Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečka jako královna koloběžka (pomůže – nepomůže)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Marian Jurečka (KDU-ČSL), pan muzikant a zemědělec z Hané, je velmi kreativní muž, co umí řešit problémy ve stylu chytré horákyně.

Článek

Tento lidový pán, otec pěti dětí, se rozhodl sesednout ze svého traktoru a pomoci lidem z pozice ministra práce a sociálních věci. S péčí řádného hospodáře se toho chopil velmi zodpovědně. A to tak, že některé jeho kroky ve mně vyvolaly vzpomínku na pohádku Královna koloběžka.

Jistě všichni znáte vyprávění Jana Wericha o chytré rybářově dcerce, která na hrad za králem přijela – nepřijela, nastrojená – nenastrojená, obutá – neobutá, učesaná – neučesaná, s darem – nedarem. A tak nějak vychytrale ke své práci přistupuje i pan ministr Jurečka.

Naplněná – nenaplněná směrnice EU o slaďování soukromého a pracovního života

Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo na stole několik let rozpracované návrhy na nepřenosné „navazující rodičovské volno“ pro rodiče dětí do 8 let. Opatření bylo mířeno zejména na otce, aby mohli s dítětem zůstat na dva měsíce doma. Měli jsme totiž zapracovat požadavky evropské směrnice o slaďování soukromého a pracovního života z roku 2019. Po letech příprav z toho vláda vycouvala. Dle pana Jurečky by to bylo moc nákladné a tak se nakonec rozhodl odpovědět Bruselu tak, že požadavky směrnice vlastně již splňujeme. Máme přeci čtrnáctidenní otcovskou dovolenou. Flexibilita mezi rodiči je tím vykrytá. Dle pana Jurečky je to takto dostačující. Dva měsíce placené a mezi rodiči nepřenosné rodičovské dovolené je přeci téměř totožné s otcovskou dovolenou trvající čtrnáct dní.

Navýšení – nenavýšení rodičovského příspěvku

Poslední roky jsme se potýkali s vysokou mírou inflace. Životní úroveň mnoha rodin se tak propadla. Velký dopad to má zejména na rodiny s malými dětmi, kdy je jeden z rodičů doma a pečuje o dítě. Pomoci takovým rodinám mělo navýšení rodičovského příspěvku. Po dlouhém vyjednávání se nakonec zvýšil od ledna 2024 o 50 000, tedy na celkovou částku 350 000. Maximální doba čerpání příspěvku se zároveň zkrátila ze 4 na 3 roky, ale bez nutného dořešení péče o předškolní děti (navýšení kapacit školek, sousedské hlídání). Na první pohled to vypadá pěkně. Pan Jurečka podpořil mladé rodiny v jejich nelehké finanční situaci. Nicméně zádrhel je v tom, že nepomohl všem. Na částečné pokrytí inflace totiž měly nárok jen miminka narozená od ledna 2024. Vznikla tak dvojí kategorie dětí. Rodiče těchto dříve narozených miminek tak vlivem inflace přišly o 1/3 z celkové hodnoty rodičovského příspěvku (tedy cca 100 000). Nicméně nevadí, ti rodiče jsou mladí, nějak se s tím přeci popasují. Už tak je náš systém rodičovské dovolené dostatečně velkorysí. Důležité je, že můžeme prezentovat to, jak jsme pomohli maminkám na rodičovské dovolené. Co na tom, že většiny maminek se ono zvýšení vlastně netýká.

Zvýšení – nezvýšení příspěvku na péči

Další Jurečkova pomoc směřuje k lidem, kteří jsou ze zdravotních důvodů závislí na pomoci druhých lidí. Dle závažnosti jejich zdravotního stavu se posuzuje stupeň závislosti.

V praxi to probíhá tak, že člověka, který podal žádost o příspěvek na péči, navštíví u něj doma sociální pracovník, který se rozhoduje, nakolik je dotyčný člověk samostatný. Je to tedy i o subjektivním pohledu dotyčného pracovníka. Následně si posudkový lékař vyžádá lékařské zprávy a na základě těchto zpráv a vyjádření sociálního pracovníka se stanovuje stupeň závislosti.

Pan Jurečka se rozhodl navýšení příspěvku směřovat zejména pro lidi ve čtvrtém stupni závislosti. Lidem, nevyužívající pobytové služby vzroste příspěvek o 7800. Tedy z 19 200 na 27 000. Péče v domácím prostředí je pro stát levnější variantou. Pro zajímavost dodávám, že dospělých příjemců ve čtvrtém stupni závislosti je 25 000 a dětských příjemců 4700. Naopak lidem, kteří mají první stupeň závislosti, se příspěvek nezvýší. Dospělých v této skupině je 86 100 a dětí 11 900. Těchto lidí se zřejmě dle pana Jurečky inflace vůbec nedotkla.

Příspěvek na péči se tak od července sice zvýší, ale opět ne všem. Dle čísel je patrné, že se nejvíce přidá té nejméně početné skupině. Místo, aby se trochu srovnaly rozdíly mezi stupni, se naopak mezi nimi více rozevírají nůžky. Postižení se tak dostávají do většího tlaku v dokazování, že nejsou zdraví. Finanční rozdíly mezi jednotlivými stupni jsou veliké.

Anketa

Jste spokojeni s prací pana Jurečky?
ano
3,3 %
ne
96,7 %
Celkem hlasovalo 1883 čtenářů.

Jistě by se dalo najít povícero Jurečkových mazaných řešení, kdy to vypadá, že někomu pomohl, nicméně po podrobnějším zkoumání se ukáže, že sice pomohl, ale jen určité vybrané skupince. Pan Jurečka pomáhá s ohledem na stav státní kasy. Své kroky dokáže zdůvodnit. Umí svou páci také náležitě prodat. Je to muž moderní doby. Nechme se překvapit, co do budoucna zásadního vyřeší - nevyřeší.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz