Hlavní obsah
Věda

Rychlost znamená přežít. Která zvířata jsou nejrychlejšími ve vzduchu, na souši a ve vodě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dragh, www.pixabay.com

Každé zvíře je něčím výjimečné, ať už to je velikost, způsob života, agresivita nebo třeba rychlost. Každé má ale jiné podmínky pro život a tak je potřeba je hodnotit dle toho, zda se pohybují na souši, ve vzduchu či ve vodě.

Článek

Každého tvora na planetě příroda vyzbrojila jistou dávkou rychlosti, dle toho, kde se pohybuje a zda je kořistí, či predátorem. Aby měl predátor šanci ulovit svoji kořist, musí být buď chytrý, vytrvalý a nebo dostatečně rychlý. Někteří jsou ale rychlejší než ostatní. A právě na ty se společně podíváme.

Nejrychlejší zvíře ve vzduchu

Sokol stěhovavý - sokolovitý pták, kterému je domovinou téměř celá planeta, kromě části Jižní Ameriky, Islandu, Antarktidy a Nového Zélandu. Velikost dravce záleží na poddruhu a jeho výskytu. Dravci, kteří žijí více na severu jsou větší , než jeho jižní sousedé, kteří jsou celkově drobnější. Průměrně se však délka těla sokola stěhovavého pohybuje mezi 35-58 cm. Samice mají průměrnou délku okolo 47 cm a samci 43 cm. Ovšem rozpětí jejich křídel není zanedbatelné a dosahuje mezi 74-120 cm.

Foto: moonzigg, www.pixabay.com

Sokol stěhovavý

Zbarvení jedinců je poměrně variabilní. Populace žijící severněji je světlejší, dravci žijící v tropické oblasti mohou mít záda a hlavu více černou. Sokolí zrak je vyhlášený. Oči jsou poměrně velké a obraz zachycují binokulárně. Bez většího problému dokáží pozorovat až tři objekty najednou. Jako lovci se specializují na ptáky, které loví za letu. Malé savce loví zřídka a menší druhy ptáků se snaží dostat ze země do vzduchu.

Při běžném horizontálním letu dosahuje jeho rychlost něco mezi 105-110 km/hodinu. Pokud je ovšem připraven k útoku, přitáhne křídla k tělu a střemhlavě se vrhá dolů za kořistí, rychlostí až 375 km/hodinu. Na kořist útočí pařáty a snaží se většinou trefit křídlo. Je to z toho důvodu, že při takové rychlosti by si sám mohl ublížit, kdyby narazil přímo do těla své kořisti. Pokud kořist padne na zem, klovnutím ji sokol hravě usmrtí. Rychlost sokola stěhovavého je pravděpodobně nejvyšší z celé živočišné říše.

Nejrychlejší zvíře ve vodě

Plachetník širokoploutvý - ryba patřící do čeledi plachetníkovití, která brázdí Tichý a Indický oceán. Je pro něj charakteristická prodloužená horní čelist, která připomíná rypec. Kvůli němu může být zaměněn za mečouna. Jeho dalším charakteristickým znakem je opravdu velká hřbetní ploutev. Tu má při plavání staženou, ale jakmile se cítí v ohrožení rychle ji vztyčí. Používá ji také ke svému ochlazení.

Foto: Autor: © Citron, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14679779

Istiophorus_platypterus

Průměrná délka plachetníka je něco okolo 1,5 metru. Není však výjimkou nalézt i mnohem větší kus, který může mít i přes tři metry. Jeho hlavní složku potravy tvoří makrely a tuňáci. Rychlost, kterou disponuje, je až 110 km/hodinu a je tak nejrychlejším živočichem ve vodě.

Nejrychlejší zvíře na souši

Gepard štíhlý - tato kočkovitá šelma se vyskytuje v menší populaci v Asii, ale hlavním domovem jí jsou africké savany. Nemá typické tělo kočkovité šelmy, ale tělesnou stavbou je více podobná šelmám psovitým. Je pro něj charakteristická malá hlava, dlouhé tělo, vysoké dlouhé nohy a nezatahovatelné drápy. Barva srsti je výrazně zlatohnědá s černou skvrnitou kresbou. Na břiše a tvářích má bílé znaky a pro gepardy typické černé pruhy, které vedou od tlamy směrem k oku.

Foto: Charl Durand, www.pexels.com

Gepard

Tělo geparda je dokonale přizpůsobené jeho stylu lovu. Když gepard běží, nohy se mu nedotýkají země a díky velmi ohebné páteři se mu jeho zadní nohy dostávají až před nohy přední. Díky svým nezatahovatelným drápům je na nohou velmi stabilní a pro případ rychlého manévru jsou tak ideální pomůckou. Jeho dlouhý ocas používá jako takové kormidlo, které mu pomáhá při rychlých obratech.

Mezi hlavní kořist gepardů patří kopytníci, jako je například gazela Grantova, Thomsonova nebo známá impala. Pokud je příležitost, rád uloví i menší kořist. V přírodě je ve velké nevýhodě, protože často jde o osamělého lovce. Když něco uloví, musí se snažit svoji kořist sežrat co nejrychleji. Když lovícího geparda pozorují například lvi nebo hyeny, od své kořisti ho snadno vyženou. Ke své kořisti se gepardi snaží dostat co možná nejblíž. Nejsou to totiž vytrvalí běžci. Jejich tělo se velmi rychle přehřívá, proto dokáže běžet v plné rychlosti pouze krátký úsek. Když se mu nepodaří zhruba do 20 sekund svoji kořist ulovit, zastavuje a musí opět načerpat sílu. Umí během pár sekund neuvěřitelně zrychlit, a to až na něco okolo 100 km/hodinu. To ho také činí nejrychlejším savcem na zemi.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/nej-nejrychlejsi-zvirata

https://www.britannica.com/animal/cheetah-mammal/Status-and-taxonomy

https://www.saveafricananimals.org/ochrana-zvirat/ohrozena-zvirata/gepard

https://en.wikipedia.org/wiki/Cheetah

https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/23595/let-sokola-ziva-rizena-strela.html

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/nejrychlejsi-zvire-sveta-se-riti-vzduchem-rychlosti-jakou-jezdi-formule-1–71180

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sokol_st%C4%9Bhovav%C3%BD

https://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Pacific_sailfish

https://www.denik.cz/cestujeme-do-sveta/plachetnik-nejrychlejsi-ryba.html

https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/11216/plavecti-rekordmani-nejrychlejsi-ryba-savec-a-ptak.html

https://www.nase-voda.cz/ryby-ktere-plavou-rychlosti-pres-100-kilometru-hodine/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz