Hlavní obsah
Lidé a společnost

Za zákazem psích bull plemen stojí smrtící útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dillondygert, www.pixabay.com

Vysoký podíl útoků psů plemen American Bully XL dohnalo Spojené království k okamžitému řešení. Může za útoky samotné plemeno, nebo na nich má vyšší podíl lidský faktor?

Článek

K útokům psů na lidi nebo jiná zvířata dochází po celém světě. Bohužel některá plemena jsou tak silná a jejich skus je tak enormní, že nezpůsobí pouze poranění, ale v mnoha případech smrt napadeného. O to hůř, pokud se jedná o dítě.

American Bully XL vznikl křížením amerických pitbulteriérů a amerických stafordšírských teriérů. Plemeno se dále křížilo s dalšími plemeny. Bylo to hlavně s cílem vyšlechtit ještě většího a svalnatějšího psa. Pro tato plemena je charakteristická určitá míra agrese. Nicméně není charakteristická agrese vůči lidem. V USA je American Bully uznávané specifické plemeno. V Britské asociaci tomu tak ale není.

Jedná se o velmi silného psa. Byl vyšlechtěn jako pes společenský, sebevědomý, silný, veselý a dobromyslný. Jako všechna tato plemena snesou více bolesti, a tak i drsnější hraní dětí zvládají velmi dobře. Hodně však záleží na socializaci. Většina majitelů tohoto psa by vám řekla, že je to neuvěřitelně hodné zvíře.

Jako u všech psů bez ohledu na to, zda se jedná o plemeno nebo křížence, je nesmírně důležitá socializace a výchova. Každý pes může být nebezpečný majiteli i okolí, pokud není dostatečně a dobře socializován a vychováván. U tohoto plemeno to však platí dvojnásob. Pokud vás napadne krysařík nebo čivava, třeba se kousnutí a nějaké té bolesti nevyhnete. Když vás však pokouše bull plemeno, může to mít fatální následky.

Například v Birminghamu napadl American Bull XL teprve jedenáctiletou dívenku. Útok přišel velmi rychle a dívka neměla jedinou šanci. Pes na ni skočil a strhnul ji na zem. Na pomoc ji přispěchalo pár mužů. I tito muži se útoku nevyhnuli. Všichni skončili v nemocnici, kde byli ošetřeni. Tento útok naštěstí neskončil smrtí.

Takové štěstí bohužel neměla starší dáma, která hlídala skupinku psů American Bully svého syna. Dle výpovědí dva samci museli být v domě odděleni, neboť mezi nimi docházelo ke rvačkám. Neštěstí nastalo, když se pravděpodobně starší dáma pokoušela dva samce při potyčce oddělit. Jeden se proti ní otočil a způsobil jí natolik vážná zranění, která nebyla slučitelná se životem.

Štěstí neměl i desetiletý chlapec z Walesu, který si v klidu hrál před domem kamaráda. Když se rozhodli jít do domu, pes tohoto chlapce napadl s takovou silou, že i kdyby sanitka přijela do půl minuty, neměl jedinou šanci na záchranu. Takových útoků je celá řada. Bohužel většinou děti jsou v tomto směru snadnou obětí.

I v naší republice dochází k útokům psů na lidi nebo jiné mazlíčky. Nedaleko od českých hranic napadl bulteriér dvouměsíční miminko. Pokousáno bylo v oblasti hlavy a bohužel na následky zemřelo. Je to velká tragédie a určitě opět situace, které šlo zabránit.

Jako velký problém vnímám lidský faktor. Mnohdy „chovatelé“ chovají i na agresivních rodičích, což by mělo být vždy tabu. Agresivní povaha jakéhokoliv zvířete by neměla být používána v chovu. Dalším problém nastává, pokud si určitá plemena, co vyžadují perfektní socializaci a výchovu, pořídí majitel, který nemá žádné zkušenosti a dál se nepodílí na výchově.

Ty nejhorší případy jsou však takové, kdy si takové plemeno pořídí člověk, který je sám psychicky nestabilní. Plemeno má jako image a čím agresivnější, tím lepší. Zvíře nemá vychované ani pod kontrolou. Někdy je mají i na nedostatečně zajištěném pozemku. Když procházíte klidnou ulicí a nejednou na vás za plotem útočí agresivní pes, říkáte si, že je tam plot, který vás ochrání. Najednou ale koukáte, že se pes snaží ručkovat po plotě a je jen otázka chvíle, kdy se dostane k vám. To je velmi nepříjemná situace.

Noční můrou pejskařů, kteří si v klidu venčí svého psa na vodítku je situace, kdy se k vám žene pes a najednou vám zaútočí na vašeho pejska. Pokud je to malé plemeno, máte šanci reagovat. Pokud se ale jedná o bull plemeno, problém nastává v jeho síle stisku. Pokud se zakousne, je velmi těžké mu z huby něco vypáčit. Sama jsem takovou situaci zažila, když mi bulteriér napadl psa. Absolutně bez šance a muselo se použít páčidlo, aby nohu mého psa pustil. Ošetření bylo velmi nákladné a trvalo velmi dlouho, než se noha uzdravila. Pes si do dalšího života odnesl trauma.

Další velmi nepříjemnou situaci jsem zažila při vyjížďce s koňmi, kdy na nás v lese zaútočil pitbulteriér. Pes útočil na nohy koní a byl jen zázrak, že se nestalo nic fatálního. Majitel v dálce pouze psa volal. Absolutní nezodpovědnost majitele. Kdyby tam bylo malé dítě s pejskem, nedokážu domýšlet, co by se mohlo stát.

Vůbec nejsem nemilovník bull plemen. Naopak neznám veselejší a milejší plemeno, než je třeba stafordšírský bulteriér. Neberu je jako bojová plemena. A chápu mnoho majitelů American Bully, že o některá svá zvířata přijdou. Bohužel lidská hloupost a nezodpovědnost si za toto může sama. Otázka je, zda zákaz chovu tohoto psa nebude jen dalším krokem, jak je chovat tajně a prodávat do jiných zemí.

Nutno podotknout, že v některých případech by se zákazu chovu nevyhnula i jiná plemena. Bohužel lidé touží neustále něco předělávat a „vylepšovat“, až vše ve finále zkazí. Větší dohled nad chovateli by byl určitě dobrým krokem.

Anketa

Souhlasíte ze zákazem chovu American Bully XL?
Ano, jsou to nebezpečná zvířata.
56,7 %
Ne, určitě by se našla jiná cesta.
15,8 %
Ano, ale pouze některým chovatelům.
27,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1151 čtenářů.

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/world-66820995

https://www.bubblypet.com/american-bully-xl/

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-v-britanii-kvuli-utokum-na-lidi-zakazou-chov-psiho-plemene-american-bully-xl-40443837

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz