Hlavní obsah
Zdraví

Toxoplazmózou se můžete nakazit od své kočky. Těhotné ženy by se měly mít na pozoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlada Karpovich, www.pexels.com

Toxoplazmóza je jedna z nejznámějších a nejstarších nemocí, kterou vyvolává jednobuněčný parazit. Podle mnoha gynekologů je velkou hrozbou hlavně pro těhotné ženy.

Článek

Původcem tohoto onemocnění je prvok Toxoplasma gondii, který patří mezi kokcidie. Jedná se o prvoka, který napadá všechny buňky kromě červených krvinek. V životním cyklu prvoka se střídají tři stádia.

  1. Tachyzoit-je patogenní stádium, které je invazivní a vniká do buněk. Za určitých podmínek se transformuje do stádia bradyzoitu.
  2. Bradyzoit-pomalu se množí uvnitř buněk, aniž by je zcela zničil. Vytváří v tkáních cysty v důležitých orgánech, jako je mozek, svaly nebo oči. Je to infekční stádium.
  3. Oocysta-je klidové infekční stádium. Vzniká ve střevech nakažené kočky a je vylučováno stolicí. Vylučují se ale pouze určitou dobu. Ve volné přírodě vydrží rok nebo i déle.

V životním cyklu se nejdříve kočka nakazí pozřením infikovaného masa, které obsahuje tkáňové cysty či jinou kontaminovanou potravou oocystami. Bradyzoit se dále přemění na tachyzoit a ten napadá enterocyty (napadá jaderné buňky). Uvnitř buněk se dále dělí, dokud není buňka zcela vyplněna. Buňka praskne a tachyzoiti jsou uvolněni do okolí, kde napadanou další jaderné buňky. V buňkách pak dochází k tvorbě nezralých oocyst, které se po rozpadu buněk uvolňují do střeva a pak jsou vyloučeny. Na infekční oocystu se přemění díky vlhkému prostředí a vzduchu za 1-5 dní.

Parazit dokáže napadnout všechny teplokrevné obratlovce, přičemž kočka je definitivním hostitelem. Mezihostitelem jsou pak myši, které jsou běžnou potravou venkovních koček. Mezihostitelem mlže být i člověk, ale pro další vývoj parazita je slepou uličkou. Toxoplazmózou se mohou nakazit také prasata a ovce.

Člověk se může toxoplazmózou nakazit několika způsoby:

  1. pojídáním málo tepelně upraveného masa nebo syrového masa
  2. nedostatečnou hygienou při manipulaci se syrovým masem
  3. při hraní si na pískovišti nebo při práci na zahradě, kde se pohybují a vyprazdňují kočky
  4. špatnou hygienou při úklidu toalety kočky

Největším nebezpečím nákazy pro člověka jsou venkovní kočky, a to hlavně od koček do jednoho roku života. U starších koček je vylučování oocyst zanedbatelné. Kočka chovaná pouze doma není rizikem pro těhotné ženy v případě zachování perfektních hygienických pravidel.

Pokud žena plánuje otěhotnět a má doma kočku, je možné si nechat udělat testy na protilátky proti toxoplazmóze. Ideální je nechat vyšetřit i kočku chovanou v domácnosti. Ideální není, když si již těhotná žena do domácnosti pořídí kotě. Jak bylo již psáno, největším rizikem jsou kočky do jednoho roku.

V případě vrozené infekce může ale dojít k potratu, zvýšené úmrtnosti, slepotě a dalším vývojovým vadám novorozenců. Pouze v polovině případů u žen v prvním a druhém trimestru dochází k přenosu prvoka na plod. I proto nemusí nutně dojít k negativnímu dopadu na plod u těhotných žen v raném stádiu gravidity.

Pokud je žena infekční ještě před otěhotněním, k přenosu na plod nedochází. Pokud se ale žena nakazí v průběhu těhotenství, tak se zhruba ve 40 % narodí dítě infikované. V případě nákazy již v době těhotenství hodně záleží na tom, v jaké době gravidity se žena nakazila.

Při nákaze v prvním trimestru je sice riziko přenosu na plod malé, ale když k němu dojde, plod je postižen hodně a bohužel většinou dojde k potratu. Při nákaze v druhém trimestru, je plod chráněn placentou, obalem a plodovou vodou. Pokud se ale infekce projeví, jsou následky různé. Dítě se může narodit s malou porodní váhou nebo dojde k předčasnému porodu. U novorozence se pak mohou objevit různé symptomy, jako je třeba mentální retardace, různé anémie, epilepsie a mnoho dalších onemocnění.

Největší pravděpodobnost nákazy je ve třetím trimestru ženy. Následky jsou pak ale nejmírnější. Je ale nesmírně důležité, aby se nákaza včas diagnostikovala a léčila, jinak může dojít k rozvinutí různých symptomů.

Toto onemocnění se někdy neprojeví, a tak ani nevíte, že jím trpíte. Je ale důležité nepanikařit a poradit se se svým lékařem. A to především ženy, které žijí v domácnosti s kočkou. Není vždy nutné se hned kočky zbavovat, ale určitě je vhodné se dostatečně informovat.

Anketa

Znáte toto onemocnění a setkal se někdo z vás s tímto onemocněním?
Ano, toto onemocnění znám. Osobně jsem se tímto onemocněním nakazil/a.
36,8 %
Ano, toto onemocnění znám. Nikdy jsem se s ním u nikoho nesetkal/a.
47,4 %
Ne, toto onemocnění neznám.
15,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Zdroje:

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2005/03/03.pdf

https://www.wikiskripta.eu/w/Toxoplasma_gondii

https://www.metropolevet.cz/toxoplazmoza/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Toxoplazm%C3%B3za

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz