Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

A je to opět tu! Valentýn – obchod se závislostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

A je tu svátek všech zamilovaných – Valentýn! Pokud byste se nekoukali do kalendáře, tak vám to milerády připomenou různé obchodní řetězce svými úžasnými valentýnskými nabídkami.

Článek

Valentýn je téměř všude, kam se podíváš. Ani zprávičky na déčku se bez této důležité informace neobešly. A tak moje pětiletá dcera na tuto informaci, že se blíží svátek svatého Valentýna, spontánně reagovala: Takže to nepůjdu do školky, když bude ten Valentýn?“ Je totiž zvyklá, že na svátky se do školky nechodí. Již od útlého věku je důležité děti seznamovat s tímto komerčním svátkem!

Pro obchodníky je tento svátek skvělá příležitost, jak si zvýšit své zisky. Zkuste si nyní otevřít akční leták některého z obchodů, nabídka valentýnských edic a různých serepetiček bývá široká. A pro toho, kdo by tento svátek neslavil a měl jej u řiti, je připravená i speciální valentýnská edice toaletního papíru.

Přiznám se, že v určitém věku jsem také doufala, že třeba od někoho dostanu valentýnské přání, čistě pro ten pocit, že mě má někdo rád. Nyní mám již drobet střízlivější pohled. Po čtyřech dětech a několika letech manželství mi tento svátek připadá zbytečný. To, že se mají lidé rádi, si přeci mohou dokazovat i v jiné dny v roce. Někdo raději slaví prvního máje, což je v Česku vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tradičně chápán jako svátek lásky.

Anketa

Slavíte svátek svatého Valentýn?
Ano
11,6 %
Ano, ale spíše z povinnosti.
3,2 %
Ne
77,4 %
Dávám přednost prvnímu máji.
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 155 čtenářů.

A hlavně, svátek svatého Valentýna je svátek zamilovaných, ne lásky. Že v tom není rozdíl? Ale je. Neslaví se láska k dětem, k rodičům, sourozenecká láska, ale ten stav zamilovanosti, což je v podstatě jen chemická reakce v mozku. Člověk je v zamilovanosti pod vlivem chemických látek, které ale časem slábnou. Zamilovanost nechci shazovat, je důležitá i pro to, abychom nevyhynuli. Díky koktejlu nejrůznějších hormonů se pouštíme někdy do iracionálních vztahů a chtěně či nechtěně plodíme své potomky.

Ve stavu zamilovanosti hrají zásadní roli dva neurohormony - endorfin a fenylethylamin. „Asi není náhodou, že jde o látky, které jsou svou povahou blízké drogám. A to jak opiátovým (endorfin), tak i excitačním (fenylethylamin).“ Je vědecky dokázáno, že zamilovanost má podobné účinky jako závislost na drogách. Vyplývá to z výsledků studie vědců z Rutgers University z roku 2010. „Člověk totiž zažívá stejnou euforii a mozek zaplaví stejné látky (dopamin, adrenalin aj.), jako tomu je u drogové závislosti.“

Zamilovaní si často dávají všude fotky svého milovaného. Když se na tyto fotky podívají, zažívají pocit radosti. Může za to dopamin, který má na mozek stejný účinek jako kokain. Při pohledu na milovanou osobu, či jen vzpomínce na tuto osobu zažíváme příval nečekané energie. Odloučení bývá naopak spojeno s nepříjemnými pocity, které se mohou podobat pocitům narkomana na odvykačce. Na vině je kortikotropin (stresový hormon), který přispívá k úzkosti a depresi. Zamilovaní často popisují stavy, kdy mají pocit, že bez toho druhého nemůžou žít, že bez něj jejich život nemá smysl. Nebo že se bez milované osoby cítí neúplně.

Láska je tématem mnoha románů a písniček. Pro pocit štěstí je láska velmi důležitá. Říká se, že láska je koření života. A tak se na lásce dobře vydělává. Již od dětství jsme zásobeni pohádkami, jejichž častým tématem je láska. Princ zachrání Sněhurku, Popelku či jinou krasavici a je z toho happy end. Všichni jsme tak nějak naprogramovaní pocitem, že šťastní můžeme být jen s láskou. Je příjemné být opilý láskou, pokud je opětovaná. A když zamilovanost vyprchá, sundáme si růžové brýle a jsme schopni vnímat i negativní vlastnosti našeho protějšku, pak teprve přichází ta opravdová láska.

Druhého máme rádi i s jeho nedostatky, bereme ho takového jaký je a cítíme, že chceme, aby patřil do našeho života. Láska k životu patří a ten, kdo tu opravdovou lásku najde, ten má štěstí. Proti lásce nic nemám, ba naopak. Jen mě mrzí, že se díky komerčnímu svátku jako je svátek svatého Valentýna, stává z lásky obchodní artikl. Někteří kupují dárky rádi, jiní však spíše z pocitu povinnosti, či jen proto, že nechtějí někoho zklamat. Lásku si přeci nemusíme dokazovat nějakými dárky.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-bez-blaznive-chemie-lasky-bychom-vyhynuli-40341424

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-jak-telo-reaguje-na-zamilovanost-342291

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz