Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bohdalová a její zklamání v lásce. Ze zrady Brzobohatého se léčila dlouho

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Temperamentní Jiřina Bohdalová se díky svému komediálnímu talentu drží na vrcholu popularity mnoho let. Osud jí dopřál velké pracovní úspěchy. V osobním životě už tak štědrý nebyl.

Článek

Jejím prvním manželem byl Břetislav Staš. Chodili spolu během studií několik let. Imponoval jí svou inteligencí, vzděláním i chováním. Byl velmi exaktní a korektní. Vždy si po svém boku přála někoho, ke komu by mohla vzhlížet. Její maminka byla tak trochu generál v sukních. Jablko nepadlo daleko od stromu a tak i Bohdalová byla vůdčí osobností. Po svém boku toužila mít muže, který bude chlapský, žádná bábovka. A to se jí podařilo nalézt.

Během studií na DAMU otěhotněla. V říjnu 1954 proběhla jejich smutná svatba. Byla těhotná, ženich byl ve vojenské uniformě a její tatínek ve vězení. Byl odsouzen na 15 let odnětí svobody za to, že u sebe nějaký čas ukrýval dávného přítele, údajně velezrádce. To, že jí tatínek, který se zápalem plánoval její svatbu, nemohl vést k oltáři, nesla velmi těžce. Radostná událost se tak podobala spíše zádušní mši.

Jejich rodina uvězněním tatínka ztratila příjem. Maminka byla ženou v domácnosti, manžela měla Bohdalová na vojně. Bylo potřeba uživit mladší sestru a dceru Simonu. Vzala na sebe zodpovědnost za uživení své rodiny. Během krátké chvíle musela dozrát a popasovat se s extrémním propadem životní úrovně svých nejbližších. Zvládala to díky svým organizačním schopnostem, spořivosti a skromnosti. Když se její muž vrátil domů z vojny, nalezl doma sopku, která byla přetížená povinnostmi. „Nejdřív byl Břetislav na vojně, čili nemohl sdílet mé starosti. Když se konečně vrátil, byla jsem vinou osudových událostí někdo úplně jiný, než koho si před časem vzal,“ vzpomínala Bohdalová na manželskou krizi, ve své knize Měla jsem štěstí na lidi. Manželství skončilo rozvodem, když její dceři Simoně byly 3 roky.

Od rozvodu uplynulo pár let. Začala chodit s bubeníkem orchestru Karla Vlacha, Pepíčkem Posledním. Opět našla muže, kterého si může vážit. Nicméně ani tento vztah nevydržel. V roce 1968 tragicky zahynul při havárii autobusu.

Jejím druhým manželem se stal Radoslav Brzobohatý. Potkali se v šedesátých letech v Divadle na Vinohradech, kde oba hráli. Jejich vztah se rodil pomalu. Vzali se v roce 1970 během natáčení slavného obrozeneckého seriálu F. L. Věk. Svatba byla nedlouho poté, co spolu dotočili trezorový film Ucho, kvůli kterému se pak nesměla přes 10 let objevit na Barrandově.

Druhá svatba Bohdalové se stala veřejnou událostí. Staroměstské náměstí bylo přeplněno zvědavci. Bouřlivé manželství vydrželo až do roku 1982, kdy se 20. 5. rozvedli.

Láska mezi nimi byla tak velká, až byla destruktivní. Dvě výrazné osobnosti, jako byli oni, nedokázali vedle sebe žít v klidu. „Křičeli na sebe, i když se jednalo o nějakou hloupost. Byli oba dominantní, neústupní. Pamatuji si, jak učitelky zavíraly tady vedle ve škole okno, když už hádky překročily únosnou mez,“ popisovala jejich manželství jedna z pamětnic.

Bohdalová byla velmi žárlivá a svého charismatického muže údajně střežila na každém kroku. „Potkal Hanu Gregorovou, další temperamentní ženu, a bylo rozhodnuto. Hanka na něj tlačila, aby se rozvedl, Bohdalová vyhrožovala, šílela. Nakonec, aby se tehdy žárlivé Jiřiny Radoslav zbavil, vzal si Gregorovou. Tenkrát vlastně na just Jiřině. Tu to strašně zasáhlo a snad ho i proklela. Dlouhá léta spolu nemluvili. Ona si vymínila, že s ním nebude točit žádný film, stát na jevišti, a dokonce ani účinkovat v žádné estrádě,“ prozradila žena, která mnoho let pracovala v divadle, kde oba působili a oba dobře znala.

Foto: Mhornik, CC0, via Wikimedia Commons

Hana Gregorová

Když hádky překročily únosnou mez, odstěhoval se z hostivařské vily. Měl jen pár tašek a několik kusů svého studentského nábytku. Gregorová opustila svého muže, jordánského lékaře a nastěhovala se s dcerou Rolou k Brzobohatému.

S o dvacet let mladší Hanou Gregorovou se Brzobohatý oženil pár měsíců po rozvodu. Stalo se tak v říjnu 1982. Jejich vztah byl poměrně čerstvý. Seznámili se v roce 1981 v Tatrách při natáčení filmu Noční jezdci.

Pro Bohdalovou to byla tvrdá rána. Jejich okolí manželskou krizi přisuzovali její nadměrné žárlivosti. Na druhou stranu si prý Brzobohatý s věrností hlavu až tak nelámal. Ženy jej uháněly a on tu a tam podlehl. Gregorová mohla být jen jednou z jeho avantýr. „Nebyl to běžný úlet či bokovka. Toto bylo jiné. Bylo mu padesát. To jsou pro muže kritické roky, když si potřebují dokázat, že nestárnou,“ hodnotila po letech jeho nevěru Bohdalová.

Korunu tomu dalo Gregorové těhotenství. „Ta druhá byla cílevědomá, tvrdohlavá a dobře vybavená. Mně bylo padesát a chvíli mi trvalo, než mi došlo, že už nemám zbraně, kterými bych jí mohla čelit. Kdybych byla mladší, asi bych se za ní vydala a zkusila ji profackovat. S přibývajícím věkem ale už tohle nestačí. Zbyla mi tak jediná věc - zachovat si hrdost.“

Ačkoliv tušila, že má její muž s někým milostný poměr, stejně byla ta poslední, kdo se o tom dozvěděl. Jeho zradu mu nemohla dlouho odpustit a záměrně se mu vyhýbala. Promluvili spolu až po 30 letech. Následně spolu natočili poslední společný film Vrásky z lásky. Stihli se usmířit ještě před jeho smrtí v roce 2012.

Zdroje:

1) BOHDALOVÁ, Jiřina a HORA-HOŘEJŠ, Petr. Měla jsem štěstí na lidi. Praha: Mountfield, 2006. ISBN 80-903837-0-X.

2) https://www.lifee.cz/tv-a-filmy/tajemstvi-radka-brzobohateho-nikdy-se-nesmiril-se-zradou-kterou-mu-pripravila-jirina-jiraskova_253059.html

3) https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/78416/manzelstvi-bohdalove-a-brzobohateho-tajne-od-ni-utekl.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz