Hlavní obsah
Zdraví

Škytavka, kdo by ji neznal? Co nám ji způsobuje a jak se jí zbavit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robin Higgins, www.pixabay.com

Škytavka může člověka pěkně potrápit, a když k tomu přijde v situacích, kdy se to vyloženě nehodí, tak je to až k vzteku. Proč škytavka vzniká a jak se jí co nejrychleji zbavit?

Článek

Kdo by to nezažil? Čeká vás důležitý hovor a do toho přijde ta protivná a nezastavitelná škytavka. I když se snažíte, aby to nebylo poznat, je to zcela marné. Stejně to s vámi škubne. A člověk se pak cítí trapně. Nezbývá nic jiného než se omluvit a sdělit, proč to s vámi škube, jako kdyby do vás někdo každou chvilkou pustil proud.

Co způsobuje škytavku

Jedná se většinou o náhlé stahy bránice, které může způsobit dráždění bráničních nervů. Když dochází k těmto stahům, tak si plíce prudce nasají vzduch. To pak způsobuje zvuky typické pro škytavku. Škytavku může způsobit například rychlé hltání potravy, některá silně kořeněná jídla nebo třeba sycená voda. Někomu může i jistý druh potraviny vyvolat škytavku. Poměrně často škytavku vyvolává alkohol, stres nebo například nedostatek některých vitamínů.

Škytavka je obvyklá už u kojenců, kteří pijí mateřské mléko. Většinou přejde, když se dítě u krmení zklidní a pravidelně a v klidu dýchá. I u zvířat je škytavka celkem běžnou záležitostí. Důvodů však může být více a některé nejsou stále objasněny. Když však škytavka přetrvává opravdu dlouhou dobu a stav se nelepší, určitě je vhodné vyhledat lékaře. Problém by mohl mít hlubší charakter a je třeba provést různá vyšetření.

Jak se škytavky zbavit

Takových rad známe mnoho. Na každého může zafungovat něco jiného. Většinou však škytavka odezní i bez zkoušení „babských“ rad. Mezi takové nejznámější rady patří například zadržet dech. Člověk by se měl zhluboka nadechnout a následně zadržet dech nebo pomalu dýchat do papírového pytlíku. Někdo zkouší další velmi známou radu, a to vypít pomalu trochu vody. V rozporu s tím je naopak vypít rychle sklenici vody. Další rada říká sníst něco sladkého nebo kousek suchého chleba. Další možná méně známá je napít se „obráceně“ s hlavou dole (tady už je třeba jistá vynalézavost). Rad je opravdu mnohem více a každý zná nějakou.

Já osobně mám třeba problém vždy, když si jen kousnu do suchého pečiva. Nehltám, nedýchám rychle, koušu v klidu a stejně škytavka přijde v 90 % zakousnutí do suchého pečiva. Když bude něčím namazané či bude se šunkou, vše je v pořádku. Určitě tedy nejsou stále známy všechny příčiny. Organismus je složitá záležitost, která snad nebude nikdy dokonale prozkoumána tak, aby odhalila všechna tajemství.

Anketa

Zasáhla vás škytavka někdy v nevhodnou chvilku?
Ano, skoro vždy přijde v nevhodný okamžik.
66,7 %
Ne, naštěstí se mi to ještě nestalo.
33,3 %
Tak půl na půl.
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

https://www.zdravijakovasen.cz/clanky/jak-vznika-skytavka-co-na-ni-plati

https://zdravinaroda.cz/clanek/proc-mame-skytavku-a-jak-se-ji-co-nejrychleji-zbavit

https://zdravi.euro.cz/clanky/skytavka-u-miminka/

https://vedazive.cz/clovek/pricina-skytavky-a-jeji-odstraneni/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0kytavka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz