Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vrcholový predátor, jehož zuby snadno prokousnou lebku své kořisti. To je jaguár americký

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Jedna z nejimpozantnějších kočkovitých šelem, kterou v černé formě známe především jako Bagheeru z knihy či filmu o malém chlapci Mauglím, který vyrostl v džungli.

Článek

Kočkovité šelmy jsou jednoznačně jedny z nejzajímavějších masožravých predátorů naší planety. Jsou krásné, elegantní, roztomilé, a přitom velmi nebezpečné. V mnohém nám mohou kočičí mazlíčci připomínat tyto nádherné a impozantní šelmy. Pojďme se společně podívat na jednu z nejkrásnějších a nejnebezpečnějších kočkovitých šelem, která žije na naší planetě.

Jaguár americký (Panthera onca)

Někdy se mu také říká panter dle jeho latinského názvu panthera a mnoho lidí jeho správné označení jaguár ani nezná. Často je zaměňován za velmi podobného levharta. Jeho domovinou jsou lokality od jihozápadní části Spojených států, Mexika, střední Ameriky, deštné pralesy Amazonie až po Paraguaye a sever Argentiny. I když nemají problém se pohybovat po otevřené krajině, preferují zalesněné subtropické a tropické oblasti a mokřady. S vodou nemá sebemenší problém a je i velmi dobrým plavcem.

Foto: Pixabay.com

Jaguár je třetí největší kočkovitou šelmou ihned po lvech a tygrech a největší kočkou Ameriky. Tato kočkovitá šelma dorůstá od 57 do 81 cm na výšku. Délka se pohybuje od 1,12 do 1,85 m včetně ocasu. I když se jejich váha 56-96 kg může zdát malá, jedná se o velmi silná zvířata. Velikost, stejně jako váha, je rozdílná jak u samce, tak samice. Tělo působí celkově kompaktně. Jaguár je velmi zajímavý i díky svému zbarvení. Barva srsti se pohybuje od světlejší žluté, tříslové až po červenožlutou, kde je bílá barva na spodní straně. Na srsti se nachází celá řada skvrn, která tvoří rozetky. Některé skvrny se mohou slévat do pásů, jako třeba na ocasu. Příroda nadělila toto zbarvení jaguárům pro lepší krytí v porostu.

Proti leopardům jsou robustnější v těle, mají trochu více hranatou hlavu a skvrny nejsou tak početné.

Černá forma jaguára, které se přezdívá černý panter, je rozhodně nezaměnitelná, avšak méně rozšířená. Černému zbarvení u jaguára se říká melanismus. Jedná se o větší rozvinutí tmavého pigmentu a je opakem pro albinismus. Bylo zaznamenáno, že černí panteři se pohybují spíše v husté vegetaci deštných pralesů. Aktivní jsou spíše přes den, kde díky vyšší hladině světla je pro ně černá barva dobrým krytím.

Tato šelma je spíše solitérním lovcem. Je to jako spousta kočkovitých šelem výhradní masožravec. Jeho jídelníček je velmi pestrý a druh kořisti záleží na lokaci, ve které se jaguár pohybuje. Například v mokřadech či zatopených oblastech uloví kapybaru, kajmana, želvy, ještěrky nebo plazy. V jiných oblastech je pro něj pochoutkou pekari, tamandua neboli mravenečník či pásovce. Pokud má příležitost, uloví i hospodářská zvířata. Většinou svoji kořist co možná nejméně nápadně pronásleduje. Na svoji kořist útočí ze zálohy a velmi rychle. Velmi dobře útočí i na kořist, která se nachází ve vodě. Díky své obrovské síle nemá problém vytáhnout například krávu z vody a dotáhnout ji až na strom. Obvykle však svoji kořist odtáhne do křoví, kde si na ní začne pochutnávat.

Jaguáři mají neuvěřitelný stisk čelistí. Jejich zuby prorazí i lebku a nemají problém dostat se například přes krunýř želvy. Jaguár má svého predátora pouze jednoho, a to člověka.

Samce a samici je možné společně pozorovat v období páření. Říje samice trvá přibližně 7-15 dní a v tomto období dochází k opakované kopulaci. Pokud se zadaří, trvá březost samice od 91 do 111 dní. Většinou pak v předem nalezeném doupěti samice vrhne jedno až dvě mláďata. Jako u mnoha koček se rodí slepá. Na svět se začnou dívat zhruba po dvou týdnech. Matka musí často vyrážet pro potravu, aby měla pro svá mláďata dostatek výživného mléka. Postupně jim přináší i maso. Ve věku přibližně tří měsíců je zcela odstaví. Až do věku šesti měsíců zůstávají v blízkosti doupěte a občas vyráží s matkou na lov, aby se učila tomuto důležitému počinu.

Zajímavostí je, že mláďata s matkou zůstávají až do dvou let, kdy následně odchází vstříc novému dobrodružství.

I když útoky na lidi touto šelmou nejsou tak časté, přece jen se někdy stane, že jaguár zaútočí. Většinou se však jedná o nemocné zvíře nebo zvíře, které nemá možnost uniknout a nezbývá mu nic jiného, než zaútočit. Často je ohrožován pytláky, kteří ho loví pro jeho kůži nebo je loven pouze za účelem získání trofeje. Na červeném seznamu IUCN je veden jako téměř ohrožený druh. Je dokonce uveden v CITES, kde je zapsáno, že je zakázán veškerý obchod s touto šelmou. V některých zemích je však jeho lov pouze omezen. Jsou to například země Peru a Guatemala. Narazit však na jaguára není snadné. Jsou to mistři úniku a maskování. Pokud se biologům podaří nějakého jedince nalézt, uspí ho a nasadí sledovací obojek, aby bylo možné jejich život více studovat.

V některých kulturách a náboženstvích byl jaguár symbolem moci nebo například symbolem válečníků. Někteří si oblékali jejich kůže a tančili u ohně. U Aztéků byl jaguár králem zvířat. Byl považován za symbol moudrosti, odvahy a důstojnosti.

Anketa

Která barevná forma se vám více líbí? Klasická nebo zajímavější černá forma?
Rozhodně černá forma.
52,9 %
Více se mi líbí klasické zbarvení.
14,7 %
Líbí se mi obě barevné formy.
32,4 %
Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/animals/article/150116-black-animals-cats-leopards-science-jaguars-genetics

https://www.stoplusjednicka.cz/jihoamericky-drtic-lebek-jaguar-mohutny-milovnik-vody

https://zoom.iprima.cz/tema/jaguar-americky

https://www.stoplusjednicka.cz/respekt-budici-jaguar-americky-nejvetsi-kockovita-selma-ameriky

https://en.wikipedia.org/wiki/Jaguar

https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/30649/tajemni-jaguari-jak-najit-pralesni-selmu.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz