Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečkovi teče do bot. Sází na populistickou kartu, bič na zneužívače dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Velmi diskutovaným tématem posledních dní je chystaná reforma sociálních dávek, kterou nedávno představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

Změny by měly vstoupit v platnost od ledna 2025. Pomoc by měla být více zacílená na lidi, jež se snaží hledat si práci a vyřízení by mělo být jednodušší. Dávky bude možné vyřídit v online Klientské zóně Jenda. Jedna domácnost by měla nově podávat jen jednu žádost. Novým systémem by mělo dle Jurečky skončit zneužívání dávek.

V plánu je nahrazení 4 stávajících příjmově testovaných dávek (přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení) do jedné nové dávky. To, zda bude mít domácnost nárok na dávky, se bude posuzovat dle řady kritérií. Nově se bude posuzovat, zda děti v žádající domácnosti řádně plní povinnou školní docházku, dále zda žadatelé mají snahu pracovat a nově by se měl stanovit i majetkový test.

Majetkový test

Novinkou je prolomení bankovního tajemství, tedy že by banka měla na žádost UP sdělit stav konta žadatele o dávky. Hodnotit by se měli i ostatní členové domácnosti. Takže mne napadá otázka - Znamená to, že si kdejaký úředník na UP bude moci říct bance o informaci stran částky, jakou máte na účtu? Není to zneužitelné? Posuzuje se celá domácnost. Co když s někým spolubydlím. Mám se obávat situace, kdy se můj spolubydlící bude snažit dosáhnout na dávky? Logicky by pak UP řešil i můj stav účtu. Co jsem tak pochopila, bude se ještě diskutovat nad akceptovanou částkou. Tedy zda např. 100 000,- na účtu je ještě v pořádku či nikoliv.

Rovněž by se mělo posuzovat i vlastnictví nemovitostí. Prý se bude tolerovat vlastnictví chaty, či to, zda bydlíte v bytě a k tomu máte domek po rodičích, který zvelebujete pro své děti. Mělo by jít zejména o to, zda vlastníte nemovitosti, které nabízíte k pronájmu a máte z nich příjem. Tak nevím, myslela jsem si, že se snad dokládají všechny příjmy u příjmově testovaných dávek, tudíž pokud je tam i příjem z pronájmu, snad by se to v tom již nyní mělo odrážet.

Řešit by se mělo i vlastnictví auta. V domácnosti by mělo být jedno auto na dospělou osobu nad osmnáct let. „Pokud ale jeden člověk bude mít na sebe napsáno vícero aut, majetkovým testem neprojde. Nebudeme ovšem zkoumat stáří, značku, objem vozu. To už je detail, který bychom nebyli schopni administrovat,“ uvádí Jurečka. Umím si představit situaci, kdy má někdo na sebe napsaná 2 auta, čistě z praktických důvodů. Např. otec má na sebe napsané i auto syna, který nedávno vyletěl z hnízda, kvůli nižším platbám za pojistku. Má tedy na sebe napsaná 2 stará auta, tudíž to je problém. Ale někdo, kdo si jezdí pro dávky luxusním novým vozem, problém mít nebude.

Povinná školní docházka

Sociální dávky by měly být nově navázány na to, zda děti žadatele chodí do školy. Překročení významného limitu, kdy dítě neplní školní docházku, může vést ke snížení sociální dávky. Opět se nabízí otázka – jaký bude ten vymezený limit? Kolik neomluvených hodin bude ještě v pořádku? A kdo to bude posuzovat? Nedávno jsem byla pro jedno potvrzení na UP. U vedlejší přepážky se jedna paní přišla důrazně zeptat, proč jí snížili přídavky na děti? Prý je zaměstnaná, jen je dlouhodobě na nemocenské. Ptala se tak důrazně, že jsem si říkala, že je paní úřednice jistě ráda, že spolu mluví přes sklo. A jak to pak bude ve školách? Docházku zapisují učitelé. Mají se tedy psychicky připravit na nespokojené rodiče, kteří se budou dožadovat určitého zápisu docházky do systému? To jim upřímně nezávidím. Nemají sklo, jako úředníci na UP, které by je chránilo.

Povinnost být pracovně aktivní

Posuzována bude i snaha žadatele o dávky na pracovním trhu. Tedy, pokud bude člověk dlouhodobě bez práce a nebude vyvíjet snahu o nalezení práce. Může o dávky přijít. To zní správně. Lidé na toto kritérium slyší. Všichni si automaticky představí nepřizpůsobivé spoluobčany, kteří nemají potřebu pracovat. Jen využívají systém. Měla jsem možnost být na přednáškách jedné psycholožky, která pracuje v zařízení, kde je mnoho nezletilých maminek. Vyprávěla nám, jaké má s nimi zkušenosti. Prý se jí ptávají, proč vůbec chodí do práce, proč raději není doma na dávkách. Vyrostli v tom, jsou na tento životní styl zvyklé. Ale co když se někomu před důchodem stane, že jej propustí a on i přes snahy, přes rekvalifikaci či aktivizační plán práci nenajde? Ten, kdo je v systému rozkoukaný, si vždy najde nějakou cestu jak pravidla obejít. Doplatí na to lidé, kteří jsou zvyklí dodržovat pravidla a kteří se třeba ne vlastní vinou dostanou do situace, kdy sociální dávky budou potřebovat.

Anketa

Myslíte si, že je chystaná reforma sociálních dávek krokem správným směrem?
Ano
47,5 %
Ne
27,1 %
Ne, obávám se nárustu kriminality.
2,1 %
V trochu jiné podobě by tato reforma mohla mít přínos.
23,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1590 čtenářů.

Lidovci mají dle průzkumů preference pod 3 procenta. Marian Jurečka je pod palbou kritiky některých spolustraníků. Jeho postavením otřásala i aféra v době střelby na FF UK v Praze, kdy se Jurečka zúčastnil vánočního večírku. Tehdy dokonce uvažoval i o své rezignaci. Za vše se omluvil. Následně se sešlo celorepublikové fórum KDU-ČSL, kde se jednalo o setrvání Mariana Jurečky v jeho funkcích. Na chvíli se tedy pod ním otřásala židle, nicméně díky podpoře svých přátel tuto událost ustál. Nyní se zdá, že pan Jurečka chytá druhý dech a vsází na jistotu – na nespokojenost většinového obyvatelstva se zneužíváním dávek. Reforma, kterou představil, zní rozumně. Chápu dobrý úmysl, kdy je dobré lidi motivovat, aby se snažili. Nicméně jak jsem uvedla, lidé, kteří se naučili sosat ze státního prsu, se dokáží novým pravidlům „přizpůsobit“. Dále si říkám, vzhledem k novým podmínkám, zda původní zjednodušení nepovede spíše k větší byrokracii. Dokazování, že na dávku máte opravdu nárok. Vnímám zde tlak na školy kvůli potvrzování povinné školní docházky. Nebude to naopak více složité a pro některé lidi, kteří to budou muset nově řešit zbytečně stresující? Chápu dobrý úmysl, nicméně to na mě působí spíše jako populistické gesto. Pozoruji, že pan Jurečka dělá postupné kroky, které se budou dobře vyjímat na volebních billboardech. Např. pomoc rodinám s malými dětmi – viz zvýšení rodičáku. Co na tom, že většiny maminek se ono zvýšení vlastně netýká. Nebo zvýšení příspěvku na péči – co na tom, že navýšení je nevyvážené, nejvíce dostanou lidé, kteří pobírají nejvyšší stupeň a těch je málo. Naopak těm nejpočetnějším, kteří pobírají první stupeň, se nepřidá vůbec nic. Místo, aby se trochu srovnaly rozdíly mezi stupni, se naopak mezi nimi více rozevírají nůžky. Ale v předvolební kampani to bude vypadat pěkně. Jurečka sází na populismus. Nechme se překvapit, jak se mu tato sázka na „jistotu“ u voleb vyplatí.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz