Článek
Mnozí z nás jsou denními konzumenty kávy, nejen kvůli povzbuzujícím účinkům tohoto nápoje, ale také kvůli lahodné chuti. Mezi denní konzumenty kávy patřím i já. Kávě jsem přišla na chuť zejména v době, kdy přišly na svět naše dětičky. Pokud člověk nemá možnost se přes noc pořádně vyspat a přes den musí fungovat, potřebuje něco, co mu pomůže zahnat únavu. Dopracovala jsem se do stavu, kdy mé okolí „trpí“, když nemám ranní kávu.

mike-kenneally-tNALoIZhqVM-unsplash
Jak se říká, všeho s mírou. Snažím se pít kávu pouze ráno. Přehnaná konzumace tohoto nápoje může mít i své stinné stránky. „Káva má stále potenciální rizika, většinou kvůli vysokému obsahu kofeinu. Může například dočasně zvýšit krevní tlak. Ženy, které jsou těhotné, snaží se otěhotnět nebo kojí, si musí dávat pozor na kofein. Zkrátka, pokud na sobě pozorujete vedlejší účinky kávy, jako je pálení žáhy, nervozita nebo nespavost, zvažte omezení její konzumace,“ radí americký lékař Donald D. Hensrud docent preventivní medicíny a výživy na Mayo Clinic. Přehnaná konzumace kávy může vést k úzkostem a trávicím problémům. Dále zvyšuje srdeční tep a zvyšuje riziko inkontinence.
Na druhou stanu když se to s kávou nepřehání, může mít její konzumace zdravotní přínosy. Kofein, obsažený v kávě může zlepšit vaši náladu, metabolismus a duševní i fyzickou výkonnost. Podle doktora Hensruda může být káva určitou ochranou proti Parkinsonově chorobě, cukrovce 2. typu, proti onemocnění jater a může chránit i před srdečním infarktem či mozkovou mrtvicí.
Ale jaké je to správné množství? Každý snese jinou dávku. Toleranci kofeinu ovlivňují ve velké míře naše geny. Uvádí se, že doporučená denní dávka kofeinu pro dospělého člověka bývá 200 až maximálně 400 mg. Při překročení určitého množství může káva způsobit zmíněné nepříjemné účinky, mezi které patří i zabarvení zubů.
Jelikož se už nějakou dobu hovoří o možných škodlivých účincích kávy, poptávají lidé jiné alternativy s podobnými účinky kávy. V posledních letech postihla svět „matcha mánie“. Tento zelený japonský čaj se stal hitem sociálních sítí. Velmi oblíbený je mezi influencery. Ti sdílejí tipy na přípravu, recenze a recepty. Zelený prášek se nejen pije ve formě čaje či latté, ale přidává se například také do dezertů i kosmetiky.

matcha smoothie
Poptávka po tomto produktu natolik narostla, že japonští farmáři nestíhají pěstovat kvalitní matchu. Jen za minulý rok vzrostl vývoz o více jak 25 %. Japonci by se mohli radovat, nicméně japonští farmáři radostí do stropu neskáčou. V posledních měsících museli řešit zvýšená americká cla, ale také špatné počasí a úbytek zaměstnanců, za který může stárnutí populace.
Sociální sítě a cestovních ruch udělaly své. Vysoká poptávka turistů dohnala Japonce k omezení prodeje. Japonské obchody omezily prodej pouze na jednu nádobu matcha prášku na osobu. Nedostatek populárního prášku se samozřejmě odráží na jeho ceně. V českých pobočkách kaváren Starbucks se jeden šálek matcha latté prodává od 155 korun.
Čaj matcha má pro Japonce speciální význam. Tento nejaromatičtější zelený čaj je považován za produkt nejvyšší kvality. Historie tohoto čaje je stará několik století. Samotné slovo matcha je složeno ze dvou japonských slov – mat- ve významu třít nebo malovat a cha, což znamená čaj. Vyrábí se z rostliny, které místní říkají čajovník čínský. Konkrétně z lístků zvaných tencha, které se během růstu několik týdnů uchovávají ve stínu. Sklizené lístky se semelou na prášek pomocí kamenných mlýnů. Výroba zeleného prášku je časově náročná, za jednu hodinu se takto vyprodukuje pouze 40 g prášku. Tradice přípravy tohoto prášku je spojená s buddhismem.
A proč je matcha tak populární? Zelený prášek je vyhledávaný pro své zdravotní přínosy, obsah kofeinu a také pro svou specifickou chuť. Ta je lehce pikantní a přirozeně sladká. Čaj matcha můžeme považovat za zdroj bílkovin, vitamínu A a železa. Obsahuje kofein a L-theanin. Díky této kombinaci působí matcha povzbudivě a zároveň konejšivě. Nehrozí tak stav neklidu, který mohou zažívat lidé při nadměrné konzumaci kávy. Konzumenti zeleného prášku se dostávají do stavu ,,klidné pozornosti“. L-theanin totiž může mít vliv na určité chemické látky v mozku, například dopamin nebo serotonin. Dalším benefitem je to, že matcha může zlepšovat i reakční dobu, pozornost a paměť. Oproti běžnému zelenému čaji se v čaji matcha nachází větší množství kofeinu, má tedy vyšší povzbudivé účinky. Pozor tedy na dávkování. V polovině čajové lžíce prášku se nachází až 35 mg kofeinu.
Já jsem se o existenci čaje matcha dozvěděla díky mému muži, který si jej jednou koupil na vyzkoušení. Zastává pracovní pozici, která vyžaduje velké soustředění. A jelikož má zvýšený krevní tlak, dal kávě vale. Hledal alternativy, které mu pomohou zlepšit pozornost a nabudí ho pro lepší výkon. A jeho pokus s tímto čajem se ujal. Dává si však pozor, aby čaje nepil moc a neovlivnilo to jeho spánek. Do zhruba 100 ml teplé vody přidává půlku čajové lžičky zeleného prášku a lžičku medu. Stimulující účinky jedovatě zeleného nápoje se dostavují poměrně brzy a vydrží celkem dlouhou dobu.
Kromě povzbudivého účinku je čaj matcha dobrou volbou i proto, že díky obsahu katechinů je rovněž bojovníkem proti volným radikálům. Jeden z obsažených katechinů, epigalokatechin galát (EGCG), zkoumalo několik studií pro jeho možné protirakovinné účinky.
Čaj matcha má obdobně jako jiné zelené čaje blahodárný vliv pro naše zdraví. Má antioxidační účinky, podporuje imunitu a působí protizánětlivě. Obecně zelené čaje mohou potlačit viry, jako je například virus chřipky. Katechiny zeleného čaje pomáhají také eliminovat rozmnožování streptokoka. Zelené čaje dokonce mohou redukovat zápach z úst.
Zelené čaje jsou také dobrou volby pro ty, kteří se obávají cukrovky 2. typu. Zelené čaje se mohou podílet na snížení hladiny cukru v krvi a přispět tak ke snížení rizika tohoto onemocnění. Užitečným benefitem je i účinek zeleného čaje na hubnutí. Čaj může také zmenšit riziko vzniku srdečně – cévních onemocnění. Konzumací zeleného čaje můžete snížit riziko kardiovaskulárních chorob až o 31 %.
Stejně jako u kávy, i u čaje matcha platí, že dávkování je individuální a konzumace by neměla být nadměrná. Zelený čaj obecně nezpůsobuje žádné vedlejší účinky. Pokud to s ním však přeženete, mohou vám hrozit nepříjemné vedlejší účinky kofeinu, který je v čaji obsažen. Při nadměrné konzumaci se mohou dostavit bolesti hlavy nebo problémy se spánkem.
Zdroje: