Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zlatavý mok - pivo. Dokážeme si bez něj představit život? Někdo ano, někdo ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexas_Fotos,www.pixabay.com

Jeden z nejstarších nápojů obsahujících alkohol, který se postupem času vyvíjel až do dnešních podob, barev a příchutí. Je to velmi oblíbený nápoj, který stojí za to ochutnat i v cizině. I když, naše pivo je naše pivo.

Článek

Češi jsou opravdovými pijany tohoto moku. A někdo si ani nedovede představit, že by si nezašel na to své „jedno“.

Historie piva

Podle dosavadních informací stojí za vznikem piva staří Sumerové, a to už před více jak 10 000 lety. V té době se o jeho tvorbu staraly především ženy, které nechávaly zkvasit několikrát pečený ječný chleba. Vypráví se také, že pivo vzniklo tím, že do odložené nádoby, ve které byla obilná kaše, napršelo. Když pak na tuto směs sluníčko vyslalo své paprsky, směs začala kvasit. Teorií je však mnohem více a každá z nich může a nemusí být pravdivá. Nakonec se stejně vždy našel někdo, kdo pak tuto směs ochutnal. A hle, nápoj byl celkem lahodný, a dokonce měl ve větší míře jisté opojné účinky.

V naší zemi se první pivo objevilo už někdy v průběhu prvního století. Patronem piva je u nás svatý Václav. Díky Svatováclavské smlouvě bylo umožněno právo vařit pivo pánům i rytířům. Než vznikla tato smlouva, mohli pivo vařit pouze měšťané královských měst. První pivo typu plzeňského uvařil Josef Groll. Byl to německý sládek, který byl přizván, aby s tímto mokem pomohl. Pomohl tak vzniku jedné z nejznámějších značek piva, které se díky své chuti rozšířilo po celém světě.

Spousta dalších pivovarů nechtěla zůstat pozadu a každý se snažil přijít s dalším lahodným mokem. Postupem času tak začala vznikat piva, která byla třeba s příchutí ovoce. Ty si našla určitě mnoho milovníků. Nakonec se dostalo i na nealkoholické pivo, které zažene chuť, ale přitom nedochází k opojení alkoholem. Lidé si tak mohou pochutnat na lahodné hořké pivní chuti, ale mohou pak bezpečně sednout za volant nebo na kolo.

Pivo a jeho vliv na organismus

Téměř od každého milovníka piva uslyšíte, jak je pivo pro náš organismus prospěšné. O jeho prospěšnosti se ale stále vedou diskuze. Jeho pozitivní vliv by měl spočívat hlavně v tom, že obsahuje určité látky, jako je draslík, železo a hořčík, které jsou tělu prospěšné. Nicméně je nutné vědět, že jejich obsah je tak malý, že to pro organismus nemá takový význam. Tyto látky člověk získá ve větší míře z jiných potravin. Tím, že pivo obsahuje alkohol, má spíše negativní vliv na játra. Obsahuje také poměrně dost cukru a je velmi kalorické. Není tedy neobvyklé, že se po něm zvyšuje hmotnost. U pánů je to třeba takový typický „pivní mozol“. Navíc se na něj dá „vypěstovat“ závislost. Platí asi jako u všeho, že by se vše mělo konzumovat s mírou.

Společenská událost

Konzumace piva je i jistá forma společenské události. Lidé se setkávají v hospodách, barech a klubech a při popíjení konverzují, smějí se a prostě se baví. Díky obsahu alkoholu se také dostávají do rozvernější nálady. Když se rozhodneme grilovat, tak k takovému grilovanému masu nebo klobáskám se pivo rozhodně hodí. Někdy se ale kvůli alkoholu v pivu obsaženém může také vše velice rychle zvrtnout. Někdy se totiž člověk kvůli tomu dostane do situací, které se zbytečně vyhrotí a mohou skončit rvačkou.

Je také rozdíl, zda si zajdete na poctivé točené nebo si dáte doma pivo lahvové. Když už bych se měla sama rozhodnout, dala bych určitě přednost pivu točenému. Má rozhodně lepší chuť. Ten, komu pivo nechutná, asi nikdy nepochopí, co k němu tolik lidí táhne. Jsou však tací, co si život bez něj nedokáží ani představit. Když má někdo svůj rituál, kterým je dát si své jedno, tak se ho určitě jen tak nevzdá.

Ať už jste pivař, nebo nejste, či holdujete jinému alkoholu, pamatujte, že všechno by se mělo konzumovat s mírou a tak, aby to neobtěžovalo vaše okolí. Myslete také na to, že tak jako na spoustě věcí, i na pivo si organismus může vytvořit závislost. Ta může mít na lidské tělo negativní vliv. A nikdy po konzumaci alkoholu nesedejte za volant či na jiný dopravní prostředek.

Anketa

Jste konzumenti piva nebo máte raději jiný alkohol?
Ano, jsem pravidelný konzument piva.
73,3 %
Ano, pivo si dám, ale jen občas.
15,5 %
Ne, neholduji pivu, mám raději jiný alkohol.
2,6 %
Alkohol nepiju.
8,6 %
Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Zdroje:

https://www.alkoholium.cz/historie-piva-strucne-jasne-prehledne/

https://www.alkohol.cz/novinky/kompletni-pribeh-tekuteho-chleba/

https://www.dumazahrada.cz/clanek/piti-piva-skodi-vasemu-zdravi-jak-20230214.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pivo

https://beerweb.cz/o-pivu/pivo-jako-napoj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz