Hlavní obsah
Příroda a ekologie

V hlubinách žije žralok, který se dožívá i víc než 400 let, jeho maso je toxické a v oku má parazita

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Hemming1952 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75505720

Hlubiny oceánů skrývají mnoho překvapivých živočichů. Určitě jich je mnoho, které ještě neznáme nebo těch, o kterých víme jen málo. Jedním ze zvláštních tvorů hlubin je určitě žralok grónský, kterého můžeme znát ještě pod názvem žralok malohlavý.

Článek

Někoho hlubiny oceánů děsí, jiného přitahují. Strach je možná vyvolán tím, že vlastně nikdo neví, co se tam dole může ukrývat. Mnoho druhů vědci objevují postupně. Některá zvířata jsou tak zvláštní, že někdy zůstává až rozum stát, co si příroda vše dokáže vymyslet. Lidi odjakživa děsí nebo fascinují žraloci. Není divu. Žralok je vrcholovým predátorem. Jsou však druhy, které nejsou lidem nějak zvlášť nebezpečné. Takovým je i žralok, který žije v hlubinách Severního ledového oceánu a Atlantiku. Je druhem, který je před větším zkoumáním přírodovědců chráněn hloubkou, ve které se jeho život odehrává. I to může být důvod, že není zaznamenán útok na člověka.

Žralok grónský (Somniosus microcephalus)

Tento druh žraloka patří do čeledi Somniosidae neboli žraloků spících. Jsou jedni z nejdéle žijících tvorů planety. Jeho délka života se odhaduje něco mezi 250-500 lety. Největší nalezený jedinec měřil 6,4 m a jeho váha byla něco málo přes 1000 kg. Jeho čenich je celkem krátký a oblý, proto můžeme tohoto žraloka znát i pod názvem malohlavý. Má celkem malé prsní i hřbetní ploutve a celkem malé oči. Díky svému šedému až černohnědému zbarvení je v hlubinách perfektně maskovaný. Maskování ještě pomáhají občasné bělavé skvrny či tmavší pruhy na hřbetě.

Jeho hlavní potravou jako vrcholového predátora je maso. V jeho jídelníčku jsou ryby, menší žraloci, úhoři, ale i tuleni. Mladí a menší jedinci si často dopřávají chobotnice. Pokud mají tito žraloci možnost, vybírají si nemocné nebo spící tuleně a kytovce. Nepatří mezi extra rychlé žraloky a většinou se snaží útočit ze zálohy. Snaží se ke své kořisti přiblížit co nejblíže. Když je kořist dostatečně blízko, otevře žralok tlamu a sáním vtáhne kořist do čelisti. Jeho čelist, jak horní, tak spodní, obsahuje 48-52 zubů. Nejsou pilovité, ale v horní řadě jsou spíše tenčí a špičaté. Spodní zuby pomáhají maso odřezávat a tak prapodivně trčí různě do stran.

Zajímavostí je délka březosti žraloka grónského. Její odhad je 8-18 let. Rodí živá mláďata, která jsou po porodu velká zhruba 38-42 cm. V jednom vrhu může být i 10 mláďat. Ne však všechna se dožijí dospělosti.

Údajně je maso žraloka grónského považováno za toxické. Obsahuje totiž oxidy zvané trimethylamin. Pokud by ho někdo konzumoval málo upravené nebo dokonce syrové, může začít pociťovat stav, který je spojován s pocitem vysoké opilosti. Z jeho masa se připravuje známý islandský pokrm zvaný hákarl. Maso musí několikrát projít varem a dále se důkladně kvasí. Pak následuje několik měsíců, kdy se maso suší. Dřív se sušení masa provádělo zahrabáním pod zem, kde zrálo. V současnosti se k tomuto procesu používají speciální nádoby. Tento pokrm je však spíše pro otrlé.

Další zajímavostí tohoto druhu žraloka je, že se na jeho oko přisaje parazitický klanonožec Omnatokoita elongata. Tento parazit postupně vyžírá žralokovi rohovku. Tím ho v podstatě postupně oslepuje. Žralok pak často vidí jen slabé obrysy a někdy dokonce zcela oslepne.

Anketa

Znáte tento druh žraloka?
Ano, už jsem o něm slyšel/a.
30,2 %
Ne, vůbec nevím, že takový v oceánu žije.
69,8 %
Celkem hlasovalo 5900 čtenářů.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/facts/greenland-shark

https://www.nationalgeographic.com/science/article/sleeper-sharks-slurp-snoozing-seals

https://www.avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/biologie-a-lekarske-vedy/Zralok-malohlavy-zna-recept-na-dlouhovekost-doziva-se-vice-nez-400-let/

https://zoom.iprima.cz/priroda/zralok-malohlavy-parazit-jed-442756

https://www.dotyk.cz/magazin/zralok-gronsky-30000822.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Greenland_shark

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDralok_malohlav%C3%BD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz