Hlavní obsah
Finance

Tak nám zdraží dálniční známky a energie. A co dál?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Taras Makarenko, www.pexels.com

Neustále posloucháme, co všechno se v příštím roce zdraží. Dálniční známka, elektřina, cigarety, pivo a další. Není toho opravdu málo a není na co se těšit.

Článek

Pořád se dočítáme nebo dozvídáme z medií, co vše se občanům prodraží, ale nikde už se moc nedočteme, kde budou nějaké úspory. První z výrazných změn, která nás čeká, je cena nových dálničních známek. Cenový rozdíl není vůbec malý. Z původních 1500,- to bude najednou 2300,-. Když se ale podíváme na cenu měsíční známky, tak to už je spíše výsměch. Když se podívám, v jakém stavu jsou naše dálnice a silnice, přijde mi, že by nám spíš někdo měl jednou za rok něco vrátit. Někdo může namítat, že se pořád vylepšují a opravují. Ano, to je pravda, ale jak dlouho jim to trvá a jak kvalitní práci provedou? V okolních státech mají vše hotové za polovinu času a nemusí vše podruhé opravovat. Od poplatků budou osvobozena elektro auta. Tady už se člověk zastaví a přemýšlí, kdo tohle mohl kdy vymyslet. Eko auta? Kde? Autobaterie jsou jistě pro planetu „nezatěžující“. A pokud někdo pojede opravdu významnou dálku po dálnici, tak mu jedna autobaterie nestačí. Budou se muset budovat dobíjecí stanice. Zároveň bude potřeba vyprodukovat více elektřiny. Proč tedy nesníží částku roční dálniční známky a nekompenzují to nižší částkou i pro elektro auta?

Zdražení energií nemine nikoho. Tento rok stát na rozhodnutí vlády kompenzoval vysoké ceny energií. To ale nebude platit pro příští rok. Domácnosti tedy zdražení pocítí, což vyplývá z návrhu energetického regulačního úřadu (ERÚ). Vláda slibuje zdražení pouze o jednotky procent. Jak už ale všichni víme, s takovým slibem lze jen těžko počítat. Domácnosti zaplatí na energiích o tisíce korun ročně navíc. Občané se mohou pokusit si energie ušetřit například zakoupením úsporných spotřebičů. Snížením teplot v lednici či mrazáku nebo nesvítit doma v místnostech, kde se nepohybují. Zda se vyplatí tepelné čerpadlo či nikoliv, nedokážu zcela posoudit. Slyším názory hodně rozdílné. Někdo si chválí a někdo je naopak zklamán. Sama jsem o tepelném čerpadle přemýšlela, ale jako majitelka staršího nezatepleného domu asi nejsem vhodným adeptem. A zateplení si nyní nemohu dovolit.

V souvislosti s připravenou novelou zákona o DPH, která je součástí „našeho skvělého konsolidačního balíčku“ dojde v roce 2024 ke zrušení dvou snížených sazeb DPH (10 % a 15 %) a místo nich bude pouze jedna platná snížená sazba DPH a to 12 %. Zvýšení cen můžeme očekávat například u palivového dřeva, léků, u svozu komunálního odpadu a kadeřnických služeb. Ve zvýšené sazbě 21 % DPH můžeme očekávat navýšení u minerálních vod, džusů, energetických nápojů, kojenecké vody a také u čepovaného piva.

Od roku 2024 se opět zavádí platby nemocenského pojištění u zaměstnanců, kteří budou odvádět 0,6 % ze svého vyměřovacího základu. U většiny zaměstnanců je to hrubá mzda. Což znamená, že od příštího roku dostanou zaměstnanci nižší čistou mzdu. V roce 2023 platil nemocenské pojištění zaměstnanci jeho zaměstnavatel. Jen pro příklad, člověk s hrubou mzdou 35 000 Kč tak ročně odvede 2520 Kč navíc. Zaměstnavatelům se nic nemění a nic nezdraží. Shrnuto a podtrženo, doplatí na to pouze zaměstnanci, kteří budou mít měsíčně o odvod méně ve své mzdě.

Další změnou, která nás čeká, je změna dohody o provedení práce. Změna se netýká pouze pracujících na DPP, ale i zaměstnavatelů. Do této chvíle platí, že pokud je příjem do 10 000 Kč, neodvádí se sociální pojištění. Zaměstnanec tak mohl pracovat na více dohod u různých zaměstnavatelů a nemusel odvádět sociální pojištění. Novela toto omezí, aby se již nic takového nestávalo a lidé nemohli dohody řetězit bez toho, aniž by pojištění platili. Díky nové novele tak vzniknou dva limity. Přičemž u prvního limitu nesmí příjem brigádníka na DPP, pracujícího u jednoho zaměstnavatele, překročit hranici 25 % průměrné mzdy. Pokud si vydělá víc, musí již odvést sociální pojištění. Druhým limitem je, že brigádník pracující na DPP u více zaměstnavatelů, nesmí překročit za všechny své výdělky 40 % průměrné mzdy. Aby to bylo dobře hlídané, bude zaveden registr všech dohod o provedení práce a příjmů z nich. Do registru bude moci nahlížet zaměstnavatel. Zaměstnavatel si bude muset hlídat svoji ohlašovací povinnost, kterou bude muset nahlásit do 8 dní. Zvažují se i postihy pro zaměstnance, kteří svému zaměstnavateli nenahlásí, že pracují na DPP. Pozitivní v tom všem je to, že i brigádníci budou mít nárok na dovolenou. Pochopitelně i tady to bude pouze za určitých podmínek.

O doplňkovém penzijním spoření se dozvídáme také spoustu informací. Stát by byl velmi rád, kdyby si lidé na svůj důchod spořili sami. V této chvíli platí, že pokud chcete dostat maximální státní podporu (nyní činí 230 Kč), musíte si spořit 1 000 Kč měsíčně. Pokud byste chtěli využít daňové výhody a snížit si daňový základ, musíte si spořit 3 000 Kč měsíčně. Ke konci roku většina společností zasílá dopis, kde vám je vypočítána částka, kterou když uhradíte, můžete tak dosáhnout na možnost odpočtu. Chystané změny se budou týkat například výše státního příspěvku, minimální dobu, po kterou budete muset spořit. Od roku 2024 bude pro dosažení státní podpory nutné spořit ze současných 1 000 Kč na 1 700 Kč a státní podpora se zvedne ze současných 230 Kč na 340 Kč. Kdo si ale může dovolit ze svého příjmu odkládat o dalších 700 Kč více? To asi nikoho nezajímá. Spousta lidí si asi penzijní spoření rozmyslí. Možná je i cílem lidi donutit si šetřit zcela bokem a ušetřit tak za státní podporu. Kdo ví…

Když se na to člověk podívá komplexně, tak co vlastně naše vláda dělá pro své občany? Sami sedí na penězích, přijdou do sněmovny (a někteří ani to ne), občas zvednou ruku (někdy ani neví proč) a svoji práci mají vykonanou. Většina si hrabe pro sebe a nic jiného je nezajímá. Každá vláda stát zadlužila do astronomických částek a kdo na to doplácí? Pouze občané. Je to správné? Proč se za to nezodpovídají ti, co dopustili takové zadlužení? Je snadné přemýšlet a vymyslet, kde, co zdražit. Kdyby stát propustil pár zaměstnanců, kteří jsou absolutně nepotřební, tak by měl úsporu raz dva.

Místo toho, aby byl člověk na svoji zemi pyšný, tak se za ni spíš stydí. A to hlavně kvůli většině politiků.

Anketa

Bojíte se, co přinese příští rok v rámci zdražování?
Ano, už teď přemýšlíme, kde uspořit.
88,7 %
Ne, nějak nás to netrápí.
3,3 %
Ano, ale už se na to připravujeme delší dobu.
2,1 %
Ne, uvidíme, až to přijde.
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1291 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz