Hlavní obsah
Aktuální dění

„Taková klukovina Mariane! Ale nevadí. Jsi lidový, jsi náš“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvažoval o rezignaci v souvislosti s vánočním večírkem zaměstnanců MPSV, který se konal v den tragické střelby na FF UK v Praze.

Článek

Dne 21. prosince, kdy všichni byli šokováni střelbou na univerzitě, se konalo vánoční setkání zaměstnanců MPSV. Večírek pokračoval i v době, kdy už byly veřejně známy okolnosti tragické události a počet obětí. Pan ministr Marian Jurečka zde byl přítomen. Dokonce se i na večírek vrátil po mimořádném zasedání vlády. V následné komunikaci směrem k médiím a veřejnosti si pak nevedl úplně nejlépe. Veřejnost byla jeho chováním pobouřena. Mnozí na tuto kauzu reagovali hodnocením, že se pan ministr chová jako papaláš.

Následně se pan ministr Marián Jurečka omluvil za necitlivý kontext daného setkání, přiznal chybu a sdělil, že zvažuje svou rezignaci. V souvislosti s touto aférou se sešlo celorepublikové fórum KDU-ČSL, kde se jednalo o setrvání Mariana Jurečky v jeho funkcích. Tedy zda zůstane ve funkci ministra práce a sociálních věcí a ve funkci předsedy KDU-ČSL. Výbor rezignaci nepřijal a řada členů strany se za něj postavila. Například poslanec Jiří Navrátil novinářům sdělil, že jde spíš o klukovinu než o ministerské pochybení. Za ministra se opakovaně postavil také premiér Petr Fiala (ODS).

Mohou lidovci ještě více klesnout?

Myslím si, že tímto jednáním si KDU-ČSL u veřejnosti body nezíská. Lidovcům dlouhodobě klesají volební preference. Ačkoliv se lídr lidovců snaží působit tak, že hájí zájmy rodin a zájmy postižených, některé jeho kroky tak nepůsobí. Mnoho lidí spíše naštval.

Rodiny

Jurečka se sice v roce 2022 zasadil o tzv. „jurečkovné“, tedy jednorázový pětitisícový příspěvek pro děti do 18 let, mnoho rodin se však cítilo být poškozeno. Šlo např. o rodiny s nezaopatřenými dětmi od 18-26 let. Zmatečná byla i Jurečkova komunikace stran podmínek tohoto příspěvku. Jednou sdělil, že podmínkou získání příspěvku je roční čistý příjem rodiny do výše 1 milionu korun, pak se ale opravil a dodal, že se jedná o hrubý roční příjem. V podmínkách získání příspěvku také nebyl zohledněn počet členů domácnosti, jako je tomu např. u přídavků na děti. Někteří i namítali, že jde jen o kupování si hlasů, že jednorázový příspěvek nic neřeší a lepší by bylo navýšit daňovou slevu na dítě.

Samotnou kapitolou je pak rodičovský příspěvek, který se měl navýšit s ohledem na vysokou inflaci již v lednu 2023. Vláda stále oddalovala rozhodnutí o navýšení a nakonec se příspěvek navýšil až od ledna 2024 a to jen pro některé. Příspěvek se navýšil o 50 000 Kč, tedy na celkovou částku 350 000. Maximální doba čerpání příspěvku se zkrátila ze 4 na 3 roky. Navýšení má pokrýt alespoň částečně vysokou inflaci a týká se pouze dětí narozených od ledna 2024. Rodičům, kterým se narodilo dítě před 1. 1. 2024 (stále pobírají rodičovský příspěvek), klesla hodnota tohoto příspěvku vlivem inflace o více než 1/3 (viz bazické indexy na stránkách ČSÚ). Rodiče se tedy právem cítí být dotčeni, že se na ně vláda z úsporných důvodů vykašlala.

Do praxe dosud nebylo ani zavedeno slibované sousedské hlídání, bylo zrušeno školkované a ani nebyla naplněna směrnice EU o slaďování rodinného a pracovního života, kdy rodiče dětí do 8 let měli mít možnost dostat dva měsíce rodičovského volna navíc. Dle Jurečky máme jeden z nejvelkorysejších systémů rodičovské dovolené v Evropě a tak není třeba zavádět něco navíc. Nyní nám ze strany EU hrozí pokuta.

Postižení

Nespokojeni jsou i postižení. Byla vytvořena petice, kde se požaduje valorizace příspěvku na péči alespoň o deset procent. Již přes rok postižení a jejich rodiny poslouchají sliby o valorizaci ze strany vlády a ministerstva práce a sociálních věcí. Navýšení příspěvku se stále odsouvá a pečující rodiny se tak dostávají do chudoby.

Důchodci

Nespokojenost cítí také důchodci, kterým byla snížena valorizace důchodů. Dle opozice je vládní změna týkající se snížené valorizace protiústavně retroaktivní. Vláda tento krok nyní bude obhajovat u Ústavního soudu. Prý bylo potřeba reagovat na rychlý cenový vývoj, který se odehrál na přelomu 2022 a 2023. Snížená valorizace důchodce připravila asi o tisíc korun měsíčně.

Ti, kteří někdy žádali o některou z dávek státní sociální podpory mají jistě negativní zkušenost s celým zdlouhavým procesem, kdy se vyřizování dávky může protáhnout na několik měsíců. Lidé v nouzi se k penězům dostávají s velkým zpožděním. Ale abych nebyla až tak kritická, dá se říct, že Jurečka zjednodušil sociální dávky a začal žádosti o ně digitalizovat. Taky přišel alespoň s nějakou penzijní reformou.

Ambiciózní Jurečka si vybral resort s největšími výdaji. Uvidíme, jak se mu do budoucna bude dál dařit. Občas si kladu otázku, zda si uvědomuje, čí zájmy má vlastně hájit. Pokud by byl ministrem financí, možná by si i zasloužil pochvalu. Nicméně on si vybral ministerstvo práce a sociálních věcí. K tomu je ještě lidovec. Z názvu jeho strany by se dalo očekávat, že bude zastávat určité konzervativní křesťanské hodnoty a činit prorodinnou politiku. Sám má 5 dětí. Jurečka je zřejmě lidový jen, co se týká večírků, kdy se stará o zábavu a umí si vytvořit kamarády, co se za něj vždy postaví.

Zdroje

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-lidovci-resi-kauzu-jureckova-vanocniho-vecirku-ustoji-sef-partaje-aferu-243330

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/valorizace-prispevek-na-peci-petice-ministerstvo-prace-a-socialnich-veci-postizeni.A231011_091630_domaci_vank

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zacina-ustavni-bitva-o-vysi-duchodu-40456670#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest228_personal_layout_3_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz