Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lída Baarová, Adina Mandlová, Nataša Gollová: potraty a neplodnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lucerna-Film, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Adina Mandlová a Oldřich Nový

Člověk asi nemůže mít v životě všechno. Své o tom věděly hvězdy stříbrného plátna. Ačkoliv měly v životě období, kdy se zdálo, že mají vše, nebyla to tak úplně pravda.

Článek

Kariery i potomka se dočkala např. Jiřina Štěpničková, která se vytouženého dítěte dočkala díky studijnímu pobytu v Anglii, odkud se vrátila již s malým synkem. Po válce ale byla od svého synka kvůli svému pobytu ve vězení na několik let odloučena.

Dalšímu, komu se poštěstilo, byl Oldřich Nový, který adoptoval holčičku Janu. Nikdo neví, kdo byli její praví rodiče. Spekulovalo se o tom, že otcem Janičky je Oldřich Nový, tedy že je jeho nemanželským dítětem. Dle některých teorií měla být její maminkou herečka Hana Vítová, která jí šla za kmotru.

Jeho kolegyně - Lída Baarová, Adina Mandlová a Nataša Gollová – až takové štěstí neměly.

Lída Baarová

Lída Baarová byla osudovou ženou pro mnoho mužů. Velkou slabost pro ni měl i Oldřich Nový. Její krása a fotogeničnost ji předurčovala k velkým úspěchům na stříbrném plátně. V polovině 30. let si německá filmová společnost UFA vybrala Lídu Baarovou pro hlavní roli ve filmu Barcarola. Filmovým partnerem byl tehdy její idol - slavný německý herec Gustav Fröhlich. A tak se není čemu divit, že se nebránila jejich vzájemnému vzplanutí a brzy z nich byl slavný pár. Během jejich vztahu Lída Baarová otěhotněla. Avšak po vyčerpávajícím premiérovém turné s filmem Barcarola začala krvácet. Musela do nemocnice, kde přišli na mimoděložní těhotenství. Podstoupila operaci, po které už ale nemohla mít nikdy děti. Jejich vztah skončil, když se provalil její milostný poměr s Josephem Goebbelsem. A jak to s ní bylo dál? To už je jiný příběh.

Foto: AnonymousUnknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Lída Baarová

Adina Mandlová

Mezi největší hvězdy té doby patřila i provokativní Adina Mandlová. Vedla bohémský život, který měl ale i své následky. Během studia v Paříži přišla do jiného stavu a prodělala svůj první potrat. Osudový pro ni byl její parter Hugo Haas. Velmi jej zaujala, brzy se stala jeho milenkou. Naučil ji vše, co k herectví potřebovala. Zároveň ji uvedl mezi mladou bohémskou společnost, kde ji seznámil např. s Karlem Čapkem, Jiřím Voskovcem a Janem Werichem. Než Hugo Haas emigroval, odehrála s ním několik filmů.

V roce 1941, kdy byla na vrcholu své kariery, otěhotněla s německým státním příslušníkem Willy Söhnelem. Rozhodla se opět pro potrat. Díky tomuto muži navíc skončilo přátelství s její dobrou kamarádkou Natašou Gollovou, která se do něj bláznivě zamilovala. „Všichni její přátelé jí to vymlouvali, protože věděli, že jí to po válce budou mít za zlé, ale ona si nedala říct, a tak když jsem se vrátila z Berlína a dozvěděla se, že mně Willyho za mé nepřítomnosti přebrala, naše přátelství skončilo a Nataša pak chodila Willym téměř veřejně, z čehož měla po válce skutečně malér,“ vzpomínala Adina Mandlová ve své knize Dneska už se tomu směju.

Potřetí byla Adina těhotná s hercem Vladimírem Šmeralem. Velmi ho milovala a nedokázala si představit budoucnost s jiným mužem než s ním. Byla odhodlaná si dítě nechat. On byl však ženatý, a protože byla jeho manželka židovského původu, skončil v koncentračním táboře. Její těhotenství bylo ukončeno v roce 1944, kdy se jí v osmém měsíci narodila mrtvá holčička. Poté již žádné dítě nikdy neměla.

Nataša Gollová

Nataša Gollová byla velmi talentovaná, něžná, krásná, inteligentní a vtipná herečka. Dle Otakara Vávry, který ji obsadil do legendárního filmu Pohádky máje, byla spolu s Jiřinou Štěpničkovou jedinou opravdovou herečkou. Své nejslavnější filmy natočila v letech 1939 – 1943. Ve filmech Kristián, Eva tropí hlouposti, nebo Hotel Modrá hvězda zazářila.

V roce 1941 se zúčastnila přehlídky filmů, která se konala se ve Zlíně pod názvem Filmové žně. Na pokoji bydlela se svojí kamarádkou Adinou Mandlovou. A právě ve Zlíně potkala svého budoucího partnera Wilhelma Söhnela, ostravského Němce, který v době nacistické okupace dohlížel na českou kinematografii. Tento vztah byl pro ni osudový. Přebrala jej kamarádce Adině a nedbala na varování svých přátel, aby jej nechala být. Šla za hlasem svého srdce. Na jejich vztah později vzpomínal i režisér Otakar Vávra: „Doktor Wilhelm Söhnel nebyl nacista. Ale v době, kdy byl Němec jako Němec a psal se s malým n, byla Nataša Gollová ve stejné situaci jako Baarová a Mandlová. Prostě spala s Němcem. Vyřešila to nejčestnějším způsobem. Zatímco se obě hvězdy daly zatknout, aby je lidi nelynčovali, Nataša odjela do terezínského ghetta, kde vypukl skvrnitý tyfus a kde jako ošetřovatelka neúnavně pomáhala, sama se nakazila a půl roku pak musela ležet v nemocnici. Učinila kruté pokání proto, aby si zachovala vlastní tvář.“ Když se nakonec vyléčila, poznamenalo ji to na celý život. Mimo jiné již nemohla mít děti. Ztropila hloupost, která ovlivnila zbytek jejího života. Po válce se ocitla před prověrkovou komisí. Potrestána byla zákazem činnosti.

Foto: AnonymousUnknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Nataša Gollová

Anketa

Která z uvedených hereček je vašemu srdci nejbližší?
Lída Baarová
7,1 %
Adina Mandlová
10,4 %
Nataša Gollová
82,5 %
Celkem hlasovalo 309 čtenářů.

Zdroje:

1) Rohál, Robert: Lesk a bída slavných českých žen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz