Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda sníží DPH, řetězce však zdraží. Dává vám to smysl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: StockSnap, www.pixabay.com

Ke snížení DPH potravin dojde se stoprocentní jistotou. Řetězce však mají s potravinami jiný plán.

Článek

Od nového roku dojde ke snížení DPH u potravin z nynějších 15 % na 12 %, což mnoho lidí kvitovalo. Logicky by to mohlo znamenat, že dojde alespoň k nepatrnému snížení cen potravin. Lidé by si mohli dovolit nakoupit zcela normálně a mít radost i z takové základní potraviny jako je chleba. Jako v mnoha případech, velký omyl.

Některé komodity naopak zdraží, a to díky přesunu z 10% do 12% DPH. Jedná se o bezlepkové výrobky, které musí občané s intolerancí nakupovat. Nemohou si vybírat a k normálnímu životu je potřebují. Jejich nákup už byl i tak velmi finančně náročný. Teď se jim bohužel prodraží ještě více.

Přesunem DPH se zvednou i ceny kojeneckých a balených vod. Představa, že budou pak řetězce ještě dále zdražovat i něco tak základního, jako jsou minerálky, je nepředstavitelná. Kojeneckou vodu používají maminky pro děti a spotřebují jí opravdu hodně. Ti, co bydlí na vesnici a nemají k dispozici pitnou vodu, jsou odkázáni na balené vody. To do rodinného rozpočtu zasáhne celkem významně.

Lidé ze střední a nižší vrstvy musejí mnohdy hodně počítat a mají například měsíční rozpočet na nákup potravin. Když vezmeme v potaz, jak se v potravinách nakládá se zbožím, které se nestihne prodat a je to zcela zbytečná ztráta, pak osobně říkám, že další zdražování je navyšování této ztráty.

Kdyby byly potraviny i o jen to málo levnější, řetězce by mohly mít větší odběr a tím třeba i menší ztrátu. Lidé by mohli koupit i to, co si dnes při nákupu odpustí, a to hlavně kvůli ceně. Případně si daný produkt koupí jinde a levněji. Sama některé potraviny kupuji mimo řetězce, za zcela jiné peníze. Takové brambory, které v marketech stojí nekřesťanské peníze a jsou z poloviny nepoužitelné, nakoupím u malého obchodníka za zhruba polovinu ceny a v naprosto jiné kvalitě.

Není to tak dlouho, kdy se potraviny zdražovaly ve velkém. Mohla za to válka na Ukrajině a další jiné faktory jako zdražení energií. To by bylo pochopitelné, že k nějakému zdražení dojde. Výroba není levná záležitost a je třeba si to do cen započítat. Doprava také není levnou položkou.

Teď to má být opět kvůli zdražení energií a dopravě. Tak alespoň zdražení omlouvají řetězce. Jde se ale na něco takového vymlouvat donekonečna? To nám budou ceny měnit při každém zdražení ostatních komodit? Nestačí, že spousta potravin jde do nesmyslných akcí, ale když se podíváme pořádně, došlo ke změně gramáže z větší na menší?

Obchodníci jsou proti, aby vláda měla páku na kontrolu marží, což má svoji logiku. V obchodě je hodně faktorů, které se do cen započítat prostě musí, aby obchodník netratil. V určité situaci jako je tato, by to ale vhodné určitě bylo.

Už v nedávném zdražení bylo určitě započítáno více, než bylo nutné. Proč tedy v krizi, která panuje a lidé opravdu neví, co dřív platit a potraviny jsou již tak drahé, by se mělo dále zdražovat? To se může také řetězcům naopak nevyplatit. Budou lidé ještě dražší potraviny kupovat? Nebudou pak spíše volit místní obchodníky, kteří své ceny zvedat nebudou?

Již od jara vláda potravináře informovala a upozorňovala je na to, že stát za firmy nebude platit poplatek za obnovitelné zdroje. Řetězce tedy již v době, kdy slibovaly, že potraviny sníží v rámci snížení DPH, věděly, že energie mohou být od příštího roku opět o něco dražší. Proč tedy ty sliby, když vše plánují zcela jinak?

Všechny okolní státy mají zcela jiné ceny potravin a některé i ve zcela jiné kvalitě. Proto velké množství našinců jezdí nakupovat právě za hranice. Jednoduše se jim to vyplatí, a to i s cestou. Není to naprosté selhání státu? Měl by zajistit takové podmínky, aby zde celý produkční, výrobní a obchodní řetězec mohl fungovat, ale zároveň byly konečné produkty, v tomto případě potraviny, dostupné za rozumné a přiměřené ceny.

Jak vnímáte plánované zdražování řetězců vy? Půjdete nakupovat jinam nebo snad také za hranice?

Zdroje:

https://www.kurzy.cz/zpravy/751023-obchodni-retezce-si-z-vladnich-politiku-udelaly-dobry-den-nejprve-jim-slibily-ze-zlevni/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-dph-klesne-ale-jidlo-zdrazi-vzkazaly-retezce-ministrovi-240945

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3633186-potraviny-od-ledna-zdrazi-prestoze-se-jim-snizi-danova-sazba-avizuji-retezce

Anketa

Zatíží vám další zdražování rozpočet?
Ano, zatíží a budeme přemýšlet, kde nakupovat.
86,2 %
Ne, zdražení v rozpočtu nepocítíme.
6,9 %
Ano, mělo by se s tím něco dělat.
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz