a velikost. Jsou to malé ovce, které když se ochočí, jsou skvělým parťákem i pro menší děti. V dnešní době už existuje i mnoho jejich křížených variant. Křížení není nikdy ideální, ale pokud nemáte ovce do chovu, tak nic nebrání mít takového mazlíka na zahradě. Je třeba jen počítat s tím, že případné křížení s sebou může nést řadu zdravotních potíží.

S Walliserskou černonosou ovečkou jsem se seznámila před nějakou dobou a mohu říct, že tato ovečka vás zcela pohltí. Je to primitivní plemeno, které bylo vyšlechtěno ve Švýcarsku. K jejím významným znakům patří klabonosá hlava. Obě pohlaví mají spirálovité rohy, které směrují od hlavy. Oči jsou krásné a okolo nich černé zbarvení působí jako by měla ovečka brýle. Černě zbarvená jsou také kolena a lokty a konec ocasu.

Co je ale největším benefitem tohoto plemene, je povaha. Jejich povaha je opravdu velmi kamarádská. Jsou to velmi hodné a kontaktní ovečky. Vždy je nutné chovat ovečky minimálně od dvou a více kusů. Jsou to silně stádová zvířata. Některé jsou tak kontaktní, že se používají i jako terapeutická zvířata pro seniory nebo postižené osoby.

Sama jsem se do nich s manželem naprosto zamilovala. Po první ne zcela příjemné zkušenosti jsme si přímo od chovatele tyto ovečky pořídili. Je dobré si vždy chov zvířete, které si chcete pořídit, opravdu nastudovat. Potřebujete mít prostorný pozemek, kde se mohou pást a pohybovat se tak, jak je jim přirozené. Určitě musíte postavit ovčín nebo alespoň vhodný přístřešek.

Nesmírně důležitá je vhodná strava. Kvalitní seno by mělo být vždy základem. Pokud máte možnost vlastního sena, zkrmujte vždy minimálně pět měsíců po seči. Kvůli jejich rohům je dobré si v přístřešku udělat i vhodný seník, aby se hlava ovce nezaklínila díky rohům. Pokud nemáte dostatek pastvy, můžete přikrmovat směsí určenou pro ovce. Krmivo vždy vybírejte opravdu kvalitní a dle věku zvířete. Dávkování dodržujte a rozhodně nepřekrmujte. Vždy se raději ohledně vhodného krmiva poraďte s veterinárním lékařem nebo chovatelem. Zažívání ovcí je náchylné na dietetické chyby.

Je dobré si pořídit i speciální vitamíny a minerální liz, který nebude obsahovat měď. U Walliserských ovcí se spekuluje o vhodnosti mědi. Někdo říká v žádném případě nedávat liz s mědí, někdo říká, že dává a nic se neděje. Nicméně proč to zbytečně riskovat a zkoušet. Zabezpečte i dostatek vody. Ideální je studniční voda, o které víte, že je nezávadná. Dávejte pozor na jablka a obilnou stravu, která může způsobit acidózu.

Co se týče podestýlky do ovčína nebo přístřešku, tak má každý asi svoji zkušenost. My přes jaro, podzim a zimu používáme hobliny. Někdy se pochopitelně drží ve vlně, ale alespoň se v tomto období ovečky nepřejí slámou. V tomto období je také nezbytně nutné udržovat výběh i podestýlku čistou. V zimním období je dobré spodní část nekydat tak často a vytvořit si základ, který je dobrý izolant před zimou. Na základ můžete dávat slámu. Tím vytvoříte ovečkám příjemné lože.

Je dobré si ovečky nechat naočkovat a pravidelně odčervovat. Pokud máte možnost pozemek rozdělit na více pastevních částí, je to ideální. Jednak budete mít spásáno postupně a za druhé po odčervení nedojde k zamoření celého pozemku. Je dobré si po sezoně nebo po uzavření vypaseného pozemku zavápnit a tím zlikvidovat případné parazity.

Když budete mít vše připravené a mazlíčky si přivezete, tak už si můžete užívat jejich přítulnost. Můžete před nimi i utíkat a když vás budou následovat, užijete si spoustu legrace. Z radosti ovečky vyskakují a kozlíkují. Když si k nim sednete, přijdou za vámi a budou se k vám tulit. Zapomenete na veškerý stres a nabijí vás energií. Není to extrémně „ubečené“ plemeno, ale když už bečí, je to většinou příjemný poslech.

Zdroje:

https://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/plemena-ovci/plemena-ovci.html

https://schok.cz/ovce/plemena/

Čerpáno i z vlastních zkušeností.

Anketa

Máte na zahradě ovečky jako mazlíčky?
Ano, máme ovečky a jsou to velmi hodná zvířata.
25,3 %
Ano, máme je pouze jako sekačky na trávu.
12 %
Ne, nemáme dostatečný prostor.
56 %
Ano, ale máme je pouze na chov.
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz