Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak jíst zdravě a přitom ušetřit? 20 tipů, které ocení vaše tělo i peněženka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Zdravá strava nemusí být drahá. Jak jíst zdravě, chutně a levně?

Článek

Spousta lidí, které znám, často tvrdí, že by chtěli jíst zdravěji, ale nemají na to peníze. Že všechny ty fitness, bio a raw výrobky si (obzvlášť v dnešní době) prostě nemůžou dovolit. Že zdravá strava je luxus pro bohaté a nedostupná pro běžného člověka.

Nicméně, pravdou je, že je to většinou jen výmluva. Zdravé nemusí být nutně drahé. Ať už chcete zhubnout nebo se jednoduše cítit lépe, zdravé stravování je dosažitelné pro každého. Jen je potřeba vědět, jak na to.

20 tipů, jak nakupovat a jíst zdravě a levně:

Podívejte se do ledničky

Váš nákup by měl začínat, ještě když jste doma a chystáte se vypravit do obchodu. Podívejte se, co máte v chladničce a spíži, abyste zbytečně nenakupovali, co nepotřebujete. Pokud si chcete být jistí, že na nic nezapomenete, potraviny si sepište nebo vyfoťte.

Před nákupem se najezte

Neradím vám to proto, že byste měli v supermarketu strávit půl dne, ale z toho důvodu, že tak snáze odoláte impulzivním nákupům. Pultík s lákadly nad pokladním pásem vás už nedostane.

Vyhledávejte slevy

Lovení slev není jenom pro důchodce. Na webu Kupi.cz (nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci) najdete slevové a letákové akce ze supermarketů, hypermarketů a prodejen z celé České republiky. Na rozdíl od papírových letáků je nemusíte pročítat všechny - stačí zadat potravinu nebo zboží, které hledáte, a v mžiku vidíte nejlepší nabídky ve vašem okolí.

Jezte podle sezóny

Zařaďte do jídelníčku sezónní potraviny. Vyplatí se vám to nejen finančně, ale i nutričně, využijete tím maximum výhod jednotlivých druhů (platí hlavně u ovoce a zeleniny).

Nebuďte líní

Při nákupu v supermarketu se koukejte i do spodních nebo naopak horních regálů. Produkty umístěné v úrovni očí jsou zpravidla dražší, protože za tyto pozice značky platí supermarketům nemalé peníze.

Pijte kohoutkovou vodu

Nakupovat plastové lahve s vodou je nesmysl. Ať už z hlediska financí, tak ekologie. Kohoutková voda vyjde oproti balené mnohonásobně levněji a na většině míst v ČR je i poměrně kvalitní. Pokud vám není po chuti, investujte pár stovek do filtrační konvice, která odstraní případné nečistoty a její chuť zlepší.

Minimální trvanlivost vs. Spotřebujte do

Tyhle dva termíny nezaměňujte. Datum spotřeby najdeme na potravinách, které jsou čerstvé a mají relativně krátkou trvanlivost. Takové jídlo bychom měli rychle sníst, jinak pro nás může představovat zdravotní riziko. Minimální trvanlivost značí potraviny, které mají delší životnost a nekazí se tak rychle, ale po vypršení její lhůty se jejich jakost nebo textura může změnit, proto je řetězce zlevňují nebo vyřazují. Takové potraviny jsou ale stále zdravotně nezávadné a můžeme je konzumovat. V supermarketech je najdete viditelně označené a oddělené od zbytku zboží. Koupit je můžete také ve speciálních prodejnách se zlevněnými potravinami.

Nakupujte mraženou a sterilovanou zeleninou

Když porovnáte cenu čerstvé a sterilované nebo mražené zeleniny, druhá skupina je jasný vítěz. V množství vitaminů a živin se od té nakoupené na trhu liší minimálně.

Nakupujte velká balení trvanlivých potravin

Velké balení luštěnin, vloček nebo těstovin se vám doma určitě neztratí. Nakupujte je v akcích nebo ve specializovaných obchodech pro gastronomii a podnikatele.

Naučte se potraviny správně skladovat

Věděli jste, že až třetina všeho jídla na světě se vyhodí? 53 % potravinového odpadu v EU navíc připadá právě na domácnosti. Jak správně skladovat potraviny se můžete naučit díky brožuře iniciativy Zachraň jídlo.

Nekupujte polotovary

Základní potraviny jako jsou vločky, tvarohy, jogurty a podobné jsou vždy levnější a zdravější než kupované polotovary. Platí zejména u ochucených mléčných výrobků nebo snídaňových müsli, které si můžete doma snadno připravit sami.

Drahé neznamená zdravé

Zapomeňte na reklamy. V obchodě se spolehněte na selský rozum a čtěte etikety. Mnohdy má levnější nebo neznámý produkt lepší složení než potravina značky, která má rozpočet na to investovat do marketingu. (Na který si pak musí vydělat právě vyšší cenou.)

Netrvanlivé potraviny nenakupujte do zásoby

Od každého nakupte vždy jen pár kousků, které určitě sníte, ať je zbytečně nevyhazujete.

Ne všechny slevy se vyplatí

V supermarketu se snažte odolat slevovým akcím na potraviny, které nevyužijete. Vždy se také koukejte na cenu za jednotku - mnohdy je nějaký výrobek v akci stále dražší než jeho neznačková alternativa za plnou cenu.

Pro šunku nebo sýry choďte k lahůdkovému pultu

Cena za 10 deka šunky nebo sýra je u pultu zpravidla nižší než je u jednotlivě balených výrobků. Navíc máte pod kontrolou, že si domů odnesete jen takové množství, které jste schopni sníst.

Kvalitní zdroje bílkovin nemusí stát majlant

Kvalitní, výživné, a přesto zdravé zdroje bílkovin nemusí být vůbec drahé. Stačí si umět dobře vybrat. Místo masa zařaďte občas vejce, luštěniny, tofu nebo kvalitní syrovátkový protein.

Mějte to na očích

Potraviny, které brzy procházejí, umisťujte na viditelná místa dopředu v lednici. Lednici nepřeplňujte, aby v ní mohl správně proudit vzduch. Víc o tom, jak správně zacházet s ledničkou, zjistíte tady.

Zařaďte do jídelníčku fitness sacharidy

Na sacharidových potravinách lze ušetřit asi nejvíc. I jejich levné zdroje (vločky, žitný chléb…) však splňují požadavky na zdravé či fitness stravování. Přednost bychom měli dát jejich celozrným variantám, které nás na rozdíl od těch bílých, vícezrnných nebo cereálních (u tmavého pečiva jde opět jen o marketing) zasytí na delší dobu.

Jezte kvalitně

Potraviny typu fast foodu nebo české hotovky jsou velmi kalorické, ale jejich výživová hodnota je nízká. I přes velkou energetickou hodnotu tak způsobí, že budete mít brzy zase hlad. Pokud budete jíst podle zásad zdravého stravování, ve výsledku vám poděkuje nejen vaše tělo, ale i peněženka.

Jídlo z restaurace za pár korun

Dostanete-li chuť na jídlo z restaurace nebo raw dortík z kavárny, podívejte se na Nesnězeno, platformu, prostřednictvím které restaurace, pekárny, obchody a hotely prodávají neprodané ale kvalitní jídlo se slevou. K dispozici je jako webová stránka i mobilní aplikace.

Máte další tipy? Napište mi je do komentářů. A pokud se chcete na léto shodit nějaké to kilo, zapomeňte na zázračné rychlodiety a přečtěte si článek o tom, jak snadno zhubnout bez hladovění.

Anketa

Je podle vás zdravé stravování drahé?
Ano
33,3 %
Ne
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Zdroje:

https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/jak-nakupovat-a-skladovat-1.pdf

https://zachranjidlo.cz/spotrebuj-me/

https://www.lidovky.cz/domov/kucharka-pro-chude-z-dilny-ministerstva-podle-expertu-jde-o-amaterismus-plny-nezdravych-jidel.A180619_211024_ln_noviny_ele

https://www.vitalia.cz/clanky/fast-food-je-hladove-jidlo/

https://www.vitalia.cz/clanky/studie-ukazala-ze-problemy-s-vahou-maji-zejmena-deti-z-chudsich-rodin/

https://www.kupnisila.cz/ceny-potravin-supermarkety/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz