Hlavní obsah
Názory a úvahy

Máme rádi důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

Pokud byste sledovali diskuze posledních dní, mohli byste nabýt dojmu, že důchodce nemáme rádi. Pokud se však na to podíváte celospolečenskou optikou, pak opak je pravdou.

Článek

Vznikla řada článků zabývající se názory o chování důchodců. Poukazují na to, že někteří důchodci se chovají vůči svému okolí neslušně, myslí si, že jsou něco víc, předbíhají ve frontách a neberou ohledy na ostatní. V minulosti jsem i zaznamenala článek zabývající se myšlenkou možnosti omezení volebního práva důchodců, a to z celkem logických důvodů. V určitém věku člověk tělesně i mentálně upadá, je snáze manipulovatelný, někteří doputují na úroveň dítěte, nicméně mají na rozdíl od něj volební právo. Ač se tento názor může zdát někomu sympatický, tak většina společnosti tento nápad odsuzuje. Zaznívají i názory stran bezpečnosti v silniční dopravě. Řada tzv. svátečních řidičů ve vyšším věku způsobuje dopravní nehody. Někteří poukazují také na problematiku dostupnosti bydlení a upozorňují na fakt, že jsou důchodci, kteří obývají velmi prostorné byty/domy, jsou zde sami, a to čistě ze zvyku. Na stáří nechtějí dělat žádné změny, ačkoliv je pro ně už těžké finančně bydlení utáhnout. Jistá umíněnost ke stáří asi už prostě patří.

Z celospolečenského hlediska však mají důchodci řadu výhod a jako společnost bereme na ně ve spoustě oblastí ohledy. Není divu, že se mnoho lidí do důchodu těší, a když mohou, nastoupí do předčasného důchodu.

Penze

Důchodci jsou jedinou skupinou lidí, kteří mají díky valorizaci důchodů zaručený nárůst svého příjmu o inflaci. V posledních letech výše důchodu šla velmi nahoru. Takže po finanční stránce si myslím, že se důchodci oproti jiným skupinám obyvatel až tak špatně nemají.

Pracovní trh

Ti, kteří mají dostatek energie a zdraví jim to umožní, mají možnost si ke svému důchodu přivydělat. Pracovní trh je jim otevřený. Je mnoho inzerátů, které přímo uvádí, že je pozice vhodná pro důchodce. Pro zaměstnavatele je výhodnější přijmout na brigádu důchodce než např. maminku. Důchodci jsou totiž časově flexibilní, nemusí řešit hlídání svých dětí.

Důchodcovské slevy

V MHD mají svá vyhrazená místa k sezení a důchodcovské slevy na jízdné. Stačí občanský průkaz a důchodci nad 65 let mají s českými dráhami slevu 50 %. Senioři nad 65 let mohou např. v Praze využívat hromadnou dopravu bezplatně. Důchodci mají zvýhodněné vstupy např. do bazénů, ZOO, kin, divadel, galerií atd.

Covid

V době covidu byla ochrana důchodců na prvním místě. Jako nejohroženější skupina obyvatel tak měla několik výhod. Jednu dobu měly např. vyhrazenou dobu pro nakupování, aby si stihli nakoupit zlevněné zboží. Dále pro ně vznikl speciální televizní program. V době, kdy bylo problematické sehnat roušky, jim byly zasílány poštou. A dočkali se jednorázového příspěvku („rouškovné“) ve výši 5000, který měl kompenzovat inflaci.

Jsou různé skupiny důchodců – jsou důchodci „mladší“, aktivní, kteří si zvládají přivydělávat, pečují o svou zahrádku, cestují, užívají si důchodu a zdravotní problémy je ještě nedohnaly. Pak jsou důchodci v pokročilém věku, které už zdravotní problémy dohnaly a spíše přežívají. Důchodci jsou různí i povahově. Jsou mezi nimi mrzouti, co nad Vámi budou v MHD tvrdošíjně stát, i když je jinde volné místo, protože oni chtějí na tu Vaši sedačku, na kterou jsou zvyklí. A pak jsou důchodci, kteří když vidí maminku s malým dítětem, tak ji ochotně pustí sednout.

Důchodci tvoří širokou skupinu lidí, kteří jsou společensky dobře ceněni. Máme kulturně zakotvené, že se ke starším máme chovat slušně. Máme to vepsané ve společenských pravidlech, kdy mají starší přednost. Všichni vnitřně cítíme, že by se mělo starším lidem pomáhat a díky jejich zkušenostem se můžeme i něčemu naučit. To, že se najde sem tam někdo, kdo se vůči důchodcům vymezí, vnímám spíše jako důsledek dlouhodobé frustrace, kterou poslední dobou každý více či méně vlivem událostí posledních let zažíváme a někteří máme potřebu se vůči někomu/něčemu vymezit. Možná, kdyby mladí lidé dostali naději, že ve stáří budou mít podobné jistoty jako současní senioři, nebrblali by tolik na konto důchodců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz