Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Zíma málem přišel o dceru, když se jeho žena pokusila o sebevraždu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Pepíček Zíma, král české dechovky a herec, který je možná ještě stále ve svých 92 letech idolem mnoha žen, si ve svém životě sáhl na dno, díky tragické autonehodě.

Článek

Dechovky nejsou mým šálkem kávy, a tak mám Josefa Zímu ve své hlavě spojeného hlavně s mou oblíbenou pohádkou Princezna se zlatou hvězdou. Role prince Radovana mu sedla jak ulitá. Málokterý herec se typově hodí na roli princů, tak jako on. Princeznu Ladu měla původně hrát jeho manželka Eva Klepáčová, ale v době natáčení už na ní bylo znát těhotenství. Do role princezny byla nakonec obsazena něžná Marie Kyselková.

Ten samý rok, kdy 27 letý Zíma ztvárnil roli prince Radovana, způsobil tragickou autonehodu. V roce 1959 vezl domů po jednom ze svých představení režiséra Jiřího Jungwirtha (†38), zpěvačku Juditu Čeřovskou, kterou si můžete pamatovat díky hitům Dominiku, Malý vůz nebo Řekni, kde ty kytky jsou a asistentkou Alenu Pánkovou. Zpěvačka Judita Čeřovská na osudnou noc vzpomínala takto: „Pospíchala jsem domů k rodině, k dětem. Běžný návrat z vystoupení mimo Prahu. Automobil Spartak řídil Josef Zíma, ani jsem nevnímala a nepokládala za nebezpečné, že trochu pil. Osudová vteřina kolem jedné hodiny ráno nás zastavila a změnila nám životy. V rychlosti pouhých 60 kilometrů za hodinu, v mírném kopci na železničním přejezdu v Dobříši naše auto narazilo do stromu. Záchranka přijela velmi rychle a odvážela nás postupně do Prahy na Karlák, na chirurgické oddělení Všeobecné fakultní nemocnice. Žádnou bolest jsem necítila, jen jsem slyšela: Čeřovský nic není, ta pojede poslední. – A já byla na maděru.“ Navenek bez krvácení avšak uvnitř veliké vnitřní krvácení a skoro žádný tlak. Měla 11 zlomenin, těžký nervový šok, rozdrcenou pánev. Hrozila jí dokonce amputace nohy, a na to, že měla utrženou ledvinu od močovodu, se přišlo až po půldruhém měsíci. Tou dobou bylo zpěvačce 30 let, zhroutil se jí celý svět. Téměř na dva roky si musela dát nucenou přestávku. Velkou roli v jejím zotavování se sehrál její manžel, který na půl roku rezignoval na svou práci právníka a nastěhoval si křeslo k jejímu nemocničnímu lůžku. Staral se o ni a pokoušel se ji bavit, aby pomohl její nalomené psychice. Josef Zíma prý opustil nemocnici za tři neděle. Tehdy Juditě přišlo líto, že se za ni v nemocnici Zíma ani nezastavil.

Foto: Schattawa, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Judita Čeřovská

Režisér Jiří Jungwirth bohužel svým zraněním v nemocnici podlehl. Alena Plánková naštěstí až tak vážná zranění neměla. Za nehodu prý mohl mikrospánek, který Zímu na cestě domů přemohl. Hrozilo mu vězení. Nakonec dostal tříletý podmíněný trest, zákaz řízení a musel uhradit škody a léčebné výdaje svým spolucestujícím.

Zíma se k této nehodě pochopitelně nerad vrací. V jednom z rozhovorů přeci jen zavzpomínal na to, co následovalo po nehodě. „Byl jsem souzený, dostal jsem podmínku a měl obstavené příjmy, dva nebo tři roky jsem žil z minima, platil jsem bolestné rodinám. Sám jsem málem umřel, žena měla vážný úraz, ale měli jsme malinkou dceru, dobré rodinné zázemí a práci, která mě bavila, to mi pomohlo zpátky na nohy.“

Tragická nehoda měla dohru v jeho soukromém životě. Jeho milovaná žena Eva Klepáčová, kterou nejvíce proslavila postava Káči v pohádce Hrátky s čertem, se psychicky zhroutila. Dokonce se pokusila skokem z okna o sebevraždu. Držela přitom v náruči svou několikaměsíční dceru Zuzanku, kterou se Evině matce naštěstí podařilo na poslední chvíli z náruče své dcery vytrhnout.

Eva pád z okna přežila, ale její duše zůstala už navždy bolavá. Dlouhá léta se potýkala s psychickým onemocněním v podobě maniodepresivní psychózy. Měla však po svém boku Josefa Zímu, který s ní zůstal až do její smrti v roce 2012. Strávili spolu neuvěřitelných 54 let a dodnes na ni s láskou vzpomíná.

Zdroje:

3) Rohál, Robert: Lesk a bída slavných českých žen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz