Hlavní obsah
Lidé a společnost

Brigitte Bardot označila politiky za „bezkulčáky“. Vadí jí migrace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Photographer not credited, Public domain, via Wikimedia Commons

Francouzská filmová ikona Brigitte Bardot letos oslaví devadesátiny. Přes svůj požehnaný věk je stále aktivní a nebere si servítky.

Článek

Blond hříva, plné rty, silně nalíčené oči, jiskrný pohled, sošná postava, charisma. To jsou atributy, které popisují mezinárodní sex-symbol 60. let Brigitte Bardot.

Drzá holka s ohromným sexappealem byla snem mnoha mužů. Bála se samoty, a tak skákala ze vztahu do vztahu a tu a tam se kvůli rozchodu pokoušela o sebevraždu. Jako herečka byla velmi populární, získala řadu ocenění, která jen výjimečně přebírala osobně. Svět zaujala svojí přirozeností a francouzským šarmem. Nikdy nechtěla být herečkou, a přesto ohromila svět. Stala se symbolem svobodné ženy nového věku.

Vyrůstala v dobře situované, konzervativní rodině. I přes finanční zajištění šťastné dětství neměla. Rodiče byli citově chladní, se sestrou jim musela vykat. Byl v ní živen pocit, že není dostatečně krásná. V dětství musela nosit brýle a rovnátka.

V pubertě se však karta otočila. Jako patnáctiletá byla objevena producentem Rogerem Vadimem, do kterého se bezhlavě zamilovala a v 18 si jej vzala. Ten z ní učinil hvězdu. Kvůli jejím nevěrám však manželství dlouhého trvání nemělo. Následně se vdala ještě třikrát a měla nespočet milenců.

Foto: MGM, Public domain, via Wikimedia Commons

Brigitte Bardot, 1962

Se svým dalším manželem Jacquem Charrierem nechtěně otěhotněla. Ačkoliv nebyla mateřským typem, dítě si nenechala vzít. Ustoupila přáním svého partnera, jen aby ji neopustil. Ke svému synovi si ale nedokázala vybudovat citové pouto. Ve svých pamětech k období těhotenství uvedla: „Těch devět měsíců, to byla noční můra. Bylo to jako nádor, který se živil z mého těla. Nedočkavě jsem čekala na moment, kdy se ho zbavím. Raději bych přivedla na svět psa.“ Po jeho narození se s ním vídala minimálně, starala se o něj rodina jeho otce.

Foto: Al Chabaka Magazine, Public domain, via Wikimedia Commons

Brigitte Bardot, 1965

Ve svých 39 letech se Brigitte rozhodla stáhnout ze společenského života, vzdala se filmové kariéry a svůj život naplno odevzdala zvířatům. Stala se z ní aktivistka za práva zvířat. Napsala několik dopisů významným státním činitelům. Například v roce 1999 napsala čínskému prezidentovi dopis, ve kterém Číňany obvinila z „mučení medvědů a zabíjení posledních tygrů a nosorožců na světě za účelem výroby afrodiziak.“

Posledním manželem Brigitte se stal v roce 1992 Bernard d'Ormale. Jde o bývalého poradce Le Pena, bývalého vůdce krajně pravicové strany Národní fronta. A tak se ani není co divit, že Bardotová opakovaně vyjádřila podporu Marine Le Penové, vůdkyni Národní fronty (Národní sjednocení) ve francouzských prezidentských volbách.

Ve svých téměř 90 letech je stále aktivní na sociální síti. Je známá svým odmítavým postojem k uprchlíkům. Za své kontroverzní výroky jí francouzský soud nařídil zaplatit opakovaně pokutu za podněcování k rasové nenávisti. U soudu se omluvila: „Nikdy jsem nikomu nechtěla vědomě ublížit. Nemám to v povaze“.

Nicméně na svých názorech si trvá. V roce 2008 byla odsouzena za podněcování k rasové/náboženské nenávisti v souvislosti s dopisem, který zaslala Sarkozymu, tehdejšímu ministru vnitra. V dopise mimo jiné na adresu muslimů uvedla, že „už má dost toho, že jsme pod palcem této populace, která nás ničí, ničí naši zemi a vnucuje nám své zvyky“. Tehdy odešla od soudu s pokutou 15 000 eur.

Proti přistěhovalcům vystupuje dlouhodobě. V roce 2020 zveřejnila na sociální síti dopis, ve kterém se zastává policie, která ve Francii čelí kritice za údajné rasistické postoje. Vyhranila se také vůči násilným útokům proti policii. Reagovala tak na zabití šestadvacetileté policistky, která přišla o život při výkonu služby. Byla zabita mladíkem, který unikal silniční kontrole. V dopise psala: „Ať žijí ti, kteří nás odvážně chrání, představují právo a ve dne v noci se nás snaží ochránit od útočící spodiny.“ Zmínila se, že obdivuje jejich statečnost a že kašle na politickou korektnost. Dále konstatovala: „Úkolem policie je přece zajistit bezpečnost obyvatelstva a my je za všech okolností musíme respektovat. Už nyní existují místa, kam nikdo nemůže vstoupit, ani policisté, ani hasiči, ani lékaři.“ Před zveřejněním tohoto dopisu se veřejně vyjádřila také v živém rozhovoru na Radiu Sud. Uvedla, že je vyděšená, znechucená a že Francii vládnou poslušní zbabělci a „bezkulčáci“. „Nechápu, jak mohly věci dojít tak daleko. Necháváme se válcovat lidmi, kteří s naší zemí nemají nic společného, kteří jsou mimořádně násilní a krutí, a část Francie už nám kvůli tomu ani nepatří.“

Brigitte Bardot není jen herečkou, zpěvačkou, sex symbolem 60. let. Je také symbolem hrdé ženy, která zastává vlastenecké hodnoty a nebere si servítky. Ačkoliv je konzervativní, její výroky i chování bývají často kontroverzní. A to i v takto pokročilém věku. Nebojí se vyjádřit veřejně svůj názor, je připravena nést následky. Již několikrát musela za své názory platit pokutu. Už v roce 2008 státní zástupkyně uvedla, že ji unavuje obviňovat Bardotovou z trestných činů souvisejících s rasovou nenávistí. A v přijímání pokut Brigitte Bardot stále pokračuje. Je prostě svá. Má své hodnoty, za kterými si stojí stůj, co stůj. Neohýbá hřbet, nahlas řekne i to, co není korektní.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz