Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Stát nám dává padesát tisíc. Vezmete si je?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jak získat dotaci 50 tisíc a zvýšit svoji cenu na trhu práce?

Článek

Když pominu pár gymnaziálních let, které jsem strávila na brigádě v kavárně, celý svůj pracovní život jsem na volné noze. A i když je to moje svobodná volba a při tříprocentní nezaměstnanosti to můžu lusknutím prstu (rozuměj rozesláním pár sívíček) změnit, najde se pár věcí, které zaměstnancům dlouhodobě závidím. Kromě dovolené, volných víkendů, čisté hlavy a jistoty měsíčního příjmu, to jsou příspěvky na vzdělávání. Benefit, ze kterého, paradoxně, většina zaměstnanců zas tak odvařená není.

Pokud totiž chce freelancer na pracovním trhu uspět a mít (alespoň nějaké) klienty, nikdy nekončící sebevzdělávání je pro něj stejně důležité jako notná dávka sebekázně nebo dodržování deadlinů. A tak si všichni ve volném (nezaplaceném) čase platíme kurzy jazyků, účetnictví, online marketingu, práce s umělou inteligencí… A při rozhovoru se zaměstnanými kamarády pak s americkým úsměvem na rtech posloucháme, jaký opruz (kurzy angličtiny v pracovní době, no chápeš to?!) si na ně jejich zaměstnavatel zase vymyslel.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nám nabízí padesát tisíc. Jen tak

Jako OSVČ jsem si už tak nějak zvykla, že od státu toho moc nedostanu. Ani teď, ani na mateřské a dost možná už ani v důchodu. Že jediné, na co se můžu stoprocentně spolehnout, je to, že si na halíř přesně ohlídá, kolik jsem mu zaplatila na daních, socce, zdrávce a zda jsem všechny příjmy (z nichž většina padla na náklady) včas přiznala v daňovém příznání.

A proto mě velmi mile překvapilo, když se ke mně doneslo, že mi Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí padesát tisíc na rozvoj mých dovedností. Jen tak. Abych si mohla vylepšit životopis, doplnit znalosti a zvýšit svoji cenu na trhu práce.

Buďte v kurzu

Jestli teď přemýšlíte, kde je zakopaný pes, a googlíte podmínky získání dotace, dovolte mi vám ušetřit práci. Rešerši jsem udělala za vás. I když se mi to pořád zdá neuvěřitelné, nabídka kurzů v dotačním programu Jsem v kurzu je dostupná komukoliv, kdo má zájem se vzdělávat. Můžete pracovat, podnikat, studovat, hledat práci, nebo být na rodičovské. Stačí, když si vyberete kurz a vyplníte přihlášku. MPSV vám přispěje 82 až 100 % nákladů na kurz do výše až 50 000 Kč.

Jak se přihlásit na kurz?

Pokud chcete dotaci získat, postupujte následovně:

  • Na webu Jsemvkurzu.cz zvolte kurz, který vás zajímá, a přihlaste se pomocí osobní datové schránky nebo Identity občana (bankovní identity).
  • Vyplňte a odešlete přihlášku. Počkejte na její schválení. (Nemusíte chodit na pobočku Úřadu práce, všechny informace dostanete do mailu nebo do vašeho účtu na portálu MPSV.)
  • Vzdělavatel ověří, že máte nárok na kurz a pošle přihlášku k potvrzení Úřadu práce.
  • Po potvrzení přihlášky úřadem práce se dozvíte ve svém účtu na portálu MPSV, kolik a za jakých podmínek vám Úřad práce přispěje.
  • Po dokončení kurzu dostanete od vzdělavatele do svého účtu na portálu MPSV fakturu a osvědčení o absolvování kurzu.

Když budete splňovat všechny podmínky uvedené v potvrzení o úhradě, Úřad práce vám proplatí až 50 tisíc Kč za tři roky. (Stačí na kurz chodit a úspěšně ho dokončit.) Pokud ne, budete muset uhradit fakturu sami. Za kurz dalšího vzdělávání zaplatíte 18 % z ceny kurzu, rekvalifikační kurzy lze studovat zcela zdarma.

„Úřad práce může hradit zájemci o kurzy či rekvalifikaci náklady do souhrnné výše až 50 tisíc korun během tří let. Může tedy absolvovat několik kurzů, dokud částku nevyčerpá. V případě vzdělávacích kurzů hrazených z Národního plánu obnovy uhradí Úřad práce 82 % z celkové ceny, opět maximálně do částky 50 tisíc korun,“ uvádí ředitelka Sekce zaměstnanosti MPSV Kateřina Štěpánková.

Darovanému koni na zuby nekoukej

Co se týká technické stránky, uznávám, že pár much by se našlo. Kromě toho, že e-shop s kurzy není zrovna user-friendly, počítejte s tím, že se na chvíli ocitnete v evidenci zájemců o zaměstnání na Úřadu práce. (Po úspěšném absolvování kurzu budete z pracáku zase vyřazeni.) I přes to ale vnímám iniciativu MPSV jako skvělý krok a vyzývám tímto článkem všechny freelancery - nenechme tuhle příležitost ležet ladem.

Kdo ví, kdy nám zase někdo něco zaplatí…

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-zlepsete-svou-karieru-vyzyva-ministerstvo-nabizi-az-50-tisic-na-kurzy-230085

https://www.eprogram.cz/magazin/13-aktuality/3731-vzdelavejte-se-a-budte-v-kurzu-na-trhu-prace

https://www.mpsv.cz/jsem-v-kurzu

https://www.uradprace.cz/rekvalifikace-1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz