Hlavní obsah
Finance

Kdo je chudý Čech aneb spravedlnost sociálního systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Systém sociálních dávek chystá změna. Nově se krom příjmu plánuje hodnotit i stav účtu či to, kolik mají žadatelé o sociální dávky nemovitostí.

Článek

V současnosti se při žádání o sociální dávky nepřihlíží k majetku žadatele. To může vést k zneužívání některých dávek sociální podpory. V této souvislosti se často zmiňuje příspěvek na bydlení, který pobírají i lidé mající vysoké příjmy (posuzují se zejména výdaje s bydlením), či vlastní více nemovitostí.

Tomuto zneužívání by pan ministr Marian Jurečka rád udělal přítrž. Prosazuje proto reformu dávkového systému, která by měla vstoupit v platnost od ledna 2025. Od této reformy si slibuje vyšší efektivnost a zjednodušení. Pomoc by měla být více adresná, zacílená na lidi, jež se snaží hledat si práci. Dávky bude možné vyřídit online. Jedna domácnost by měla nově podávat jen jednu žádost. Ministr doufá, že by touto změnou skončit zneužívání dávek.

V plánu je sloučení stávajících 4 příjmově testovaných dávek (přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení) do jedné nové dávky. To, zda bude mít domácnost na dávky nárok, bude záležet i na nových podmínkách. Nově se bude posuzovat např. to, zda děti v žádající domácnosti řádně plní povinnou školní docházku nebo klik mají členové domácnosti peněz na účtu. A to nejen na běžném účtu, ale i na spořícím či terminovaném. Jednotlivec bude moci mít nanejvýš 200 tisíc korun. Dvoučlenná domácnost bude mít limit 250 tisíc, tříčlenná domácnost 300 tisíc, čtyřčlenná 350 tisíc a pěti- a vícečlenná domácnost 400 tisíc korun. V této souvislosti mě napadá otázka, jak to bude s domácností, kde lidé jen spolubydlí, aniž by k sobě měli jakýkoliv vztah? Vzpomněla jsem si na dobu svých studií, kdy jsem bydlela v bytě 3+1 s dalšími 8 slečnami. Neumím si představit, že bych v případě žádání si o nějaké sociální dávky musela řešit, kolik dotyčné mají na svých účtech.

Anketa

Je částka 200 tisíc na účtu (hranice pro nárok na sociální dávky) adekvátní?
Ano, 200 tisíc při dnešních cenách nic není.
7,4 %
Ne, 200 tisíc je hodně peněz. Ten, kdo to má, pomoc od státu nepotřebuje. Ta hranice by měla být nižší.
67,8 %
Stanovování adekvátní finanční hranice na účtu je pitomost.
24,8 %
Celkem hlasovalo 2470 čtenářů.

Původně se mělo jednat o částku 100 tisíc na jednotlivce. O tom se mělo ale ještě diskutovat. Nakonec je z toho částka 200 tisíc. Je to hodně nebo málo? Pro někoho je tato částka odtržená od reality, někdo zase říká, že kdo má takové peníze, tak přeci sociální dávky nepotřebuje. Tak jaká by měla být ta akceptovaná částka? Kde je ta hranice chudoby? A je fér, aby lidé, kteří umí hospodařit a chovají se zodpovědně, byli trestáni tím, že v případě náhlé životní události nemají nárok na nic? Kdežto ten, kdo neudrží korunu, má být systémem odměněn?

Novinkou bude i zjišťování, zda domácnosti, jež o dávku žádají, vlastní jedno auto na dospělého člena domácnosti. Již v minulosti pan Jurečka v jednom z rozhovorů zmínil: „Nebudeme ovšem zkoumat stáří, značku, objem vozu. To už je detail, který bychom nebyli schopni administrovat,“ Vážně panu ministrovi přijde vhodné srovnávat např. dvacetileté auto a novou Audinou?

Do majetkového testu by mělo spadat i vlastnictví nemovitostí. Domácnosti žádající o dávku budou moci vlastnit maximálně dvě nemovitosti, tedy dům či byt, z nichž v jedné musí bydlet. Pan ministr v minulosti prohlásil, že se bude tolerovat vlastnictví chaty, či to, zda bydlíte v bytě a k tomu máte domek po rodičích, který zvelebujete pro své děti. A co když podědíte malinkatý podíl orné půdy s minimální hodnotou, váš manžel také podědí někde nějaký podíl nemovitosti a jelikož bydlíte ve vlastním bytě, tak nemáte nárok, a někdo, kdo bydlí v rodinném domě a má k tomu chatu nárok má? Já zde vnímám trochu nepoměr.

Při stanovování majetkového testu automaticky vzniká debata, kde je ta hranice. Koho lze označit za chudého? Kdo si zaslouží pomoc od státu a kdo je již za onou hranicí? Je srovnatelné, když vlastníte malinkatý kousek pole s tím, když vlastníte velký rodinný dům, který si zvelebujete pro své potomky? Nebo stanovení maximální částky na účtech - jak ohlídáte, kolik lidé mají pod polštářem?

My Češi jsme mistři ve vytváření různých kliček. Jakmile se stanoví nějaká pravidla, brzy dojde k jejich obcházení. Lidé, kteří se naučili sosat ze státního prsu, se dokáží novým pravidlům „přizpůsobit“. Doplatí na to ti poctivci. Ten, kdo v tom umí chodit, si z dávky na chleba udělá dávku na pivo.

Dokazování, že na dávku máte opravdu nárok, povede spíše k větší byrokracii. Tento krok chápu spíše jako předvolební gesto, kdy se vsází na nespokojenost většinového obyvatelstva se zneužíváním dávek. Tomu lidé vždy zatleskají.

Máme potřebu stanovovat hranice chudoby a nakonec zjišťujeme, že to není tak jednoduché. Pro každého chudoba představuje něco jiného.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz